Connect with us

Politika

Plate 574 miliona, putovanja 9,9 miliona KM: Ovo su troškovi institucija BiH od kojih se VRTI U GLAVI

U 2021. godini za plate 22.276 zaposlenih u institucijama BiH isplaćeno je 574.192.481 KM.

Putni troškovi su bili 9,9 miliona KM i veći su za oko 2,9 miliona KM ili čak 41 odsto u odnosu na godinu dana ranije. Više nas je koštalo njihovo putešestvije po inostranstvu nego u BiH.

U izvještaju o obavljenoj finansijskoj reviziji Izvještaja o izvršenju budžeta institucija BiH u 2021. na jednom mjestu su pobrojani svi finansijski podaci, pa i rashodi po kategorijama. Od kojih se prosječnom stanovniku ove zemlje vrti u glavi.

Izdaci za fiksne telefone i faks bili su veći od 1,5 miliona KM, izdaci za mobilne 1,1 milion, internet veze smo platili 972.793 KM, pošta je koštala više od dva miliona maraka, plus brza pošta još 385.941 KM.

Automobili

Upotrena službenih vozila u institucijama BiH protekle godine nas je koštala oko 12,5 miliona maraka, ili čak 12 odsto više nego ranije! Cifra obuhvata gorivo i ulje, popravke i osiguranja.

O kakvom javašluku se radi govori i podatak da su institucije poput Instituta za nestale osobe, Granične policije, Generalnog sekretarijata Savjeta ministara BiH ili VSTS BiH imale više službenih vozila nego što im je dozvoljeno važećim pravilnikom. Neke institucije su imale tzv. specijalizovana vozila bez prethodnog odobrenja Savjeta ministara BiH.

– Još uvijek su prisutne nepravilnosti koje se odnose se na korištenje specijalizovanih vozila u nenamjenske svrhe (dolazak na posao i odlazak s posla). Naime, specijalizovana vozila se daju na raspolaganje i zaposlenima koji se ne mogu dovesti u vezu s obavljanjem operativnih poslova iz nadležnosti institucija – upozorili su revizori.

I u 2021. godini institucije BiH su nastavile s praksom ustupanja svojih vozila drugim institucijama (Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH – Upravi za indirektno oporezivanje; Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH – Savjetu ministara BiH, Ministarstvo bezbjednosti – Društvu crvenog križa BiH i Savezu sindikata policijskih tijela u BiH).

Problem je u tome što Pravilnikom Savjeta ministara o uslovima nabave i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH nije propisana mogućnost ustupanja vozila drugim institucijama.

Iće, piće i pokloni
Istovremeno, u institucijama BiH se za 20 odsto više jelo i pilo o trošku budžeta nego 2021. Prošle godine su troškovi reprezentacije iznosili 1,7 miliona maraka.

Pojedine institucije (ne navodi se koje) su novcem namijenjenim za reprezentaciju kupovale i darove, poklone, iako pravilnik Savjeta ministara kaže da se reprezentacija može koristiti samo za ugostiteljske usluge.

Za zakup imovine i opreme u 2021. godini izdvojeno je ukupno 23.762.034 KM, od čega su najznačajniji izdaci za unajmljivanje prostora ili zgrada (11.444.752 KM), unajmljivanje opreme (501.842 KM), unajmljivanje tornjeva, releja i antenskih stupova (1.755.253 KM), unajmljivanje skladišnog prostora (745.286 KM), unajmljivanje vodova i digitalnih kanala (935.206 KM), unajmljivanje parking prostora (404.398 KM), zakup za smještaj telekomunikacione opreme (329.871 KM)…

Institucije poput IDDEEA, UIO, Direkcija za civilno vazduhoplovstvo i dalje plaćaju zakup, iako imaju obezbijeđen novac za kupovinu objekata za trajni smještaj.

Privremeno, a stalno
Dalje, za ugovore u djelu iz budžeta je isplaćeno čak 5,5 miliona KM i još 1,7 miliona za povremene i privremene poslove. Prema Zakonu o obligacionim odnosima, ugovor o djelu podrazumijeva da se onaj ko ga radi obaveže da će završiti neki posao, kao što je izrada ili popravka neke stvari, izvršenje nekog intelektualnog ili fizičkog rada, dakle za „zaokruženu cjelinu“.

