Connect with us

Svijet

POBJEGLA IZ GROBA Nakon žustre svađe muž izbo ženu nožem, pa je živu sahranio

Žena iz države Vašington koju je suprug živu zakopao u šumi uspjela je da pobjegne na sigurno iz plitkog groba, saopštile su vlasti. Rekla je istražiteljima da je uspjela da pozove hitnu pomoć satom marke “Epl”.

Zamjenik šerifa okruga Turston pronašao je ženu koja se krila iza šupe u dvorištu kuće u ponedeljak nešto prije jedan sat poslije ponoći, navodi se u sudskom dokumentu.

A kada su je pronašli, vrisnula je rekavši da muž pokušava da je ubije.

– Imala je ljepljivu traku obmotanu oko vrata, donjeg dijela lica i gležnjeva. Bilo je velikih modrica na nogama, rukama i glavi, a njena odjeća i kosa bili su prekriveni prljavštinom – navodi se u dokumentu.

Njen muž Čae Kjong An sada se suočava sa nizom optužbi za pokušaj ubistva prvog stepena, otmicu i napad.

Nalazi se u pritvoru u okružnom zatvoru. Sudija je odobrio zahtjev tužioca da ga zadrži bez prava na kauciju, saopštilo je tužilaštvo okruga Turston.

Protiv supruga još nije zvanično podignuta optužnica.

Policija u Lejsiju, mjestu koje se nalazi oko 60 milja jugozapadno od Sijetla, odgovorila je na poziv žene u nedelju poslije podne koja je “vrištala” i zvučala “prigušeno”.

Kasnije je rekla policiji da je napadnuta u kući nakon što je razgovarala sa mužem o razvodu i novcu.

Kjong An je selotejp trakom vezao ruke ženi iza leđa, a ljepljivom trakom joj je zalijepio oči, butine i gležnjeve, navodi se u sudskom dokumentu.

Rekla je istražiteljima da je uspjela da pozove hitnu pomoć satom marke “Epl” i poslala hitno obavještenje kada je muž izašao iz spavaće sobe.

U izvještaju se navodi da ju je odvukao u garažu i čekićem razbio sat, prenosi NBC.

Žena je rekla policiji da je odvezena negdje u kombiju, a zatim stavljena na zemlju i da je čula muža kako kopa.

Zatim ju je ubo nožem u grudi, rekla je policiji.

– Nakon što je stavljena u zemlju, mogla je da čuje svog muža kako hoda oko rupe i kako na nju pada blato – navodi se u dokumentu.

Trčala pola sata do kuće
Policiji je rekla da se borila da diše u rupi i da je uspjela tako što se migoljila. Pretpostavljala je da je satima bila u plitkom grobu, navodi se u sudskom dokumentu.

Kada je pao mrak, uspjela je da skine selotejp. Tada je trčala oko 30 minuta, dok nije našla kuću. Neko u kući je pozvao hitnu pomoć, navodi se u sudskom dokumentu, prenosi RTS.

Istražitelji su uspjeli da pronađu plitku grobnicu koju je žena opisala, na ivici čistine pored prilaznog puta sa granama i oborenim drvećem.

– Izgleda da je rupa svježe iskopana. Izvan rupe je bio komad ljepljive trake – navodi se u izvještaju.

Svijet

BiH važna za stabilnost na Balkanu, kao i za NATO

Rat u Ukrajini je pokazao da je važno na vrijeme pomoći i podržati zemlje partnere koje su izložene ruskom pritisku i uticaju, ocjenio je danas, na kraju konferencije ministara spoljnih poslova NATO u Rumuniji, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je poslije sesije na kojoj su učestvovali šefovi diplomatije Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije, naglasio da je lekcija koja je naučena da podrška mora biti pružena već sada zemljama koje su na razne načine pod pritiskom ili uticajem Rusije.

Upitan za BiH on je kazao, a prenosi Tanjug, da je Bosna i Hercegovina važna za stabilnost na Zapadnom Balkanu, kao i za NATO.

Podsjetio je da je NATO pomogao da se zaustavi krvavi rat, da je prisutan i dalje u BiH, i da Alijansa želi dalje da radi sa tom zemljom.

Kazao je da je, u cilju jačanja otpora protiv ruskog uticaja, ključno da se formira vlast poslije održanih izbora, kao i da sve što čini državu čini otpornijim BiH od stranih uticaja. NATO, kaže, je opredeljen da pruži podršku BiH preko svog programa jačanja kapaciteta i pomogne u jačanju bezbjednosnih institucija.

Kada je riječ o Gruziji naglasio je da su saveznici najavili dalju podršku, posebno suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje. Oni su, takođe, rekao je, potvrdili potrebu za primjenom demokratskih reformi. Rekao je da je dogovoreno da se tim zemljama pruži pomoć da u jačanju institucija i otpornosti.

Nastavi čitati

Svijet

Rusija i Kina aktivno rade na stvaranju platnog sistema mimo SWIFT-a

Rusija i Kina rade na recipročnom otvaranju računa kompanija kako bi se izbjegla upotreba SWIFT-a najavio potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak.

“Sberbanka”, najveća ruska banka je šestim paketom sankcija EU ranije ove godine isključena iz SWIFT sistema, a osim “Sberbanke” iz ovog sistema su isključene još dvije velike ruske banke.

Novak je podsjetio da se plaćanja po ugovorima o isporuci gasa iz Rusije u Kinu već prelaze u nacionalne valute dvije zemlje. Osim toga, obračuni za nabavku nafte, naftnih derivata i uglja aktivno se prenose u rubljama i juanima, dodao je on.

“Takav rad omogućava sprečavanje rizika i promoviše prelazak rublje i juana u status svjetskih rezervnih valuta. S tim u vezi, Centralna banka Rusije i Banka Kine rade na mogućnosti otvaranja računa za ruske kompanije u Kini, kineske kompanije u Rusiji i stvaranje platnog sistema bez korištenja SWIFT-a”, rekao je potpredsjednik Vlade.

Novak je dodao da Rusija i Kina planiraju i zajednički razvoj proizvodnje opreme za energetski sektor.

“Danas je Kina jedan od ključnih proizvođača opreme u sektoru nafte i gasa. Već postoji bliska saradnja na snabdijevanju naftnom i gasnom opremom za projekte u Rusiji”, naglasio je on, prenose agencije.

Nastavi čitati

Svijet

Klimatski radikali u Austriji sada buše i gume na automobilima

Klimatski aktivisti postaju sve ekstremniji, i pored blokade ulica, u Austriji su sada prešli na bušenje guma na automobilima.

Grupa”The Tyre Extinguishers” tokom noći izbušila je ili ispustila vazduh iz guma na više automobila u Austriji.

Oni ističu da su sebi postavili za cilj da učine nemogućim posedovanje SUV automobila u gradskoj sredini.

Preko Tvitera ova grupa se pohvalila da je samo u jednoj noći “razoružala” više od 900 SUV-a od Njujorka do Inzbruka.

Nastavi čitati

Aktuleno