Connect with us

Region

POLITIČKA KRIZA U CRNOJ GORI! Ko su favoriti za drugi krug predsjedničkih izbora?

Analitičari su saglasni da je drugi krug izvjestan i kao favorite vide sadašnjeg šefa crnogorske države i Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića i lidera Demokratskog fronta Andriju Mandića.
Pred predsjedničke izbore koji su u Crnoj Gori zakazani za 19. mart, situacija u tamošnjem društvu takva da je moguće da će biti drugog kruga izbora, smatra politička analitičarka Daliborka Uljarević.

– Trenutno se čini se izvjesnim da su Milo Đukanović i Andrija Mandić kandidati za drugi krug, predstavljajući dva pola crnogorskog društva – objašnjava Uljarević.

Navodi da je Crna Gora u političkoj krizi, koja je počela i prije parlamentarnih izbora 2020. godine.

– Na žalost, ti izbori nisu donijeli rješenja na neka do tada otvorena pitanja, a u međuvremenu su se otvorila i nova. Dvije vlade su u dvije godine izgubile povjerenje u Skupštini, a posljednja je u tehničkom mandatu već duplo duže nego što je bila u redovnom i faktički nema legitimitet za brojne odluke koje donosi – kaže ona.

Tome treba dodati i zakočen proces evropskih integracija, uz napomenu da građani sa mnogo nade gledaju u EU vjerujući da će se problemi rješiti članstvom u EU.

Kaže da izbori mogu značajno odrediti i vanredne parlamentarne izbore koji se očekujemo u prvoj polovini ove godine. Takođe, izbori će odrediti i dalji spoljno-politički kurs Crne Gore.

Objašnjava da treba imati u vidu da su Andrija Mandić i koalicija koju on zastupa bili protiv članstva Crne Gore u NATO, da u tom bloku potoji rastući evroskepticizam i da je njegov odnos i onih subjekata koji ga podržavaju prema Vladimiru Putinu bitno drugačiji od onog koji su zauzeli lideri demokratskih zapadnih država.

Uljarević kaže da ukoliko pobijedi Đukanović to će biti jedan od najdugovječnijih vladara u modernoj istoriji, jer bi sa tim mandatom ubilježio 37 godina vlasti.

– Njegova pobjeda bi dala ogroman impuls DPS-u za parlamentarne izbore, posebno jer su dvije posljednje vlade ozbiljno podbacile. To bi bio i veliki poraz novih vlasti – ocijenila je Uljarević.

Istoričar Aleksandar Raković smatra da će na predsjedničkim izborima u drugi krug ući dva kandidata.

– Andrija Mandić i Milo Đukanović najverovatnije će ući u drugi krug. Vrlo je važno da se ostali kandidati Bečić, Mandić i Milatović i svi koji su protiv Đukanovića dogovore i potpišu neki sporazum da će podržati jedan drugog u drugom krugu ko god da uđe u taj drugi krug – rekao je Raković.

Dodao je da je mišljenja da će od svih Đukanovićevih protivkandidata ipak do drugog kruga stići Mandić.

– Ali ko god da bude bio, važno je da oni jedni druge obavežu da će pozvati svoje glasače da glasaju za onog ko je protiv Đukanovića. I to je garant njihove pobjede, a debakla Đukanovića. To bi bio njegov konačni kraj. Za to je potrebno da ostali kandidati odbace lične sujete i da Mandić, Milatović i Bečić nađu način da se napravi sporazum i da se Đukanović razbije u drugom krugu – kazao je Raković.

Građani Crne Gore za dvije nedjelje glasaju za novog šefa države u prvom krugu izbora. Oni koji izađu na glasanje biraće između aktuelnog predsjednika Mila Đukanovića i lidera stranaka koje su 2020. smijenile sa vlasti njegov DPS.

Pored favorita Đukanovića i Mandića, snagu na biralištima odmjeriće i lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, kao i Јakov Milatović iz novog pokreta Evropa sad, Aleksa Bečić, predsjednik stranke Demokratska Crna Gora. Među kandidatima je i jedna žena, poslanica opozicione Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović-Stanković.

Ukoliko u prvom krugu neki od kandidata ne odnese ubjedljivu pobjedu, dva najbolja sa najvećom podrškom birača, odmjeriće snage u drugom izbornom krugu, koji bi u tom slučaju bio održan 2. aprila.

Đukanovićev DPS je poslije 30 godina vlasti poražen na parlamentarnim izborima 2020. godine, a izgubio je vlast u većini crnogorskih opština, od kojih je po mišljenju mnogih najvažniji gubitak vlasti u Podgorici.

To je još jedan od razloga zbog koga se predstojeći izbori smatraju neizvjesnim, ali i presudnim za dalju političku sudbinu Crne Gore.

Mandat predsjednika traje pet godina. Da bi kandidat pobijedio u prvom krugu, potrebno je da osvoji više od 50 odsto glasova izašlih birača.

Region

Jakovu Milatoviću policijsko obezbjeđenje zbog ugrožene bezbjednosti

Crnogorskom predsedničkom kandidatu Pokreta Evropa sad (PES) Jakovu Milatoviću biće dodijeljeno policijsko obezbjeđenje, koje je tražila njegova partija zbog bojazni da je fizički ugrožen, potvrđeno je “Vijestima” iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Vlada će o tome odlučiti na telefonskoj sjednici danas ili sutra, potvrdio je sagovornik lista iz izvršne vlasti.

Ta odluka kabineta Dritana Abazovića, kao i u neki drugim slučajevima, biće privremena sve dok Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) i Uprava policije ne utvrde da li i odakle Milatoviću prijeti opasnost, navode Vijesti.

Prema crnogorskom zakonu, procjenu bezbjednosti radi ANB na zahtjev policije.

Iz Pokreta Evropa sad nezvanično je potvrđeno da postoji bojazan za bezbjednost Milatovića. Posebno nakon incidenta na Cetinju, za koji još niko nije procesuiran, i poruka upozorenja koja stižu u njegov izborni štab, navodi podgorički list.

Milatović je na predsjedničkim izborima 19. marta osvojio 28,92 odsto glasova birača i plasirao se u drugi krug.

Protivkandidat će mu biti aktuelni šef države Milo Đukanović (DPS) koga je podržalo 35,37 odsto birača.

Lider PES-a je Đukanovića optužio da stoji iz napada na njega na Cetinju 10. marta. Tada je grupa građana, koja se prvobitno okupila ispred Sportskog centra gdje je bila zakazana konvencija Milatovića, prvo protestovala, a zatim ga vrijeđala i napala kada je ulazio u zgradu.

Iz Uprave policije nakon toga je saopšteno da su procesuirali osam osoba zbog sprečavanja njihovih službenika u vršenju službene dužnosti uoči promocije Milatovića na Cetinju.

U saopštenju se ne navodi da je policija identifikovala osobe koje su tada nasrnule na Milatovića, već da se u saradnji sa tužilaštvom radi na identifikaciji ostalih osoba koje su učestvovale u tom događaju i utvrđivanju eventualnih krivičnih djela ili prekršaja, navode Vijesti.

Nastavi čitati

Region

OGLAS KOJI JE ŠOKIRAO SVE! “Poklanjam kuću, u inat majci” LJUDI OGORČENI

Nesvakidašnji oglas digao je Srbiju na noge.
Muškarac iz Niša objavio je na društvenim mrežama da poklanja pola porodične kuće koja se nalazi na 40 minuta od Vlasinskog jezera i to isključivo u inat majci.

“Poklanjam polovinu kuće u Gornjoj Lopušnji sa velikim placem u blizini Vlasotinca. Druga polovina kuće pripada mojoj majci sa kojom sam u lošim odnosima i želim da njoj u inat poklonim kuću! Odmah se piše ugovor o poklonu i upisuje se u katastar na vaše ime. Uslov je da ja ostanem da se vodim na toj adresi, ali nikad tamo neću kročiti. To možemo da potpišemo”, napisao je Ceki na društvenim mrežama i ostavio broj telefona da zainteresovani mogu da ga kontaktiraju.

