Connect with us

Politika

Politički analitičar Deđanski: Opozicija unaprijed pripremila teren za proteste

Odluka opozicije u Republici Srpskoj da prije vremena objavi pobjedu svog kandidata za predsjednika Srpske Јelene Trivić pokazala je da oni znaju da na izborima nisu prošli onako kako su očekivali i time pokušavaju da unaprijed pripreme teren za proteste, ocijenio je politički analitičar Stevica Deđanski.
Komentarišući tvrdnje opozicije da je na izborima u nedjelju, 2. oktobra, pokradeno od 70.000 do 100.000 glasova, Deđanski je za Srnu naveo da će svako vidjeti da u priči opozicionara nešto ne štima, jer su prvo poručili da su pobijedili, a potom da su pokradeni.

“To znači da su lagali onda ili sad, ili da lažu i onda i sad, što je vrlo vjerovatno. Јednostavno, oni ne znaju kako da opravdaju izborni poraz, i to ne građanima, nego onima kojima su obećali da će da pobijede, pa ih vjerovatno ti sada teraju da izlaze na ulice da protestuju”, smatra Deđanski.
Osvrćući se na za sutra u Banjaluci najavljeni protest opozicije, Deđanski kaže da opozicionare treba pustiti da šetaju jer “ko gubi ima pravo da se ljuti”.

“To je njihovo pravo. Ko gubi ima pravo da se ljuti. Istina, protesti su matrica preko koje se izazivaju revolucije. To su probali da urade i u Srbiji, ali je Srbija uspjela to da prenebregne tako što je pustila da nasilnici pokažu da su nasilnici”, izjavio je Deđanski.

Prema njegovoj ocjeni, ne bi trebalo odgovarati silom, osim u slučaju ugrožavanja ljudskih života ili institucija.

“Samo neka šetaju, neka protestuju. Život ide dalje, a Srpska će da opstane. Boriće se i dalje za prava Srba, a oni neka probaju sledeći put. Možda će ih pustiti da prevare narod, ali ovaj put nisu uspjeli”, kaže Deđanski.

On je ukazao da opozicija, koja je govorila da će da radi u interesu Republike Srpske, treba da se zapita da li iko normalan u ovom vremenu pritisaka na Republiku Srpsku i Srbiju može da pravi novi haos.

Predstavnici opozicije najavili su da će danas u Sarajevu predati CIK-u prigovore i zahtjev za ponovno brojanje glasova na svim biračkim mjestima za nivo predsjednika Republike Srpske, a za sutra u Banjaluci protest.

Politika

Varhelji: Kandidatski status za BiH moguć već 15. decembra

Bude li u BiH nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima, nakon decembarskog samita EU – Zapadni Balkan, već 15. decembra Evropski savjet mogao bi odobriti BiH status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, potvrdio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

– Bude li u BiH nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima, nakon decembarskog samita EU – Zapadni Balkan, već 15. decembra Evropski savjet mogao bi odobriti BiH status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji – potvrdio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji u razgovoru za RTRS.

– Imao sam priliku da se sastanem sa novom predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i zaista sam ohraben porukama koje sam čuo od nje, odnosno spremnošću za ubrzan put ka EU – istakao je on.

Varhelji je dodao da on i predsjednik Srpske Milorad Dodik dijele zajednički interes za što brži napredak na evropskom putu i osiguranje mira, stabilnosti i razvoja.

RTRS

Nastavi čitati

Politika

„PODRŠKA DODIKA KANDIDATSKOM STATUSU JE UMIRUJUĆA“ Varhelji poručio da je političko lidersvo ključ

Podrška predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika radu na kandidatskom statusu BiH je umirujuća, saopštio je danas komesar EU za proširenje Oliver Varhelji.

On je u objavi na „Tviteru“ nakon sastanka sa Dodikom napisao da je potrebno ubrzati reforme da bi se dobila pozitivna odluka Evropske komisije.

– Političko liderstvo je ključ – napisao je Varhelji.

(Srna)

Nastavi čitati

Politika

Višković: Povećanje penzija imperativ u radu buduće vlade

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas da jedan od imperativa i u radu buduće vlade ostaje obezbjeđenje redovnosti isplata, ali i konstantno povećanje penzija.

Višković, koji je u okviru konsultacija sa socijalnim partnerima u Banjaluci razgovarao sa delegacijom Udruženja penzionera, naglasio je da će buduća vlada biti fokusirana na obezbjeđenje fiskalne i političke stabilnosti Srpske, te najavio da će se sa posebnom pažnjom odnositi prema daljem unapređenju položaja socijalno osjetljivih kategorija.

Predstavnici Udruženja penzionera Srpske, koje je predvodio predsjednik te organizacije Ratko Trifunović, pozdravili su najavljeno povećanje penzija u narednoj godini, te zahvalili Viškoviću što je tokom protekle četiri godine doprinio znatnom poboljšanju položaja najstarije populacije.

Oni su izrazili očekivanje da će poboljšanje položaja penzionera biti jedan od ključnih ciljeva buduće vlade, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Radovan Višković danas se u Banjaluci sastao I sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca Srpske u okviru konsultacija o formiranju nove vlade.

Višković će u 14 časova razgovarati sa predstavnicima Saveza sindikata Republike Srpske.

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske u petak, 25. novembra, počeo je razgovore sa predstavnicima političkih partija.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dodijelio je 23. novembra Viškoviću mandat za sastav nove vlade, te odluku o tome uputio Narodnoj skupštini Srpske.

Višković je ranije rekao da očekuje da već početkom decembra Srpska dobije novu vladu.

Srna

Nastavi čitati

Aktuleno