Connect with us

Svijet

PO TREĆI PUT: Si Đinping opet izabran za predsjednika Kine

Si Đinping danas je po treći put izabran za šefa Komunističke partije Kine.
To će mu praktično omogućiti da ostane na vlasti do kraja života, budući da su kineski lideri 2018. izglasali ukidanje ograničenja na 2 mandata koje je važilo od devedesetih.
A evo i ko je Si Đinping, za koga zapadni mediji tvrde da je “najautoritarniji vođa Kina od Mao Cedunga”?

Si Đinping je rođen 1. juna 1953. godine u Pekingu. Od 1975. do 1979, studirao je hemijski inženjering na Univerzitetu Đinghua.
Mlađi je sin Si Čongsuna, komunističkog veterana, jednog od osnivača komunističkog gerilskog pokreta u provinciji Šansi i bivšeg zamjenika premijera NR Kine.
Zbog čuvenih korjena, Si je bio privilegovano dijete, međutim, status njegove porodice doživio je dramatičnu promjenu kad je njegov otac završio u zatvoru 1962. godine pod vlašću Mao Cedunga. Mao je, naime, plašeći se pobune u redovima partije, naložio čistku potencijalnih rivala.
Potom je 1966. godine došla takozvana Kulturna revolucija, kada su milioni obilježeni kao neprijatelji kineske kulture, što je dovelo do nasilnih napada širom zemlje.

Sijeva porodica se takođe našla na udaru.

Njegova polusestra – prva kćerka njegovog oca iz ranijeg braka – bila je proganjana do smrti, prema zvaničnim zapisima, mada je istoričar koji poznaje partijsku elitu rekao da je vjerovatno sama sebi oduzela život pod pritiskom, prema izvještaju Njujork tajmsa.

Mladi Si povučen je iz škole koju su pohađala djeca političke elite.

Na kraju je, sa 15 godina, napustio Peking i poslat na 7 godina u unutrašnjost na “reedukaciju” i prinudni rad u zabitom i siromašnom sjeveroistočnom selu Liangđahe.

On je sam pokušao da se učlani u partiju više puta, ali je bio odbijen zbog statusa njegovog oca.

Članstvo u partiji

Član Saveza komunističke omladine konačno je postao 1972. godine, a 1974. član Komunističke partije Kine. Tokom izgradnje svoje političke karijere od 1982. godine, služio je u nekoliko kineskih provincija. Godine 1990, postao je predsjednik Partijske škole u Fudžouu, a 2000. guverner provincije Fuđen. Godine 2002, postao je član Petnaestog sastava Centralnog komiteta KP Kine, a mandat mu je nastavljen i tokom Šesnaestog sastava. U 2007. godini je nakratko bio sekretar KP u Šangaju.

Na Sedamnaestom kongresu KP Kine, oktobra 2007, Si je postao 1 od 9 članova Politbiroa Stalnog Centralnog komiteta KP Kine, što ga je učinilo jednom od najuticajnijih ličnosti u kineskoj politici. Dana 15. marta 2008. izabran je za potpredsjednika NR Kine.

Nakon završetka Olimpijskih igara, Si je postavljen za predsjednika Komiteta za pripreme organizovanja 60. godišnjice NR Kine, koja je proslavljena 2009. godine, piše Republika.

Kult ličnosti

Si je, prema pisanju zapadnih medija, stvorio kult ličnosti oko sebe otkad je stupio na dužnost predsjednika, uz knjige, crtane filmove, pop pjesme i plesne rutine u čast njegovoj vladavini.

Nakon Sijevog uspona u vodeće jezgro KPK, mnogi ga nazivaju ocem nacije. Selo Liangđahe, u koje je Si poslat na “reedukaciju”, postalo je “svetište modernog doba” ukrašeno komunističkom propagandom i freskama koje su proslavile formativne godine njegovog života.

Pod njegovom vladavinom, pišu zapadni mediji, Kina je doživjela i sve veće gušenje sloboda.

U pokrajini Sinđijang, grupe za zaštitu ljudskih prava vjeruju da vlada u posljednjih nekoliko godina drži zarobljeno više od milion muslimanskih Ujgura u “kampovima za reedukaciju”, kako ih naziva vlada.

Vođa Kine

Na Osamnaestom kongresu Komunističke partije Kine 2012. godine, delegati su ga 8. novembra izglasali za sljedećeg predsjednika Kine. Dana 15. novembra, Kongres ga je izabrao za novog sekretara Komunističke partije Kine, predsjednika Centralne vojne komisije KPK i potpredsjednika NR Kine.

