Connect with us

Hronika

POČELO SUĐENJE ŠOJIĆU, direktoru Službe za zajedničke poslove

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi, danas je pred Sudom BiH počelo suđenje Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija BiH, koji je optužen da je zloupotrebom položaja ili ovlaštenja oštetio budžet za oko 42.000 KM.

Šojić je optužen da je u periodu od 2018. do 2022. godine na ime neosnovano isplaćenih plata, toplih obroka, goriva i servisiranja vozila pribavio sebi nezakonitu korist u iznosu od najmanje 41.877 KM, oštetivši budžet BiH.

U optužnici se navodi da je Šojić više puta privatno putovao u Srbiju i Crnu Goru, bez službenih naloga i potrebne procedure za korištenje službenih vozila, da je sačinjavao putne naloge u koje je unosio neistinite podatke o navodnom kretanju vozila unutar BiH, unosio netačne podatke o službenim putovanjima, boravku na poslu i prisutnosti na radnom mjestu, a kako bi ostvario pravo na platu i naknade iz radnog odnosa, prenosi Birn.

– Istovremeno, dok je bio van BiH, njemu je u službenoj evidenciji upisano da je na redovnom radu – navela je tužilac Elvira Stanojlović tokom čitanja optužnice.

Kako se navodi u optužnici, Šojić je na ime neosnovano isplaćenih plata u iznosu od 35.200 KM, toplog obroka u iznosu od 1.842 KM, potrošenog goriva po osnovu nenamjenskog korištenja službenih vozila u iznosu 2.942 KM i troškova servisiranja službenih vozila u iznosu od 1.892 KM, sebi pribavio imovinsku korist u ukupnom iznosu od 41.877 KM i u istom iznosu oštetio budžet BiH.

– Evidentno je da naloge od službenih putovanja unutar BiH nije realizovao kako bi opravdao ranije pređene kilometre na službenim vozilima – navela je tužilac.

Tužilaštvo BiH planira saslušati deset svjedoka, vještaka finansijske struke i priložiti materijalne dokaze.

Branilac optuženog Dragiša Jokić ocijenio je da je ovo još jedna iznuđena optužnica, te rekao da je istraga počela tri mjeseca prije nego je donesena odluka o provođenju istrage.

– Korištenje službenog vozila u privatne svrhe nije suprotno bilo kojem zakonu u BiH – rekao je Jokić te naveo da njegov branjenik nije prekršio Pravilnik o korištenju službenih vozila.

U Pravilniku je navedeno da je službeno vozilo na raspolaganju direktoru i zamjenicima 24 sata, a Jokić navodi da Šojić sa porodicom živi u Beogradu i išao je autom na posao i kući.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. mart.

Srna

Hronika

U Motikama povrijeđena žena u saobraćajnoj nezgodi

U banjalučkom naselju Motike došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je jedna žena zadobila teške povrede, saznaje Glas Srpske.

“Nesreća se dogodila u blizini svadbenog salona “Delfina“. Vozač je iz pravca grada prešao u drugu saobraćajnu traku, te udario u automobil za čijim volanom je bila žena.

Ubrzo nakon udesa je stiglo vozilo Hitne pomoći i odvezlo povrijeđenu”, ispričao je za “Glas“ očevidac saobraćajne nesreće.

Prema njegovim riječima vozač koji je skrivio nesreću najvjerovatnije nije poznavao put, te je pri neprilagođenoj brzini prešao na drugu stanu ulice.

Policija je na terenu, te obavlja uviđaj. Više detalja uskoro.

Nastavi čitati

Hronika

ZAKON JASAN: ovo čeka “tapkaroše” koji su preprodavali karte!

Policija Republike Srpske identifikovala je pet lica koja su preprodavala ulaznice za turnir Srpska open na internetu, a oni su prekršili Član 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Osumnjičena lica su ulaznice za turnir preprodavala za višestruko veći iznos od realne cijene ulaznice, a prema Zakonu, čeka ih kazna od 300 KM do 900 maraka.

Članovi zakona:
(1) Ko vrši, organizuje ili omogućava preprodaju ulaznica za sportske i druge priredbe po cijeni većoj od stvarne cijene ulaznice kazniće se novčanom kaznom od 300 KM do 900 KM.

(2) Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se privredno društvo ili drugo pravno lice novčanom kaznom od 2.000 KM do 6.000 KM.

(3) Odgovorno lice u privrednom društvu i drugom pravnom licu kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom od 400 KM do 1.000 KM.

Nastavi čitati

Hronika

MUP SRPSKE istražuje preprodaju ulaznica za Srpska open

– Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzimaju sve potrebne mjere i radnje kako bi predstojeći teniski turnir Srpska open protekao u povoljnom bezbjednosnom ambijentu, ali i kako bi spriječili zloupotrebu i preprodaju karata, odnosno ulaznica za ovaj turnir, saopšteno je na današnjem sastanku direktora policije Republike Srpske Siniše Kostreševića sa organizatorima ATP turnira Srpska open.

Na četvrtom radnom sastanku, na kome su prisustvovali i drugi rukovodioci operativnih i neoperativnih organizacionih jedinica u MUP-u Republike Srpske, definisane su naredne konkretne mjere i radnje, a Kostrešević je naglasio da MUP Republike Srpske preduzima planske aktivnosti u pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

– Sve se radi u cilju definisanja neophodnih mjera kako bi se ispoštovali svi bezbjednosni aspekti i procedure koji predstavljaju standarde za ovu vrstu međunarodnog turnira, navedeno je iz MUP-a Srpske.

Nastavi čitati

Aktuleno