Međutim, zakon je jedno, a stvarnost u institucijama BiH drugo. Utvrđeno je da su ugovori o djelu zaključuju za one poslove koji spadaju u opis redovnih poslova zaposlenih u institucijama BiH. Čak se za pojedince vodi tzv. „šihterica“, što govori da su oni stalno dolazili na posao, a ne samo povremeno.

Takođe, naizmjenično se zapošljava po osnovu ugovora o djelu i povremenih poslova, da bi takvi pojedinci na kraju dobili stalni radni odnos.

Politika

Čović: Sutra o podjeli resora

Lider HDZ BiH Dragan Čović rekao je da bi na sutrašnjem sastanku sa predstavnicima “osmorke” trebalo da razgovaraju o formiranju izvršne vlasti i podjeli resora.

“Primarno ćemo razgovarati o federalnom nivou, a onda preći na Savjet ministara. Tokom vikenda sam imao kontakte s predstavnicima Republike Srpske. Mislim da je i druga strana to uradila, tako da lagano približavamo stavove. Mislim da nam ni izbliza neće biti potrebno vremena kao prije”, rekao je Čović večeras novinarima u Mostaru.

On je naveo da je cilj do kraja godine imati Vladu Federacije BiH /FBiH/ i Savjet ministara, kao i usvojene budžete.

“Naravno, dotaći ćemo se i kantonalnih nivoa, gdje ova struktura stranaka može zajednički dogovoriti vlast”, rekao je Čović.

On je napomenuo da je srpski član i predsjedavajuća u Predsjedništvu BiH Željka Cvijanović juče pokrenula proceduru u vezi sa imenovanjem zamjenika predsjednika HDZ BiH Borjane Krišto za predsjedavajuću Savjetu ministara.

“Nadam se da će predsjedavajuća u Predsjedništvu BiH sa svojim saradnicima, onako kako to predviđaju poslovnici, tu proceduru završiti vrlo skoro kako bismo Savjet ministara imali do Božića, odnosno, do kraja godine”, rekao je Čović.

Čović se danas sastao sa ministrom rada i socijalne politike Hrvatske Marinom Piletićem /HDZ/, a tema je bila bolja priprema za evropski standard kada je u pitanju segment socijalne zaštite.

“Maštamo o tome da ćemo do kraja godine dobiti kandidatski status, onda želimo biti spremni za sve ono što će nova izvršna vlast biti u mogućnosti praktikovati. Postoji bezbroj stvari koje mi ovdje moramo prilagoditi standardima EU i čini nam se da je to najbolje uraditi preko Hrvatske, da njihova iskustva ugradimo u sve nove zakone koje ćemo morati prilagođavati”, rekao je Čović.

Odgovarajući na pitanje zašto se hrvatski predstavnici nisu željeli odazvati pozivu na sastanak s iranskim šefom diplomatije Hoseinom Amirom Abdolahianom danas u Sarajevu, Čović je naveo da zbog sastanka u Mostaru nije mogao biti u Sarajevu.

Piletić je rekao da su u budžetu Hrvatske za narednu godinu osigurana sredstva od 600.000 evra za javni poziv za projekte za jedinice lokalne samouprave za područje razvijanja socijalnih usluga.

“Cilj je da prvi put uspostavimo trajnu saradnju na području socijalne politike i da to bude još jedan dokaz snažne podrške Vlade Hrvatske BiH na njenom evropskom putu. Takođe, uz sve ono što smo prošli prilikom pristupanja EU, sav taj transfer znanja želimo prenijeti svima kojima to bude potrebno u BiH, kako bi olakšali pristupni put”, rekao je Piletić.

Nastavi čitati

Politika

MINISTAR LUČIĆ SPROVEDEN u zgradu SIPA! Uhapšena još jedna osoba

Pored Miloša Lučića, ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, u akciji “Dijamant 2”, koju izvode pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uhapšena je još jedna osoba.
Oni su sprovedeni u prostorije SIPA, radi kriminalističke obrade i ispitivanja.

Na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva izvedeni su pretresi poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari, na četiri lokacije, prenose Nezavisne.

“Otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina dokumentacije i jedno vozilo, koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku”, naveli su iz SIPA.

