Connect with us

Hronika

PODIGNUTA OPTUŽNICA U DOBOJU! Nelegalnom eksploatacijom šljunka i pijeska ZARADILI 2,7 MILIONA

Okružno javno tužilaštvo u Doboju podiglo je optužnicu protiv Đ.P. (54) kao odgovornog lica i pravnog lica “Drvoprerada Đurić” iz Dervente zbog protivpravnog eksploatisanja šljunka i pijeska u Kostajnici kod Doboju čime su pribavili imovinsku korist od 2.780.321 KM.
Optužnica podignuta 27. decembra tereti ih za produženo krivično djelo nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, u sticaju sa produženim krivičnim djelom protivzakonito zauzimanje i ekploatacija prirodnih bogatstava i dobara od opšteg interesa, dostavljena je na potvrđivanje Osnovnom sudu u Doboju, objavilo je dobojsko tužilaštvo na “Fejsbuk” stranici.

Prema navodima optužnice, odgovorno i pravno lice su u od 1. maja 2017. godine do 31. marta 2021. eksploatisali mineralne sirovine prirodnog porijekla – šljunak i pijesak na lokalitetu Kostajnica bez odobrenja nadležnog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske i zaključivanja ugovora o koncesiji i plaćanja koncesione naknade za pravo korištenja mineralnih sirovina.

Za eksploataciju je korišteno poljoprivredno zemljište u vlasništvu “Drvoprerade Đurić”, čime je izbjegnuto plaćanje naknade za promjenu namjene zemljišta, te prekršeni zakoni u odnosu na korištenje imovine. Optuženi su šljunak i pijesak u kontinuitetu prodavali domaćim kupcima.

U optužnici je navedeno da je od 1. maja 2017. do 30. juna 2020. godine vršena proizvodnja i prodaja betona koji je proizveden u Poslovnoj jedinici “Šljunkara” u Kostajnici kupcima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH).

Iz Tužilaštva ističu da su optuženi u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za “Drvoprerada Đurić” protivno propisima eksploatisali mineralne resurse, prikrivali činjenice i neistinito prikazali stanje i kretanje sredstava i rezultata poslovanja, kršili zakone u odnosu na korištenje imovine i uskratili sredstva koja predstavljaju javni prihod.

Hronika

U Motikama povrijeđena žena u saobraćajnoj nezgodi

U banjalučkom naselju Motike došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je jedna žena zadobila teške povrede, saznaje Glas Srpske.

“Nesreća se dogodila u blizini svadbenog salona “Delfina“. Vozač je iz pravca grada prešao u drugu saobraćajnu traku, te udario u automobil za čijim volanom je bila žena.

Ubrzo nakon udesa je stiglo vozilo Hitne pomoći i odvezlo povrijeđenu”, ispričao je za “Glas“ očevidac saobraćajne nesreće.

Prema njegovim riječima vozač koji je skrivio nesreću najvjerovatnije nije poznavao put, te je pri neprilagođenoj brzini prešao na drugu stanu ulice.

Policija je na terenu, te obavlja uviđaj. Više detalja uskoro.

Nastavi čitati

Hronika

ZAKON JASAN: ovo čeka “tapkaroše” koji su preprodavali karte!

Policija Republike Srpske identifikovala je pet lica koja su preprodavala ulaznice za turnir Srpska open na internetu, a oni su prekršili Član 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Osumnjičena lica su ulaznice za turnir preprodavala za višestruko veći iznos od realne cijene ulaznice, a prema Zakonu, čeka ih kazna od 300 KM do 900 maraka.

Članovi zakona:
(1) Ko vrši, organizuje ili omogućava preprodaju ulaznica za sportske i druge priredbe po cijeni većoj od stvarne cijene ulaznice kazniće se novčanom kaznom od 300 KM do 900 KM.

(2) Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se privredno društvo ili drugo pravno lice novčanom kaznom od 2.000 KM do 6.000 KM.

(3) Odgovorno lice u privrednom društvu i drugom pravnom licu kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom od 400 KM do 1.000 KM.

Nastavi čitati

Hronika

MUP SRPSKE istražuje preprodaju ulaznica za Srpska open

– Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzimaju sve potrebne mjere i radnje kako bi predstojeći teniski turnir Srpska open protekao u povoljnom bezbjednosnom ambijentu, ali i kako bi spriječili zloupotrebu i preprodaju karata, odnosno ulaznica za ovaj turnir, saopšteno je na današnjem sastanku direktora policije Republike Srpske Siniše Kostreševića sa organizatorima ATP turnira Srpska open.

Na četvrtom radnom sastanku, na kome su prisustvovali i drugi rukovodioci operativnih i neoperativnih organizacionih jedinica u MUP-u Republike Srpske, definisane su naredne konkretne mjere i radnje, a Kostrešević je naglasio da MUP Republike Srpske preduzima planske aktivnosti u pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

– Sve se radi u cilju definisanja neophodnih mjera kako bi se ispoštovali svi bezbjednosni aspekti i procedure koji predstavljaju standarde za ovu vrstu međunarodnog turnira, navedeno je iz MUP-a Srpske.

Nastavi čitati

Aktuleno