Connect with us

Politika

Ponuđen nam je ulazak u EU u zamjenu za Kosovo, nećemo pristati!

Zapadne zemlje će pokušavati da, kako oni misle, riješe problem Kosova ulaskom Kosova u UN, a time i oduzmu argument Kosova Putinu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je tokom obraćanja naciji govorio o trenutnoj geopolitičkoj situaciji i onome što očekuje da se u narednome periodu dogodi, a posebno se osvrnuo na odnose sa Kosovom.

Početak današnjeg obraćanja javnosti, srbijanski predsjednik započeo je isticanjem činjenice da je evropska sigurnosna arhitektura trenutno ugrožena te da se pitanje Ukrajine želi riješiti prijemom Kosova u članstvo Ujedinjenih nacija.
– Što se tiče Kosova, posebna karakteristika svih političkih stabilnosti je trenutna geopolitička okolnost. Naša pozicija postaje sve komplikovanija zato što, kako smo to predvidjeli prije osam mjeseci, zapadne zemlje će pokušavati da, kako oni misle riješe problem Kosova ulaskom Kosova u UN jer tako misle da rješavaju unutar evropske probleme a drugi razlog je, bez ikakve sumnje, da oduzmu argument Kosova iz ruku Vladimira Putina koji mogu da se pozovu na taj presedan – obavijestio je javnost Vučić.

Istakao je da to konkretno znači da je tačno sve ono što je proteklih osam mjeseci najavljivao da će predstavljati politički pritisak EU koji za cilj ima da Vlada Srbije odluči priznati Kosovo kao nezavisnu državu.

– Kada sam rekao da se mijenja arhitektura razgovora, demantovali su me iz EU. Suštinski se mijenja jer mi danas imamo na stolu prijedlog Njemačke i Francuske. Ne možete da bacite kroz prozor prijedlog koji dolazi od dvije najveće zemlje, a da li možemo da prihvatimo, također nisam siguran. Reći cu vam šta su naše crvene linije. Dva su kolosijeka. Jedan je taj koji ne mijenja arhitetkturu, a odnosi se na sve moguće albanske zahtjeve. Naša njaveća greška je bila ta što smo prihvatili da EU poćne da rukovodi procesom rješavanja statusa Kosova. Bez obzira na potpisan Briselski sporazum, mi još uvijek nismo uspjeli da stavimo na dnevni red status srpskih opština – istakao je Vučić.

Naglasio je kako predsjednica Kosova prihvata samo da potencijalna organizacija srpskih opština u toj državi funkcionira kao nevladina organizacija.

– Što se tiče samog papira, ne mogu da ulazim u detalje jer nije javan. Suština je u tome da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve međunarodne organizacije, uključujući u UN. Srbija bi dobila brzi ulazak u EU i vjerovatno značajnu ekonomsku korist. Ono što je stav Republike Srbije, je da je za nas i zbog Ustava, ali ne samo zbog njega neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN-a i to će nositi posljedice. Cijela ideja se zasniva na tome, da bez našeg priznanja, ne bismo bili na to natjerani, samo bi bilo važno da se ne bunimo, da damo jasan signal svima da smo saglasni sa tim da Kosovo bude članica EU – kazao je.

Smatra da su problemi na Kosovu specifični u smislu provokacija policijskih jedinica te psihološkog pritiska na srpsko stanovništvo.

– Amerikanci povećavaju svoje prisustvo na Kosovo. Dolaze dodatno da zaštite teritorijalni integritet i suverenitet Kosova. To je trebao biti jasan signal nama da ne sanjamo o poštovanju Povelje UN-a i odluka UN-a. Poruku smo razumjeli i da međunarodno pravo je odavno pogaženo i uništeno i da postoji samo pravo sile, veće i jače. Nama ne preostaje ništa drugo već da se pozivamo na međunarodno javno pravo – rekao je Vučić.

Mišljenja je da je pozicija srpskog naroda na Kosovu veoma loša.

– Zbog svih aktivnosti koje Pristina poduzima sa zemljama Kvinte za ulazak u međunarodne institucije. Ono što nas čeka, a oni će da nas obmanjuju Putinom, to je jedan širi plan, trebalo je 19. oktobra ili 2. i 3. novembra da se održi sastanak Biroa ministara EU. Očekujete da se pripremi ulazak Kosova u Vijeće Evrope. Oni čekaju da iz Biroa ministara izađe mađarski, a uđe litvanski član. Ući će u proceduru koja traje dugo. Izvršio se dodatan pritisak na Srbiju i putem Interpola. Mogu da nam uzmu sve, mi ćemo da se borimo, politički, pravno, da čuvamo svoju zemlju i granice, izgledi su nam mali, ali kako god bilo, u ovome trenutku ne postoji volja u srpskom rukovodstvu, dok sam predsjednik, za prihvatanjem nezavisnosti Kosova i članstvo u UN – izjavio je predsjednik Srbije.

Najavio je ulaganje još stotine miliona eura u razvoj vojske Srbije te istakao da je potpisao naredbu da 20 posto svega što se proizvede u namjenskoj industriji mora biti ponuđeno na korištenje nacionalnoj vojsci.

Politika

Nina Bukejlović predložila majku za delegata u Vijeće naroda RS

Novoizabrani poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nina Bukejlović predložila je svoju majku Aidu Prešić za delegata u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda RS

Centralna izborna komisija BiH ovjerila je listu koju je predložila Bukejlovićeva, a pored njene rođene majke koja je nosilac na listi su još Vedran Sofić, Alma Vidojević i Adnan Isić.

Izbor delegata je na dnevnom redu sutrašnje sjednice NSRS, a da bi Aida Prešić sjela u delegatsku fotelju, biće dovoljno da za nju glasa njena kćerka i novoizabrani poslanik SNSD-a, inače bivša predsjednica Omladine SDS-a.

Portal “Capital” koji je vijest objavio napominje da je “Aida Prešić u dugogodišnjoj vanbračnoj vezi sa predsjednikom dobojskog SNSD-a i nekadašnjim šefom dobojskog SDS-a i dugogodišnjim gradonačelnikom ovog grada Obrenom Petrovićem”.

Nina Bukejlović nije bila raspoložena da odgovori na pitanje: da li joj je Aida Prešić majka.

“Nemojte me to pitati, ne želim da odgovaram na to ko je kome majka ili otac”, kratko je rekla Bukejlovićeva.

Na pitanje zašto je predložila majku za delegata i da li smatra da je to primjereno, kratko je rekla „doviđenja“ i prekinula razgovor.

Nina Bukejlović je prije četiri godine bila izabrana za narodnog poslanika kao kandidat SDS-a, ali joj je CIK oduzeo mandat zbog kršenja Izbornog zakona BiH.

Naime, utvrđeno je da se Bukejlovićeva na tim izborima izjasnila kao Bošnjakinja, dok se dvije godine ranije kada je izabrana za odbornicu u dobojskoj skupštini izjasnila kao Srpkinja.

Pored toga, treba istaknuti da je aktuelni potpredsjednik dobojske Skupštine Miloš Bukejlović koji se u javnosti spominje kao najozbiljniji kandidat za novog ministra pravde RS donedavno bio muž Nine Bukejlović. Protiv njega je juče Transparensi internešnal BiH podnio prijavu zbog sukoba interesa, jer se nalazi na ukupno šest funkcija.

Posebno interesantno je da i Miloš Bukejlović ima svoju kandidatsku listu. Predvodi je Marko Jorgić, a na njoj su još Mladen Joksimović i Danijela Nikolić.

Kada je riječ o Doboju i novoizabrani poslanik Pokreta za državu Sevlid Hurtić predložio svoju kandidatsku listu za Vijeće naroda RS. Nosilac liste je njegov rođak i donedavni odbornik u skupštini Doboja Amir Hurtić koji je prije nekoliko dana podnio ostavku na odbornički mandat da bi mogao da bude kandidat za Vijeće naroda. I Amiru Hurtiću će za delegatsku fotelju biti dovoljno da za njega glasa samo rođak Sevlid.

Ni najveća opoziciona stranka nije imuna na rodbinske veze, pa je tako nosilac kandidatske liste SDS-a i budući delegat ove stranke Nikola Kovačević, inače šurjak prvog čovjeka SDS-a Milana Miličevića. Za razliku od Prešićeve, Kovačević je dugogodišnji aktivista i funkcioner teslićkog SDS-a.

Pored njih, interesantna je kandidatska lista aktuelnog ministra zdravlja i socijalne zaštite i novoizabranog narodnog poslanika Alena Šeranića koji je za delegata u Vijeću naroda predložio svoju koleginicu i aktuelnu ministarku za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenku Golić.

Među nosiocima kandidatskih lista za delegate su i aktuelna predsjednica Vijeća naroda Nada Tešanović (SNSD), dugogodišnji delegat SP-a Živko Marjanac, dosadašnji delegat NDP-a Vojislav Gligić, kao i banjalučki advokat Darko Kremenović koga je predložio lider NPS-a Darko Banjac.

Nosioci lista su i dosadašnji poslanik US Marinko Dragišić, funkcioner SPS-a Dragutin Škrebić, bivši DNS-ov poslanik i ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, dosadašnji poslanici Ognjen Žmirić iz SNSD-a i Ljubiša Krunić iz PDP-a, zatim dosadašnji potpredsjednik RS iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković, dosadašnji poslanik Mijo Perkunić, te bivši poslanik SP-a Zdenka Gojković.

Aktuelna DEMOS-ova ministarka trgovine i turizma Suzana Gašić za delegata u Vijeću naroda predložila je Dragicu Kovač koja je, što su mnogi već zaboravili, prije Gašićeve bila na čelu ministarstva, ali se povukla poslije svega nekoliko mjeseci.

Nosilac liste i budući delegat je i visoki funkcioner SDA Adil Osmanović, a iz reda ostalih u Vijeće naroda će ponovo Franc Sošnja iz SNSD-a, kao i njegova stranačka kolegica i aktuelni sekretar Vijeća naroda Jovana Čarkić.

Nastavi čitati

Politika

Đajić tvrdi da spasava LJUDSKE ŽIVOTE, Nadam se da ih ne spasavate INDUSTRIJSKIM KISEONIKOM

Kad god zloupotrijedbi položaj Đajić kaže kako spasava ljudske živote – kaže Drinić.

Moram priznati da je teško komentarisati čovjeka koji fotografiše sopstveni urin i pokazuje narodu; koji je više pod šatorom i u SNSD disku opijajući omladinu narodnim parama, nego što je na svom poslu; koji ima više funkcija nego što čovjek u čitavom životu ima prilika da dobije zaposlenje, ali ipak moram odgovoriti direktoru UKC, Vladi Đajiću, jer su i dalje mnoge stvari oko njegove akcije nejasne.

Poručio je ovo narodni poslanik PDP i potpredsjednik GrO PDP Banjaluka, Nebojša Drinić, nakon što je direktor UKC, Vlado Đajić upitao kome može da smeta spasavanje ljudskih života i njegova predavanja?

– Vi ste čovjek koji je od ozbiljne stranke napravio turističku organizaciju plaćajući narodnim parama putovanja, napravili ste noćni klub, Vi ste čovjek koji je ujutro ljekar, preko dana zabavljač, a naveče manadžer u noćnim klubovima i čovjek koji je ozbiljno pobrkao funkcije na UKC i u politici – kategoričan je Drinić.

Pitao je i s kim pomenute klinike na kojima će se obavljati pregledi zakazani u SNSD imaju ugovor.

– Rekli ste da će preglede obavljati klinika sa kojom imate ugovore, pa Vas pitam ko tačno? SNSD kao stranka ili UKC kao najveća zdravstvena ustanova u Srpskoj, pošto Vi ne šaljete pacijanet iz UKC nego iz SNSD. Zbog ovakvih stvarni, žao mi je što obavljate važne funkcije za naše društvo i degradirate osnovne društvene vrijednosti, ali politički gledano je odlično da postojite jer sami sebe urušavate – kaže Drinić.

– Svaki put kada zloupotrebljavate svoj položaj krijete se iza svoje floskule o spašavanju ljudskih života. A ne kaže da ljudi koji krenu u najmoderniji klinkčki centar u Evoropi moraju da ponesu lijekove, posteljinu i dr. jer tamo ne postoje osnovni uslovi. Niko nema ništa protiv, kako kažete, sapšavanja ljudskih života, nadam se samo da ih više ne spašavate industrijskim kiseonikom – zaključio je on.

Nastavi čitati

Politika

Sutra o izboru delegata u Dom naroda parlamenta BiH

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi sutra da razmatra izbor delegata iz reda srpskog naroda u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske.

Na predloženom dnevnom redu prve posebne sjednice parlamenta Srpske je i izbor potpredsjednika Narodne skupštine Srpske.

Pred poslanicima bi trebalo da bude i izbor Administrativne komisije Narodne skupštine Srpske, kao i usvajanje izvještaja Komisije za izbor i imenovanje o mandatima narodnih poslanika. Sjednica je zakazana za 12.00 časova.

Nastavi čitati

Aktuleno