Nacionalni narodni kongres izabrao ga je, 14. marta 2013, za novog predsjednika Kine, sa 2.952 glasa za, 1 protiv i 3 odsutna.

Odmah nakon preuzimanja funkcije predsjednika, uputio se u diplomatske posjete Rusiji, Tanzaniji, Južnoafričkoj Republici i Republici Kongo.

Dvije godine nakon dolaska na vlast, Si je 2015 ukinuo politiku jednog đeteta, nakon 35 godina.

Kao jasan znak njegovog uticaja, Komunistička partija je 2017. godine izglasala uvođenje njegove filozofije – zvane “Si Đinpingove misli o socijalizmu sa kineskim karakteristikama za novo doba” – u ustav.

Si je tako postao treći lider Kine, pored Mao Cedunga i Denga Sjaopinga, koji je završio u najvažnijem fundamentalnom zakonu zemlje.

Privatni život

Bio je oženjen 2 puta. 1980-ih se vjenčao sa Ke Linging, kćerkom diplomata Ke Huaa, ambasadora NR Kine u Londonu.
Brak se nakon nekoliko godina završio razvodom. Potom se 1987. oženio za poznatu pjevačicu Peng Ljuan s kojom ima kćer Si Mingze, koja trenutno pod pseudonimom studira na Harvardu.

Si posjeduje diplomu iz hemijske tehnologije i doktorat iz političkih nauka, prensoi Srpskainfo.

Svijet

PISMO BOMBA stiglo na adresu španskog premijera! Pedro Sančez NA METI NAPADA

Španski premijer Pedro Sančez primio je prošle nedjelje pismo, koje je “slično” onom koje je eksplodiralo u srijedu u ukrajinskoj ambasadi u Madridu, saopštilo je u četvrtak ministarstvo unutrašnjih poslova.
Koverta koja je “sadržala pirotehnički materijal” i adresirana na Sančeza, stigla je 24. novembra i “detektovale su je i neutralisale službe bezbjednosti”, dodaje se u saopštenju.

Španske snage bezbjednosti pronašle su ranije danas i treću sumnjivu eksplozivnu napravu skrivenu u koverti pisma poslatog u satelitski centar Evropske unije koji se nalazi u vazdušnoj vojnoj bazi u Torehon de Ardosu, u blizini Madrida, saopštilo je danas špansko ministarstvo odbrane.
Ministarstvo je navelo da je, nakon skeniranja koverte, obezbjeđenje vazdušnih snaga utvrdilo da ona sadrži eksplozivni mehanizam.
Policija je saopštila da još ispituje parcelu vazdušne baze, prenosi Blic.

Satelitski centar podržava zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku EU prikupljanjem satelitskih informacija, podsjeća Rojters.

Dva pisma-bombe upućena su juče, jedna na adresu ukrajinske ambasade u Madridu, a druga proizvođaču oružja, Instalasa u Saragosi, na sjeveroistoku Španije, saopštila je policija.

Nastavi čitati

Svijet

OTVORENA PANDORINA KUTIJA Lavrov o bombardovanju Jugoslavije

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov držao je konferenciju za štampu o evropskoj bezbjednosti, gdje je naveo da je otvorena Pandorina kutija kada je NATO bombardovao Saveznu republiku Jugoslaviju.

Lavrov je konstatovao da Organizacija za bezbjednost i saradnju u Evropi ima mnogo problema.

On je skrenuo pažnju i da je bombardovanje Jugoslavije otvorilo Pandorinu kutiju i zgazilo međunarodno pravo, podsjetio je Lavrov.

Istakao je i da je jasno da je NATO sproveo svoj kurs širenja namjerno, zbog čega je tu Alijansu optužio za kršenje dogovora i slanje trupa na granice sa Rusijom.

– Danas se u Lođu održava događaj koji se obično nazivao sjednica Savjeta ministara spoljnih poslova Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi. Ovo je dobra prilika da vidimo kakvu je ulogu igrala ta organizacija od momenta svog osnivanja. Danas se nagomilao ogroman broj problema na prostoru onoga što se danas zove OEBS – rekao je Lavrov.

Po njegovim riječima NATO se vratio prioritetima Hladnog rata – žele da drže Ruse van Evrope.

