Connect with us

Zdravlje

PODACI KOJI UZNEMIRUJU! Svake 2 minute tokom trudnoće ili porođaja jedna žena umre

Godine 2020. jedna je žena umrla otprilike svake dvije minute od uzroka koji su se mogli spriječiti i koji su povezani s trudnoćom i porođajem, pokazao je izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i drugih tijela Ujedinjenih Nacija.
Uizvještaju, objavljenom u četvrtak, navodi se da je 2020. godine procijenjeno da je 287.000 žena u svijetu umrlo od tih uzroka, “što je jednako gotovo 800 maternalnih smrti svaki dan, a otprilike jednoj svake dvije minute”.

Taj je broj napredak u poređenju s procijenjenih 446.000 maternalnih smrti prije 20 godina, navodi se u izvještaju.

Stopa smrtnosti među trudnicama ili tokom poroda pala je između 2000. i 2015. i od tada je u biti stagnirala, a u nekim je regijama čak i porasla.

Podaci u izvještaju odnose se na 2020. godinu, a učinci pandemije koronavirusa nisu vidljivi u skupu podataka.

Situacija u siromašnijim regijama i zemljama pogođenim sukobima posebno je dramatična, rekao je WHO.

U supsaharskoj Africi zabilježeno je oko 70 posto globalnih smrti majki u 2020., a slijede je središnja i južna Azija koje su činile gotovo 17 posto.

– Nijedna majka ne bi trebala strahovati za svoj život dok na svijet donosi bebu, pogotovo ako postoje znanje i alati za liječenje uobičajenih komplikacija – rekla je Ketrin Rasel, izvršna direktorka UNICEF, jednog od tijela koja čine Međuagencijsku grupu Ujedinjenih Nacija za procjenu maternalnog mortaliteta (MMEIG).

– Pravičnost zdravstvene zaštite daje svakoj majci, bez obzira ko su i gdje su, dobre izglede za siguran porod i zdravu budućnost sa svojom porodici.

Uzroci koji mogu dovesti do smrti, a mogu se spriječiti, uključuju obilno krvarenje, visoki krvni pritisak, nesigurne pobačaje ili bolesti kao što su HIV/AIDS i malarija.

– Gotovo svaka smrt dogodi se u zemljama s niskim i srednjim prihodima, a gotovo svaka smrt može se spriječiti – rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Gebrejesus.

Jedan od UN ciljeva održivog razvoja (SDGs) je smanjenje maternalnog mortaliteta s 339 smrti na 100.000 živorođene djece u 2000. na manje od 70 do 2030. U 2020. taj je broj iznosio 223, prenosi Bosnainfo.

Povećanje pokrivenosti kvalitetnom zdravstvenom njegom za majke i poboljšanje sposobnosti žena da same donose odluke o svom polnom i reproduktivnom zdravlju među koracima su koje treba poduzeti kako bi se postigao taj cilj, navodi se u izvještaju.

Zdravlje

KOMPANIJA „Džonson i Džonson“ optužena da je prodavala KANCEROGENI PUDER ZA BEBE

Podružnica američke farmaceutske kompanije „Džonson i Džonson“(J&J) danas je po drugi put podnijela zahtjev za bankrot i pokretanje stečaja, nastojeći da se postigne sudska nagodbu u vrijednosti od 8,9 milijardi dolara u procesu u kojem je kompanija optužena da talk za bebe koji proizvodi i plasira na tržište prouzrokuju rak.

Prvi zahtjev za stečaj podružnice „J&J LTL Managment“ je odbijen nakon odluke apelacionog suda u kojoj je navedeno da ni „J&J ni LTL nisu u finansijskim problemima kojima bi stekli pravo da proglase bankrot”, prenosi Rojters.

Novi zahtjev za bankrot i ulazak u stečajni postupak uključuje prijedlog da se povjeriocima isplati 8,9 milijardi dolara u periodu od 25 godina kako bi se riješile sve tužbe vezane za kancerogeni talk za bebe.

Ovaj prijedlog je podržalo oko 60.000 povjerilaca koji su tužili kompaniju, navodi se u saopštenju J&J.

Nastavi čitati

Zdravlje

SVAKI PRST POVEZAN JE SA JEDNIM ORGANOM: Dovoljna je minuta masaže da se riješite bola

Masaža je jedan od najboljih načina da se opustite i relaksirate, a neke tipove masaža ili pritiskanja određenih tačaka na dlanu možete sami da izvedete kod kuće.

Redovna masaža prstiju djeluje stimulativno kako na pojedine organe, tako i na cijelo tijelo, a treba vam samo jedan minut dnevno. .

Prema kineskoj medicini, na vrhovima svakog od pet prstiju na rukama nalaze se tačke koje poboljšavaju funkcionisanje i stanje unutrašnjih organa. Prednost je što takva masaža ne zahtijeva nikakve posebne vještine ili uslove. Opusite se, udobno se smjestite i masirajte prste, ali važno je da znate da je svaki prst, odnosno tačke na njihovim vrhovima povezane su sa određenim organom.

Palac
Tačke na palcu su odgovorne za srce i pluća. Kada ste uznemireni, možete smanjiti rizik od ubrzanog lupanja srca samomasažom palca.

Kažiprst
Odgovoran za rad digestivnog trakta, smanjenje bola u stomaku i manji rizik od probavnih teškoća.

Srednji prst
Za mučninu, vrtoglavicu ili nesanicu

Domali prst
Ovaj prst kontroliše naše raspoloženje,smanjuje melanholiju.

Mali prst
Pozitivno utiče na stanje bubrega i protiv glavobolje.

Nastavi čitati

Zdravlje

BANANA DIJETA POSTALA HIT U SVIJETU! Za sedam dana skida i do pet kilograma

Jutarnja banana dijeta je pravi hit u svijetu, a uz pomoć nje možete izgubiti nevjerovatnih pet kilograma za sedam dana.

Banana je voće koje ne sadrži masnoće i holesterol. Obogaćene su skrobom koji ima nizak glikemijski indeks a samim tim se duže vari i pruža duže vrijeme osjećaj sitosti. Banane su bogate kalijumom, manganom i vitaminima B6 i C. Jedna banana zavisno od veličine ima između 103 i 110 kalorija.

Započnite svoj dan tako što ćete ujutru pojesti bananu i popiti šolju tople vode. Ovo će uticati na ubrzanje vašeg metabolizma, jer banane stimulišu varenje. Banane moraju biti svježe, a ne pečene ili zamrznute. Od ostalih namirnica ne bi trebalo da konzumirate slatkiše, mliječne proizvode i alkohol. Preporučuje se i izbjegavanje večere nakon osam sati uveče.

Dijeta sa bananama
Plan obroka bi trebalo da izgleda ovako:

1. Doručak: jedna ili 2 banane i jedna čaša tople vode

2. Ručak: piletina, ćuretina ili riba i svježa salata, slatkiše nemojte jesti odmah nakon obroka ali možete malo da se zasladite do 15 časova.

3. Večera do 20 časova: obrok po izboru (bez šećera) i svježa salata

Nastavi čitati

Aktuleno