Connect with us

Društvo

Pomama za stanovima na dan u Banjaluci ne jenjava

Vlasnici stanova na dan zadovoljno trljaju ruke, jer je praznična čarolija namamila rekordan broj turista u grad na Vrbasu, a mnogi od njih su ovaj smještaj bukirali već u novembru.

Prema riječima vlasnika nekretnina, krevet više se tražio za novogodišnju noć, a zainteresovanost gostiju ne manjka ni za doček Pravoslavne nove godine.

– Brojni turisti iz regiona i dijaspore zaposjeli su skoro sve smještajne kapacitete u gradu. Iznajmljivanje stana na dan popularno je i među sugrađanima, a najviše su zainteresovani tinejdžeri i omladina koja se tu sprema za provod – kazao je banjalučki stanodavac.

Istog mišljenja je i vlasnik stana na dan, koji nije želio da mu objavimo ime, a koji je kazao da je ova vrsta djelatnosti tokom novogodišnjih i božićnih praznika najisplativija i da se najčešće stanovi rentiraju na jedan dan.

– Stanove nerijetko izdajem i na samo nekoliko časova, jer često kontaktiram i sa onima koji žele privatnost i da u apartmanu provedu dnevni odmor ili jednu noć – kazao je ovaj zakupodavac.

Kako kaže, cijene luksuznijih apartmana su od stotinu maraka za noć, a najtraženiji su stanovi u centru grada, Novoj Varoši i na Starčevici.

– U odnosu na prethodne godine potražnja je porasla, a u gradu se nude i apartmani u kojima je za noćenje trebalo izdvojiti 200 KM – rekao je ovaj vlasnik nekretnine.

Da kapacitet smještaja i blizina centra diktiraju cijene, potvrdio je drugi vlasnik stana na dan koji kaže da su najtraženiji smještaji čiji najam košta od 40 do 70 KM za noć.

– Na raspolaganju su garsonjere, trosobni stanovi, te i apartmani sa đakuzijem, koji su najskuplji. Blizina centra grada i dobra opremljenost samo su neki od uslova za koje se raspituju zainteresovani – kazao je ovaj stanodavac.

Vlasnica apartmana ističe da je većina najboljih stanova na dan bila je rezervisana već krajem novembra ili početkom decembra.

Branka Branković, portparol Turističke organizacije, kazala je da su za vrijeme praznika bili bukirani i hoteli.

– Domaćinska kuća, koja je otvorena prije mjesec dana, bukirana je po otvaranju, a gosti ne kriju oduševljenje turističkom ponudom grada u toku novogodišnjih praznika – kazala je Brankovićeva.

Rekordna godina

Da je Banjaluka sve popularnija turistička destinacija potvrđuje podatak prema kojem je u prethodnih 12 mjeseci ovaj grad posjetilo više od 130.000 turista, što je značajno više nego u 2019. godini koja se smatra krunom po broju turističkih posjeta. Potvrdili su ovo iz Turističke agencije grada.

– U odnosu na 2021. godinu, kada je grad posjetilo svega 76.000 turista, 2022. godina biće rekordna po broju posjeta jer je u najvećem gradu Srpske do sada prenoćilo 131.676 turista – kazala je Branka Branković.

Društvo

ZBOG OLUJNOG VJETRA: Izdato narandžasto upozorenje za cijelu BiH

ederalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine izdao je narandžasto upozorenje za područje cijele BiH.
Upozorenje je izdato zbog vjetra čiji intenzitet može biti umjeren do pojačan, a na trenutke i olujan brzine 60 km/h i više.

Svjetska meteorološka organizacija inače preporučuje da građani budu spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Moguće su smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar.
Vremenski interval za koji se izdaje upozorenje je od 4. februara 2023. od 00:00 sati do 4. februara 2023. do 23.59.

Stručnjaci ističu da narandžasti meteoalarm označava predviđanje opasnih vremenskih pojava koje mogu biti takvog intenziteta da uzrokuju materijalnu štetu i izazivaju opasnost po ljude. U tom slučaju se preporučuje poseban oprez kao i praćenje vremenske prognoze.

Izvor: banjaluka.net

Nastavi čitati

Društvo

SUTRA OBLAČNO SA PADAVINAMA! Na planinama novi snijeg

U Republici Srpskoj i FBiH sutra će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme, mjestimično sa padavinama.
U nižim predjelima očekuje se kiša, a u višim snijeg, sa najvišom temperaturom od četiri do devet stepeni Celzijusovih.

Na jugu će biti suvo uz sunčane periode i toplije nego u ostalim predjelima dok se uveče od zapada preko centralnih predjela sve do istoka očekuje snijeg.

U centralnim i istočnim predjelima očekuju se padavine i tokom naredne noći, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Nastavi čitati

Društvo

U Srpskoj od karcinoma umrlo blizu tri hiljade ljudi

U Republici Srpskoj u 2018. godini od karcinoma je umrlo 2.853 ljudi, među kojim 1.705 muškaraca i 1.148 žena, rekli su iz Instituta za javno zdravstvo.

Prema posljednjim podacima kojim Institut raspolaže o ovoj bolesti, tokom 2018. godine otkriveno je 5.969 oboljelih od raka, i to 3.132 muškarca, a 2.837 žena.

Kako navode u Institutu, stopa mortaliteta za muškarce iznosila je 140,9 na 100.000 stanovnika, a za žene 76,3 na 100.000 stanovnika.

“Tri najčešće lokalizacije raka kod muškaraca u Republici Srpskoj su dušnik, bronh i pluća – 558 slučajeva, kolon i rektum – 437 slučajeva i prostata – 280 slučajeva, dok su tri najčešće lokalizacije raka kod žena dojka – 540, kolon i rektum – 273 i grlić materice – 203”, navode iz Instituta za javno zdravstvo povodom 4. februara – Svjetskog dana borbe protiv raka.

Iz Instituta ističu da je Svjetski dan borbe protiv raka globalna inicijativa koju je pokrenula Međunarodna unija za kontrolu raka. Obilježava se svake godine 4. februara s ciljem podizanja svijesti, nivoa informisanosti i podsticanja brojnih aktivnosti iz područja kontrole raka širom svijeta.

Rak je, kako navode iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu i najznačajnijih izazova današnjice, te predstavlja veliko zdravstveno, ekonomsko i društveno opterećenje širom svijeta.

Iz Instituta za javno zdravstvo, ističu da je prevencija najisplativija dugoročna strategija za kontrolu raka i naglašavaju da se ranim otkrivanjem i liječenjem može smanjiti smrtnost.

Ovogodišnja tema kampanje povodom Svjetskog dana borbe protiv raka “Zatvoriti propuste u zdravstvenoj njezi” (Close the care gap) nastavak je trogodišnje kampanje koju je prošle godine pokrenula Međunarodna unija za borbu protiv raka u kojoj se okupljaju pojedinci, organizacije i vlade širom svijeta sa ciljem smanjenja nejednakosti u pristupu preventivnim uslugama, dijagnostici, liječenju i njezi oboljelih od raka uzrokovanu mjestom stanovanja, socioekonomskim statusom, etničkom pripadnošću, starošću i drugim obilježjima.

Prema procjenama globalne zdravstvene statistike (GLOBOCAN 2020), broj novooboljelih od raka u svijetu 2020. godine dostigao je 19,3 miliona, a umrlih čak 10 miliona.

Najzastupljeniji oblici raka u pogledu smrtnosti u svijetu bili su rak pluća (1,8 miliona smrtnih slučajeva), kolorektalni karcinom (935.000 smrtnih slučajeva), rak jetre (830.000 smrtnih slučajeva), rak želuca (769.000 smrtnih slučajeva) i dojke (685.000 smrtnih slučajeva).

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), opterećenje rakom će se u naredne dvije decenije povećati za oko 60 odsto, dodatno opterećujući zdravstvene sisteme, pojedince i zajednice.

Predviđeno globalno opterećenje, prema prcjenama SZO, uvećaće se na oko 30 miliona novih slučajeva raka do 2040. godine, pri čemu se najveći porast predviđa u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.

Prema SZO, između 30 i 50 odsto smrti od raka moglo bi se izbjeći smanjenjem ključnih faktora rizika i sprovođenjem postojećih preventivnih strategija utemeljenih na dokazima za prevenciju raka, skrining i rano otkrivanje, liječenje i palijativnu njegu.

Oko 70 odsto, prema procjenama SZO, svih prijevremenih smrti od raka u svijetu i dalje će se registrovati u nerazvijenim i srednje razvijenim zemljama.

Većina prijevremenih smrtnih ishoda od raka u ovim zemljama javlja se zbog razlika u nivou obrazovanja, prihoda, mjesta stanovanja, etničke pripadnosti, rase, pola, seksualne orijentacije ili starosti.

Nejednakost u pristupu uslugama i njezi je prisutna gotovo svugdje, kako u zemljama sa visokim, tako i u onim sa niskim i srednjim dohotkom.

Prema SZO, primjeri efikasnih intervencija i strategija su kontrola duvana i vakcinacija protiv HPV-a.

Najefikasnija primarna prevencija raka, prema SZO, zasniva se na pristupima na nivou država, uključujući zakonodavstvo, regulativu u kombinaciji sa aktivnostima vezanim za promjenu ponašanja pojedinaca i zajednica kojima se nastoji senzibilisati javnost o ključnim faktorima rizika za obolijevanje od raka /pušenje, štetna konzumacija alkohola, gojaznost i nedostatak fizičke aktivnosti, izloženost zagađenju, karcenogenim supstancama i zračenju, zaraznima agensima/, te preduzeti mjere protiv tih faktora.

Bolja informisanost i razumijevanje faktora rizika i odrednica zdravlja, kako navode stručnjaci, značajni su za poboljšanje zdravstvenih ishoda.

(SRNA)

Nastavi čitati

Aktuleno