Connect with us

Region

POBUNA MIGRANATA U SLOVENIJI! “Deportacija u Hrvatsku za nas je SMRTNA KAZNA”

Inicijativa tražilaca azila “Vič – Kotnikova – Logatec”, saopštila je danas da bi deportacija azilanata u Hrvatsku za njih bila isto što i, kako tvrde, smrtna kazna.
Oni su, na konferenciji za novinare na trgu Republike u Ljubljani, rekli da jedan od problema sa kojim se suočavaju predstavlja to što kada taman pomisle da su konačno bezbjedni, saopšti im se odluka o deportaciji, prenosi televizija Slovenija.

Oni su kazali i da žele lakši pristup radnim dozvolama, budući da sada na njih čekaju po devet mjeseci, dok u nekim drugim zemljama EU imaju mogućnost da rade odmah nakon podnošenja zahtjeva za azil.

“Većina nas je putovala kroz Hrvatsku, a potom zatražila azil u Sloveniji. Znate li zašto nismo ostali u Hrvatskoj? Posljednjih godina to su jasno pokazali i mediji i organizacije za ljudska prava, sudovi, pa čak i Evropska komisija. Hrvatska policija sistematski zlostavlja izbjeglice, krade, muči i maltretira ih, a nakon svega ih vraća u Bosnu ne dozvoljavajući im da zatraže azil”, naveli su u saopštenju.

“Istinitost ovih izvještaja možemo da potvrdimo jer smo ovo nasilje i rasizam iskusili iz prve ruke. U Hrvatskoj nismo imali šanse za pošten proces. Policija nam je stalno pretila i na kraju nam je dala papir da imamo sedam dana da napustimo zemlju”, kažu u saopštenju.

Zbog toga su, navode, pobjegli u Sloveniju zbog čega su bili veoma šokirani kada im je Ministarstvo zdravlja objasnilo da će za nekoliko meseci biti vraćeni u Hrvatsku.

“Kako je to uopšte moguće? Zar nismo već dovoljno propatili? Zašto u Sloveniji ne možemo da nađemo sigurnost za ljude čija su najosnovnija prava povrijeđena. Ministarstvo želi da nas vrati u ovaj pakao. Oni čak žele da vrate porodice sa malom djecom, bolesne i povrijeđene. Svi znamo da u Hrvatskoj ne postoji pravedna procedura azila. Šta da radimo ako nas vrate? Deportacija u Hrvatsku je za nas kao smrtna kazna”, naglasili su.

Kako navode, Hrvatska nema funkcionalan sistem azila, a tamošnja policija je nasilna prema izbjeglicama.

Državni sekretar u Ministarstvu rada, nadležan za socijalna pitanja, tržište rada i zapošljavanje, radne odnose i radna prava, Dan Juvan, koji je prisustvovao konferenciji za novinare, najavio je izmjene zakonodavstva u ovoj oblasti.

“Ministarstvo rada predložilo je rok od tri mjeseca. Međutim, Zakon o međunarodnoj zaštiti i Zakon o strancima, koji su predmet pomenute odluke, u nadležnosti su Ministarstva unutrašnjih poslova”, rekao je on.

Region

VUČIĆ PONOVO DRAMATIČAN “Velika nervoza u svijetu, predstoji jedno od najtežih proljeća”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom sukoba u Ukrajini, da je situacija u svijetu još mnogo komplikovanija nego što se to misli, kao i da predstoji jedno od najtežih prolejća u političkom, ali i vojnom smislu.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara u Novom Pazaru da prokomentariše to što je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio da Zapad jača vojnu silu u Poljskoj, kao i da planira invaziju na Bjelorusiju, ali i da bi postavljanje nuklarnog oružja u Bjelorusiji moglo da zaštiti njegovu zemlju.

“Situacija je još mnogo komplikovanija i vidi se da je svuda velika nervoza. Lukašenko je rekao neke stvari za koje nisam siguran da bi bili oduševljeni ni u Moskvi, a za ovo drugo nisam siguran da su zadovoljni na Zapadu. Vidi se da se žuri i Ukrajincima i Rusima. Pogledajte izjavu predsednika Kine Sija, koji je uz Bajdena možda najmoćniji čovek na svetu, u kojoj kaže da njegova zemlja mora da bude pripremljena za rat. Kada sve to složite onda vam je jasno da nam predstoji jedno od najtežiih proleća ne samo u političkom već i vojničkom smislu”, rekao je Vučić.

Istakao je da bi u toj sitauciji Srbija trebalo sebe da gleda i čuva, dodatnom brigom o građanima, čuvanjem mira, razgovorom sa ljudima i dodatnim ulaganjima i rastom BDP.

“Da to pokušamo, da to bude naš odgovor”, poručio je Vučić.

Nastavi čitati

Region

U Hrvatskoj pao avion koji su osmislili Slovenci

Avion koji se prije nekoliko časova srušio prilikom polijetanja na pulskom aerodromu je Virus SW kompanije Pipistrel, koji se proizvodi u Sloveniji i Italiji.
Tu firmu nedavno su slovenački vlasnici prodali američkoj kompaniji. Pipistrel je 1989. godine u mjestu Ajdovščina osnovao Ivo Boscarol.Do marta 2019. Pipistrel je proizveo više od 2000 malih aviona. Bio je prvi privatnik koji je proizvodio avione u bivšoj Jugoslaviji. Za svoj rad dobio je mnoga priznanja, između ostalog i tri nagrade američke svemirske agencije NASA za inovacije.

Pionir je alternativnog letenja u ovom dijelu Evrope.

Nastavi čitati

Region

VUČIĆEVIĆ od ponedjeljka u zatvoru? HVALA KOLEGAMA….

Dragan J. Vučićević, glavni urednik srpskog dnevnog lista “Informer”, pokazao je na konferenciji za medije presudu po krivičnoj prijavi Jugoslava Ćosića, prema kojoj u ponedjeljak ide u zatvor.

– Mnogi su mislili da ja lažem, ali evo presude. Ako se u ponedeljak 03. aprila ne javim u zatvor, biću uhapšen. Ja u ponedeljak idem u zatvor. Ja sada ukazujem da srpsko pravosuđe sudi ne po pravu nego po politici. Neke sudije me politički ostrašćeno mrze, evo može i advokat Boris Bogdanović da potvrdi. Hvala kolegama koji su me podržali, hvala i onima koji likuju, koji se vesele. Može da zaigra mečka i pred njihovim vratima. Držim reč da u ponedeljak idem u zatvor, 03. aprila ujutru između 9 i 10 časova ujutru otići ću na izdržavanje kazne u zatvor u Bačvanskoj ulici, rekao je Vučićević i pokazao presudu na samom početku konferencije.

Nakon Vučićevića pričao je i advokat Boris Bogdanović.

– Kada Vlada Republike Srpske predlaže da se u krivični zakonik ponovo vrate uvreda i kleveta koji su inače izbačeni, onda je to kršenje slobode medija, onda to povećava nivo autocenzure. Zašto je prihvatljivo da u Republici Srbiji uvreda i kleveta treba da budu krivično delo, a tamo nije u redu. Mislim da su to neka principijelna pitanja. Tu nelogičnost ne može niko da objasni, kazao je Bogdanović, prenosi Informer.

Podsjećamo, vlasnik Informera osuđen je na novčanu kaznu zbog uvrede i klevete upućene Jugoslavu Ćosiću, a zatvorska kazna mu je određena jer je odbio da plati novčanu.

Nastavi čitati

Aktuleno