Korisnici su odreda šokirani ponudom, mahom osuđuju postupak sina, a pojedini ne mogu da vjeruju ni da je oglas realan.

“Odvratniju objavu ne vidjeh”, navela je jedna Nada, prenosi “Kurir“.

“Je l’ ti mati udovica i kako se drži”, našalio se jedna Ibrahim.

“Da, udovica je, drži se ko ciganska šupa, ali imaš prođu svakako”, stigao je neočekivan odgovor od Cekija.

“Ovo je strašno! Da li si ti sagradio dio koji sad tebi pripada”, upitala je jedna Milena.

“Naravno, ne dio, nego cijelu kuću”, odgovorio je Ceki.

Pojedini korisnici su naveli da mogu da shvate njegove motive.

“Možda mogu da ga shvatim. Ja sam u sličnoj situaciji, ali sa bratom, 70 odsto je napravljeno od mojih novaca, a on ne želi da podijeli, želi sve da prisvoji. Rado bih mu poklonio da nije majku tukao i provocirao”, navodi jedan Slaviša.

“Sve razumijem. Ništa nije ovo čudno. Želim vam vas mir u duši i da ostvarite to što ste zamislili. U sličnoj sam situacijii. Sve razumijem u potpunosti, samo polako, ne ide ništa silom i brzinski”, navodi jedan korisnik.

Ceki je neumorno odgovarao na komentare.

“E šta je majka doživjela! Da je znala bolje da je udavila g*vno nego odranila od kilo mesa, a sad je jede pod stare dane. Pa gdje će vam duša? Mislite na to, Bog bavi, al ne zaboravi”, napisala je jedna Vera.

“Ne lupajte gluposti! Garant su vas djeca odj*bala pa ste tako ogorčeni. Moja majka nije gradila tu kuću. To smo gradili ja i otac koga je prevarila tako da nemojte da sudite”, odgovorio je Ceki.

Mnogi su se međutim javili sa namjerom da dobiju kuću na poklon.

“Odlično. Imam li ja kakve šanse da je dobijem? Usput ću pripaziti majku budući da je moja umrla. Bila bih doživotno zahvalna, a vrata bi Vam bila u svako doba otvorena. Ja sam samohrana majka dvoje djece koja eto nema svoga smještaja”, napisala je jedna Ksenija.

Javila se i jedna Milka koja je navela da je samohrana majka dvoje djece koja luta ulicama.

“Zvala sam, ali niste se javili”, napisala je Milka.

Javio se i jedan mještanin Lopušnje koji je naglasio da je u pitanju prelijepo selo.

“Ima dobar pogled na Vlasotince. Ko god bude tu došao neće se pokajati, naravno, ko voli netaknutu prirodu”, navodi Danijel.

Nastavi čitati

Region

PAO DRON U HRVATSKOJ! Oglasilo se Ministarstvo odbrane

Tokom redovne obuke danas je kod Velike Gorice pala bespilotna letjelica hrvatske vojske.
Hrvatska vojska danas je izgubila jednu bespilotnu letjelicu.Tokom planiranih aktivnosti obuke kod Buševec kraj Velike Gorice zbog tehničkih problema došlo je do pada letjelice BZS SkyLark I na nenaseljenom području, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo odbrane.
Letjelica je pronađena, a prilikom pada nije bilo povrijeđenih osoba i nije nastala druga materijalna šteta izuzev na bespilotnoj letelice, dodaje se u saopštenju.

Radi se o letjelici iz kategorije mini besposadnih vazduhoplovnih sistema, raspona krila do dva metra i težine oko 4,5 kilograma.

U toku je utvrđivanje uzroka pada letjelice BZS SkyLark I.

Nastavi čitati

Aktuleno