– NATO želi da dominira svijetom i ima ambicije u svim regionima planete. Zemlje u razvoju pokušavaju da švate šta Alijansa sprema protiv njih – rekao je Lavrov.

– Smišljeni kurs ka vještačkom širenju NATO-a, u odsustvu bilo kakvih realnih pretnji po zemlje bloka, sproveden je apsolutno namjerno – rekao je on.

„Sjećamo se kako je nastao NATO. Formula lorda Ismeja je bila da se Rusi drže podalje od Evrope, Amerikanci u Evropi, a Nijemci pod kontrolom. Ovo što se sada dešava znači da se NATO vraća onim konceptualnim prioritetima koji su bili razrađeni prije 73 godine: hoće Ruse da zadrže van Evrope, Amerikanci su porobili cijelu Evropu, i ne samo Nijemce, već cijela EU je pod njihovom kontrolom. Dakle, filozofija dominacije jednostranih prednosti nije nigdje nestala nakon završetka Hladnog rata“, rekao je Lavrov.

„Širenje NATO-a predstavljalo je prijetnju za Rusiju, pošto se Alijansa previše približila ruskim granicama“, naveo je on.

Ruski diplomata je dodao da je Brisel podržao Kijevski režim koji ima za cilj istrebljenje svega ruskog, kao i ponovno uspostavljanje nacističkog režima, kao i da OEBS postaje marginalni entitet.

Prema njegovim riječima, poljsko predsjedavanje ući će u istoriju OEBS-a kao najštetnije jer niko nije napravio takvu štetu ovoj organizaciji kao njihova vlada, prenosi „b92“.

Lavrov oćenjuje da Zapad već duže vrijeme pokušava da izvrši napad na OEBS.

– Želio bih da napomenem da takva linija, neprilična linija ponašanja OEBS-a, ima svoje objašnjenje. Koristeći aritmetičku superiornost u ovoj organizaciji, Zapad godinama pokušava da sprovede privatizaciju i, vjerovatno je ispravnije reći da oni pokušavaju da izvrše jurišnu zaplijenu OEBS-a, da potčine ovu posljednju platformu za regionalni dijalog – rekao je Lavrov.

– Postojao je i Savjet Evrope, ali Savjet Evrope je već osakaćen, bez šanse za oporavak, sada pod nišanom OEBS-a – zaključio je ministar.

On je objasnio da je OEBS stvoren da smiri odnose između Istoka i Zapada, ali je kurs dominacije Zapada to sprečio.

– Problema je bilo sve više, danas se ogroman broj problema nagomilao u onome što se danas zove OEBS. Oni imaju duboku istorijsku projekciju i ukorenjeni su u kasni sovjetski period, kraj 80-ih i 90-te, kada je broj propuštenih mogućnosti premašio sva zamisliva očekivanja najpesimističnijih analitičara – rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u pozadini otvaranja Ministarskog saveta OEBS-a u Poljskoj.

Nastavi čitati

Svijet

ALBANCI SLAVILI U LONDONU, pa izazvali BIJES javnosti! Lamborghini, Porschei, petarde i zastave (VIDEO)

Mnogi Albanci izašli su na ulice Londona u skupim automobilima kako bi proslavili dan nezavisnosti svoje zemlje.

Na video snimcima objavljenim na mrežama vide se Audiji, Range roveri i Porschei kako zaustavljaju saobraćaj oko Vestminstera, dok policajci Metropolitena pokušavaju da ih udalje.

Na brojnim snimcima mogu se vidjeti muškarci i žene kako mašu albanskim zastavama dok vire kroz prozore luksuznih automobila – uključujući ljubičasti Lamborghini Huracán, kao i Mercedes G-klase, koji koštaju oko 138.000, odnosno 185.000 evra.

Na drugim mjestima, djevojke su nosile tradicionalne haljine i plesale na ulici.

Pucale su petarde dok je duga kolona vozila neprekidno trubila u znak proslave nezavisnosti Albanije, koja se obilježava 28. novembra svake godine.

Albanija je postala nezavisna prije 110 godina.

– Policija je postala svjesna velike grupe vozila i ljudi koji se okupljaju u oblasti SE1 i SV1. Službenici su radili na tome da minimizuju poremećaje. Prijavljeno je da je jedna osoba uhapšena – naveo je portparol policije.

Blokada tog dijela Londona trajala je sat vremena.

RTS

Nastavi čitati

Aktuleno