Connect with us

Region

PONOVO SE DIŽU TENZIJE! Vučevič: Ako Vučić naredi, vojska je spremna da zaštiti Srbe na KiM

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je povodom sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtija u Briselu, da nije optimista, ali da su pregovori koliko god bili dugi i iscrpljujući bolje rješenje od konflikta.

– Nisam optimista. Mi smo dočekali Aranđelovdan kao posljednji dan prije nego što Priština počne da piše kazne zbog tablica. Što znači ako dođe do odlaganja odluke Prištine? Mi ćemo misliti da smo malo odahnuli, ali ako smo mi kao Srbija pristali da se to odloži deset mjeseci, a da se poslije 10 meseci implemetira, nema uspjeha. Ono što bi trebalo da se uradi jeste da se suspenduje odluka Prištine na 10 mjeseci, a da se u međuvremenu nađe rješenje koje je prihvatljivo za obje strane. Situacija je užasno teška za nas – ocijenio je Vučević i dodao da niko ne želi eskalaciju na terenu, ali da je, kako kaže, od čovjeka poput Aljbina Kurtija sve moguće očekivati.

Vučević ističe da je bezbjednosna situacija zabrinjavajuća.

– Samo ako ga neko potapše u stanju je svašta da uradi. Bezbjednosna situacija je zabrinjavajuća. Ne dešava se ništa što narušava bezbjednost Srba, ali atmosfera je toliko napeta i zapaljiva, da kada bi neko zapalio šibicu, gorio bi vazduh. Jedino o čemu oni hoće da razgovaraju jeste potpuna normalizacija odnosa, a to praktično znači priznanje – rekao je Vučević za TV Pink.

Vučević je dodao da je Vučić u posebno nezavidnoj situaciji.

– Ne bih bio u koži Aleksandra Vučića, jer mnogi navijaju da se on saplete na pitanju KiM na jedan ili drugi način. Ili da kažu da je izdajnik, ili da kažu poveo nas je u sukobe, svađu ili ne daj Bože ratove – konstatovao je Vučević.
Vučević je istakao da će vojska postupati u skladu sa naredbama predsjednika Srbije.

– Ukoliko predsjednik Srbije naredi vojska će preduzeti sve mjere da zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji. Ne znam šta drugo da vam kažem, osim ako nećete da se ponove neki novi „Bljesak“ i „Oluja“. Ili mislite da mi u Novom Sadu i Beogradu treba se povučemo u kafiće i udobno gledamo svjetsko prvenstvo u fudbalu. Ovi što se junače u kafani i kažu da treba da ratujemo srazmjerno broju popijenih čaša, otrijeznili bi se već kod Kuršumlije i rekli teraj u rikverc – kaže Vučević.

Ministar odbrane Srbije smatra da su pregovori koliko god bili dugi i iscrpljujući bolje rješenje od konflikta.

– Mislim da je bolje da 1.000 dana i sati razgovaramo i gledamo smrknuta lica pregovarača, nego da provedemo jedan sat u rovovima. Naš manevarski prostor je jako sužen, ali bilo bi dobro da se od Srbije ne traži da pokaže sve karte unaprijed i da ne pokažemo šta ćemo raditi pod svim okolnostima. Da ne kažemo za šta je vojska Srbije spremna i kakav mi imamo razređen scenario za plan A, B , C, i tako dalje. Razmatraju se sve opcije ali radimo na tome da se razgovor nastavi. Mislim da nikome nije do konflikta – tvrdi Vučević.

On je dodao da se zaboravlja da nisu u pitanju samo tablice.

– Oni su izgradili četiri vojne baze na sjeveru za specijalne vojne jedinice koje su izgrađene suprotno briselskom sporazumu i pozicionirane na strateškim mjestima. Ono što je dodatno zabrinjavajuće jeste da je u toku transformacija kosovskih snaga bezbednosti u kosovske oružane snage. Oni prave vojsku na KiM. Kada pitate NATO pakt da li to podržavaju oni kažu ne podržavamo, ali neke članice NATO pakta kroz bileteralnu saradnju učestvuju u tome. Za mene je par ekselans kukavičluk čekati da Vučić riješi pitanje KiM jer to nijedan vladar u srpskoj istoriji nije uspio da riješi – ocijenio je Vučević.

Po pitanju razmatranja ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka, Vučević je izjavio da vojska trenutno radi na temeljnoj analizi na osnovu koje će se donijeti odluka da li će se i kada vratiti vojni rok, prenosi Kosovo onlajn.

– Vojska Srbije vodi temeljnu analizu koja treba da utvrdi da li postoji politička volja za takvom odlukom. U ovom trenutku nismo fokusirani na to jer je problem Kosova i Metohije prioritet. Ako bi se i vraćao vojni rok sigurno bi trajao kraće nego ranije – kazao je Vučević.

(Sputnjik)

Region

Ko više vara, Šveđani ili Hrvati?

U Hrvatskoj studenti na ispitima varaju više od svjetskog prosjeka. Pokazalo je to istraživanje o studentskom nepoštenju prezentirano na konferenciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje u petak, piše danas Večernji list.

Prema dobivenim rezultatima, svjetski prosjek varanja na ispitima iznosi 67.8 posto, a u Hrvatskoj on iznosi visokih 80.9 posto kada je u pitanju varanje na ispitu te 87.3 posto kada govorimo o plagijarizmu.

U Švedskoj na ispitima vara 1.1% studenata

O kolikom je odudaranju riječ, najbolje govori podatak da u SAD-u na ispitima vara 4.8 posto studenata, u Kanadi njih 6.4 posto, a u Švedskoj svega 1.1 posto studenata.

Najčešći oblici akademskog nepoštenja studenata su kopiranje seminara drugih studenata ili članaka autora bez navođenja izvora, zamjena riječi ili parafraziranje kako bi se zaobišli detektori plagiranja, preslikavanje strukture drugog rada, korištenje ranijih radova, plaćanje za izradu cijelog rada, varanje na ispitima uživo ili na daljinu, lažno predstavljanje i sl.

Istraživanje je proveo dr. sc. Rudolf Kiralj, viši predavač na studiju sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru, koji upozorava da akademsko nepoštenje ima negativne posljedice za društvo i dovodi i do profesionalnog nepoštenja, korupcije, kriminala te zaostajanja u gospodarskom razvoju, pa je tako u slabije razvijenim zemljama uočen i veći stupanj akademskog nepoštenja.

Donesene preporuke za smanjenje varanja

U sklopu konferencije održan je i okrugli stol na kojemu su donesene preporuke visokim učilištima za smanjenje varanja na fakultetima. Istaknuto je kako je potrebno jačati edukaciju i studenata i nastavnika o akademskom integritetu te smanjiti prostor studentu za plagiranje rada (npr. promijeniti vrstu rada i/ili osmisliti kreativne zadatke, uključiti studente u istraživanja i sudjelovanja na skupovima i sl., poticati razvoj vještine akademskog pisanja).

Treba smanjiti i mogućnost da nastavniku promakne plagiranje – provoditi stvarnu provjeru rada, smanjiti dužinu rada i usredotočiti se na kvalitetu, pratiti stadije nastanka rada, a ne samo krajnji rezultat, donosi Večernji list.

 

Nastavi čitati

Region

Lovci i dalje u potrazi: Još nema tragova crnom panteru

Pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine Nemanja Ivanović rekao je da lovci pretražuju okolinu Feketića zbog snimka na kojem je navodno crni panter, ali još nisu pronašli nijedan trag.

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine juče je dobila snimak mještanina sela Feketić na kojem se vidi veća crna životinja kako pretrčava atar, te su na teren upućeni lovci.

Ivanović je za RTS rekao da je snimak kratak, da životinja brzo trči, pa je nemoguće utvrditi o čemu se tačno radi.

Ekipe pokrajinske inspekcije, kao i palićkog Zoološkog vrta su u pripravnosti i spremne da odu na teren, ukoliko se utvrdi prisustvo opasne zvijeri.

Nastavi čitati

Region

Vučić: Ponosan sam što smo uspeli da sačuvamo mir

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je ponosan što je sačuvan mir i da je zahvalan srpskom narodu na Kosovu i Metohiji što se i dalje bori za budućnost.

“Ponosan sam što smo u nedelji za nama uspeli da saučuvamo mir. Posebno sam zahvalan našem narodu sa Kosova i Metohije što je pokazao da se, posle decenija terora, i dalje bori za svoje ognjište, za decu, za našu budućnost”, naveo je Vučić na “Instagramu”.

Vučić je zahvalio Srbima na Kosovu i Metohiji “što se nisu uplašili i što su dokazali da je svetinja za koju se bori veća od svake prijetnje i nepravde koju stave pred Srbiju”.

“Naša pobede prošle nedelje bila je nova nemačka fabrika u Pančevu. Pobede su i strateško partnerstvo Srbije sa Azerbejdžanom, koje smo potvrdili tokom posete predsednika Alijeva, jačanje tradicionalnog prijateljstva i saradnje sa Italijom i Francuskom, o čemu sam razgovarao sa njihovim najvišim zvaničnicima, kao i bratske veze naroda Srbije i Republike Srpske koji uvek mogu da računaju i da se oslone jedni na druge”, naveo je Vučić.

Nastavi čitati

Aktuleno