Nastavi čitati

Politika

Spremna žalba i krivična prijava, CIK-u trebalo 24 časa da objavi odluku

Pravni tim SNSD-a dostaviće Sudu BiH žalbu na odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH i krivičnu prijavu protiv pet članova CIK-a koji su priznali sporni listić za izbor delegata u Dom naroda parlamenta BiH jer to do sada nisu mogli uraditi zato što je CIK-u trebalo 24 časa da objavi svoju odluke, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je rekao da je CIK odluku objavio prije 10-ak minuta.

“Oni su juče donijeli sramnu i nezakonitu odluku tako što su prihvatili jedan očigledno nevažeći listić i proglasili ga važećim”, rekao je Kovačević na konferenciji za novinare i dodao da je CIK-u donošenje takve odluke i objavljivanje trebalo 24 časa.

On je istakao da je CIK svoju odluku trebalo da dostavi i Narodnoj skupštini Republike Srpske kao organu koji je po Ustavu BiH nadležan za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“Mi iz SNSD-a nikada nismo rekli nijednu pozitivnu riječ o ovom nezakonitom sastavu CIK-a, pa ni onda kada su, pošto su isrcpili apsolutno sve mogućnosti da manipulišu izbornom voljom građana Republike Srpske, objavili evidentne izborne rezultate i pobjednike, to su definitivno bili kandidati SNSD-a za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik, za srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, kao i sam SNSD i vladajuća koalicija u Republici Srpskoj”, rekao je Kovačević, prenosi Srna.

On je naglasio da je CIK juče direktno ukrao već osvojeni delegatski mandat SNSD-a u Domu naroda, zatim da je ponovo direktno manipulisao izbornom voljom građana Republike Srpske i miješao se u stvari u koje nema pravo da se miješa.

Kovačević je naveo da je CIK imao samo jednu mogućnost – da kaže da li je procedura izbora delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine u Narodnoj skupštini provedena zakonito i u skladu sa uputstvom koji je CIK izdao ili nije.

“Čuli smo da oni kažu da je sve urađeno u skladu sa procedurama, uputstvom i da je sve bilo apsolutno regularno, ali onda uzimaju i mijenjaju odluku Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštine Republike Srpske na šta apsolutno nisu imali pravo”, istakao je Kovačević.

On je naveo da je CIK rekao da se navodno vidi očigledna volja za koga je neko od narodnih poslanika htio da glasa.

“Mi moramo da ih pitamo kako se vidi ta očigledna volja ako je osam članova Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštine Srpske jasno glasalo protiv toga da se vidi ta volja i za to da je taj glasački listić nevažeći. Između ostalog i narodni poslanici iz SDS-a i iz liste Za pravdu i red Nebojše Vukanovića”, rekao je Kovačević.

On je napomenuo da su i dva člana CIK-a glasala da je to nevažeći glasački listić.

Prema njegovim riječima, očigledno je da “određena zločinačka grupa i koalicija SDA, Demokratske fronte, SDS-a i PDP-a” povlači svoj posljednji očajnički pokušaju da utiču na procese u BiH osvećujući se time građanima Republike Srpske koji su jasno glasali za SNSD i vladajuću koaliciju i dali im kapacitet da u Narodnoj skupštini izabere četiri delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Kovačević je rekao da na glasačkom listiću nije glasano u skladu sa propisima.

“Neko je prekrižio ime predlagača liste, meni to znači samo jedno – da je neko prekrižio PDP i poručio jasno da je PDP za njega neprihvatljiv”, istakao je Kovačević.

On je naveo da su žalba i krivične prijave spremni i da se nada da će danas biti dostavljene Sudu BiH.

“Očekujemo od Apelacionog vijeća Suda BiH da već jednom dokažu da nisu dio te udružene zločinačke grupe i gubitničke koalcije i da pokažu da su barem `S` od Suda i da na bilo koji način predstavljaju nekakvu pravosudnu instituciju u BiH”, rekao je Kovačević.

On je dodao da od trenutka kada podnesu žalbu očekuju da Sud BiH donese jasnu odluku, a ona, kako kaže, može biti samo ta da uvaži žalbu SNSD-a i da poništu sramnu odluku CIK.

Kovačević je naveo da po okončanju tog procesa predstoji formiranje Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Savjeta ministara i borba za bolji život građana.

Nastavi čitati

Aktuleno