Connect with us

Svijet

POKUŠAJ SUZBIJANJA INFLACIJE! Centralna Evropska banka PODIŽE KAMATNE STOPE!

Evropska Centralna banka /ECB/ podigla je kamatne stope za 50 baznih poena.
Bazni poen je jedinica mjere kojom se iskazuju mali pomaci kamatne stope, kurseva deviza ili prinosa od obveznica.
ECB je podigla kamatne stope do sada najvećom brzinom kako bi ograničila inflaciju, ali problemi na globalnim tržištima nakon kolapsa Silicijumske banke u Americi prošle sedmice prijetili su da ometu taj plan.

U skladu sa svojim smjernicama ECB je podigla svoje depozitnu stopu na tri odsto što je najviše od kraja 2008. godine.

Glavnu brigu za ECB predstavlja to što monetarna politika funkcioniše preko bankarskog sistema i finansijska kriza bi poništila efekte njene politike.

Prema projekcijama ECB inflacija će ove godine u prosjeku biti 5,3 odsto, sljedeće godine 2,9 odsto i 2,1 odsto 2025. godine. ECB napominje da su projekcije završene prije sadašnjih problema na tržištu.

“Upravni savjet pažljivo prati aktuelne tenzije na tržištu i spremni su da odgovore ukoliko to bude neophodno kako bi se održala finansijska i stabilnost cijena u evrozoni”, ističe se u saopštenju ECB.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno