Connect with us

Društvo

POOŠTRAVANJE KAZNI Ko napravi četiri teža prekršaja, ostaje bez auta

Na pomolu je novo pooštravanje kaznene politike u saobraćaju u BiH, kojim je predviđeno da se vozačima koji u dvije godine naprave četiri teža prekršaja privremeno oduzima vozilo, s tim što je sudovima otvorena mogućnost da tu odluku pretvore u trajnu.

Štaviše, već je skrojen i prednacrt o dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja (ZOBS) na putevima u BiH, kojim su ta pravila obrazložena.

Predloženim izmjenama se daje pravo policajcima da odmah, na licu mjesta, privremeno oduzmu vozilo od vozača zatečenog u težem prekršaju, a za kojeg se, uvidom u evidenciju, utvrdi da je riječ o višestrukom povratniku.

A višestrukim povratnikom će se, recimo, smatrati vozač koji je u prethodne dvije godine najmanje tri puta pravosnažno kažnjen za vožnju pod uticajem alkohola većem od 1,5 g/kg ili koji je vozio drogiran ili pod lijekovima na kojima je označeno da ne smiju da se upotrebljavaju prije i za vrijeme vožnje.

Višestrukim povratnikom smatraće se i vozač koji je u prethodne dvije godine najmanje tri puta kažnjen za odbijanje ispitivanja da li ima alkohola, droge ili nedozvoljenih lijekova u organizmu.

U prekršaje koji će se tretirati na isti način spadaju vožnja prije sticanja prava na upravljanje, vožnja za vrijeme dok je vozačka dozvola oduzeta, te upravljanje neregistrovanim vozilom, te vozilom čija je potvrda o registraciji istekla za više od 30 dana ili vozilom na kojem se nalaze tablice koje nisu izdate za to vozilo. Isto će se tretirati odbijanje vozača da vozilo ide na vanredni tehnički pregled itd.

Višestrukim povratnikom, osim toga, smatraće se i vozač koji je u prethodne dvije godine najmanje pet puta pravosnažno kažnjen za vožnju brzinom od 30 km/h većom od dozvoljene.

Privremeno zaplijenjeno vozilo, kako je predviđeno, čuva se na prostoru koji odredi MUP koji ga je oduzeo, do donošenja pravosnažne odluke suda u prekršajnom postupku. Naime, na osnovu zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležni sud bi odlučivao o trajnom oduzimanju vozila.

“Trajno oduzimanje predmeta jeste najrigoroznija zaštitna mjera, ali isto tako i najefikasnija, jer bi se isključivo primjenjivala prema višestrukim povratnicima u činjenju najtežih prekršaja, prema kojima izrečene novčane kazne, zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom i kazneni bodovi nisu dali očekivane rezultate, odnosno nije postignuta svrha kažnjavanja”, ističe se u obrazloženju.

Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, pozdravlja predložene izmjene, te dodaje da bi tu trebalo uvrstiti i vozače koji prolaze kada im semafor pokazuje crveno svjetlo.

Policija u Srpskoj, podsjeća, već godinama oduzima vozila nesavjesnim vozačima, a dobro je, ističe, da se to propiše i ZOBSom, pošto se dešavalo da sudovi takva vozila vrate.

“Mislim da su dobro pobrojani najteži prekršaji za koje će biti oduzimana vozila. U svakom slučaju, inicijativu treba pozdraviti jer će doprinijeti povećanju bezbjednosti u saobraćaju. Vjerovatno ćemo učestvovati u konsultacijama i predložiti da se tu uvrsti i prolazak vozila kroz raskrsnicu kada je to zabranjeno crvenim svjetlom na semaforu”, rekao je Radović za “Nezavisne novine”.

Predložene izmjene podržava i Ševal Kovačević, sudski vještak saobraćajne struke, koji kaže da se povratnici moraju staviti pod kontrolu. Na to je, podsjeća, počeo upozoravati prije 15 godina, a da se tada počelo raditi, ne bismo došli do toga da neki ne plate ogroman iznos kazne i pritom ugrožavanju saobraćaj.

“Izigravaju društvo, državu. Država može biti svakakva, pravedna ili nepravedna, ali pojedinac nema pravo da ugrožava slobode drugih”, rekao je Kovačević.

(Nezavisne novine)

Društvo

VIJESTI 0 0 SUTRA NAS OČEKUJE SNIJEG: Spremite se za minuse

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti oblačno vrijeme sa slabim snijegom i povremeno jakim vjetrom.

Ujutru će biti hladno i vjetrovito, na jugu i krajnjem sjeveru pretežno vedro, u ostalim predjelima oblačno uz slab snijeg, a tokom dana pretežno suvo, na istoku umjereno do pretežno oblačno, u ostalim predjelima sunčanije uz umjerenu oblačnost, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će u prvom dijelu dana biti umjeren do jak, sjevernih smjerova, na jugu i planinama uz olujne udare. Popodne jak vjetar na jugu, u ostalim predjelima slab do umjeren.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus sedam do minus dva, na jugu do dva, a najviša dnevna od minus četiri do jedan, na jugu do šest stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica minus devet, Han Pijesak minus četiri, Sokolac, Čemerno minus jedan, Kalinovik nula, Kneževo, Mrakovica, Srebrenica, Foča, Sarajevo dva, Rudo, Tuzla tri, Bijeljina, Višegrad, Gacko, Mrkonjić Grad, Gradačac, Livno četiri, Šipovo pet, Doboj, Zenica šest, Ribnik, Srbac sedam, Banjaluka, Novi Grad, Bihać, Sanski Most, Široki Brijeg osam, Prijedor devet, Bileća, Trebinje, Mostar 10, Neum 12 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

POLICIJA ZATVORILA PUT PREMA BJELAŠNICI! Cesta je blokirana

Put za Bjelašnicu zatvoren je od kružnog toka, javlja reporterka “Avaza” sa lica mjesta.
U kružnom toku je policijska patrola koja vozačima ne dopušta prolazak na planinu ali zbog zaleđenog puta.
Grtalica neumorno radi i dok se ne stvore uslovi za normalnu vožnju, prolazak neće biti moguć.

Kao i na Jahroni, veliki je broj vozila krenuo na planinu vjerovatno zbog vikenda.

Nastavi čitati

Društvo

LOŠI PODACI! Od početka godine 191 saobraćajna nezgoda u gradu na Vrbasu

Od početka ove godine do 27. januara na području Banjaluke zabilježena je 191 saobraćajna nezgoda, a trećina od tog broja evidentirana je tokom padavina.

Kako kažu iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za “Nezavisne novine”, tokom snježnih padavina, koje su ove sezone trajale od 20. do 27. januara, evidentirane su 62 saobraćajne nezgode.

Zbog slabog intenziteta padavina na području grada Banjaluke, te zbog toga što nije bilo zadržavanja snijega na kolovozu, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske potvrđuju da nije došlo do povećanja broja saobraćajnih nezgoda, a nije bilo ni pojačanih kontrola zimske opreme.

– Obavezna oprema, koju vozila moraju posjedovati u zimskim uslovima, obuhvata pneumatike za zimsku upotrebu na svim točkovima vozila, odnosno pneumatike za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima i lance za snijeg ili pneumatike za ljetnu upotrebu na svim točkovima sa najmanjom dubinom profila od četiri mm i lance za snijeg – pojasnili su oni.

Za neposjedovanje zimske opreme, kako kažu, propisana je novčana kazna za vozača u iznosu od 40 KM.

Nikola Ćopić, inženjer za bezbjednost saobraćaja i član koordinacione grupe za bezbjednost saobraćaja, podsjetio je za “Nezavisne novine” da prvenstveno treba naglasiti da je Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima propisano obavezno posjedovanje zimske opreme za sva motorna vozila od 1. novembra do 1. aprila.

– Bez obzira na padavine u navedenom periodu, potrebno je imati adekvatnu zimsku opremu – kazao je Ćopić.

Dodaje da je prvenstveno bitno imati adekvatne pneumatike za vožnju u zimskim uslovima.

– Zimski pneumatici se najbolje ponašaju kada su temperature ispod sedam stepeni, odnosno imaju znatno bolji stepen prijanjanja, što omogućava lakše upravljanje i znatno manji zaustavni put od ljetnih pneumatika, čiji put u ovim uslovima može biti i do dva puta duži, a samim tim javlja se i veći rizik od nastanka saobraćajne nezgode – zaključio je Ćopić.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno