Connect with us

Društvo

PORODICI KALTAK POTREBNA POMOĆ “Djeca idu GLADNA u školu, nemamo im šta dati”

Socijalna situacija brojnih porodica, zbog trenutne ekonomske situacije, rastuće inflacije i troškova života, danas je izuzetno teška i složena, pa je mnogima u takvim uslovima neophodna egzistencijalna pomoć.

Jedna od takvih je i porodica Adila Kaltaka, nezaposlenog demobilisanog borca, koji izdržava bolesnu suprugu i dvoje maloljetne djece.

On kaže kako je teška socijalna situacija u kojoj se godinama nalaze dodatno pogoršana narušenim zdravljem njegove supruge Tatijane, koja boluje od specifične psihičke bolesti, zbog čega koristi skupe lijekove.

“U posljednja dva mjeseca njeno zdravlje je teško narušeno, osjeća konstantnu depresiju, malaksalost, nedostatak snage i prikovana je za krevet. Prinuđen sam da se staram o njoj i djeci, jer neko mora neprestano da bude s njom. Sada je zima, pa je teško doći do posla, a ja već godinama porodicu izdržavam radeći teške fizičke poslove za nadnicu. U posljednje vrijeme i ja muku mučim s kičmom, sve od teških poslova”, kaže Kaltak. Zbog trenutne situacije ističe da je primoran zatražiti pomoć dobrih ljudi kako bi preživio zimski period koji je posebno težak.

Inače, Tatijana je porijeklom iz Srbije i nema državljanstvo Bosne i Hercegovine, iako je proceduru za njegovo dobijanje pokrenula još prije više godina. Zbog toga nema ni prava na zdravstvenu zaštitu u BiH, pa je porodica prinuđena da plaća punu cijenu lijekova koje koristi, te usluge pregleda i liječenja.

“Obraćao sam se na adrese brojnih institucija sa zahtjevom da nam pomognu na bilo koji način, ali sve bez uspjeha. U očaju smo, jer nam nedostaje svega, od hrane i ogrijeva, djeca mi idu gladna u školu, nemam šta da im dam”, jada se Kaltak.

Inače, supružnici imaju 15-godišnjeg sina i 10-godišnju kćerku, a roditelji kažu kako im ne mogu priuštiti ono što danas uživaju njihovi vršnjaci. Porodica inače već godinama živi u alternativnom smještaju, maloj garsonjeri koju im je dodijelila općinska vlast, s obzirom na to da ne posjeduju vlastitu imovinu.

Kaltak kaže kako je zahvalan na svakoj pomoći u novcu, hrani i neophodnim životnim potrepštinama, te ogrijevu kojeg im već ponestaje.

Svi koji žele da pomognu više informacija mogu dobiti na telefon: 060 35 55 216, a objavljujemo i žiro-račun Adila Kaltaka u Raiffeisen banci: 161300009537210

Nezavisne

Društvo

ON JE NAJBOLJI STUDENT društvenih nauka u Srpskoj! Luka ima PROSJEK 9,92

Kada je prije četiri godine napuštao svoje rodno mjesto Kočarim kod Višegrada, noseći u rusaku Vukovu diplomu i velike snove, Luka Marković nije ni slutio da će danas o njemu pričati cijela Republika Srpska.

Već dvije godine je stipendista Fondacije Milan Јelić, a krajem prošle godine proglašen je najboljim studentom društvenih nauka u Republici Srpskoj sa prosjekom ocjena 9,92.

Nastavi čitati

Društvo

AKCIJA U VIŠEGRADU! Spriječeno krijumčarenje 16 osoba

Pripadnici Granične policije spriječili su krijumčarenje ukupno 16 osoba afroazijskog porijekla na području opštine Višegrad, a u vezu sa ovim krijumčarenjem dovode se četiri državljana BiH koji su migrante krijumčarili u putničkim vozilima.

Zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično đelo krijumčarenja osoba, o svemu je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH, prema čijoj naredbi su pomenuta lica uhapšena i protiv njih će biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom đelu.

Prilikom pokušaja bijega od pripadnika Granične policije, jedno od vozila se prevrnulo i tom prilikom povrijeđen je vozač koji se sumnjiči za krijumčarenje, kao i tri osobe afroazijskog porijekla, kojima je ukazana medicinska pomoć u Domu zdravlja Višegrad, saopšteno je iz Granične policije.

Strani državljani nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u upitnicima za migrante su izjavili da dolaze iz Maroka, njih devet, i Afganistana, njih sedam.

Krijumčarenje migranata, pripadnici Granične policije spriječili su juče i u utorak, 21. marta.

O svemu su obaviješteni i pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH koji su preuzeli rad nad krijumčarenim migrantima.

Glas

Nastavi čitati

Društvo

SAVJET ZA ŠTAMPU “Izmjene Krivičnog zakonika narušavaju osnovne principe slobode izražavanja”

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika kojim se kriminalizuje kleveta, čime se, kako navode iz Savjeta za štampu i onlajn medije u BiH, direktno narušavaju osnovni principi slobode izražavanja.
​ -Upravni odbor Savjeta za štampu i onlajn medije u BiH upozorava nadležne da su predviđene izmjene Zakonika vrlo štetne po medijske slobode, te podsjeća da je sloboda izražavanja temeljno pravo. Ona je i u ključnom prioritetu (broj 12) iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU – navode u Savjetu.Dodaju da BiH treba preduzeti konkretne korake u garantovanju slobode izražavanja i zaštiti novinara, a ne korake unazad.

-U izmjenama je izostavljen pojam “javni interes” koji je osnovni pojam etičkih novinarskih standarda i sadržan je u Kodeksu za štampane i online medije BiH.

Novinari imaju pravo i obavezu da izvještavaju o svim činjenicama od javnog interesa. Pri izvještavanju o činjenicama od javnog interesa novinari će voditi računa o zaštiti privatnosti, ličnih i poslovnih podataka fizičkih i pravnih osoba o kojima izvještavaju, pri čemu će interes javnosti uvijek biti primaran u odnosu na zaštitu privatnosti, naročito političara i javnih zvaničnika” navedeno je, između ostalog, u Članu 1 – Rad u interesu javnosti Kodeksa – napominju u Savjetu.

Dodaju da će enormno visoke kazne, koje su predviđene Nacrtom izmjena, kako navode u Savjetu, doprinijeti cenzuri, autocenzuri, te po samom izvršenju i gašenju medija, jer se radi o neutemeljeno visokim iznosima.

Savjet za štampu i onlajn medije u BiH poziva sve aktere političke scene u Republici Srpskoj, te novinarska udruženja, akademsku zajednicu i međunarodne organizacije „da u narednih 60 dana izvrše dodatne napore kako bi kroz javnu raspravu izmijenili sve sporne odredbe i amandmanima preoblikovali ovaj štetni zakon.”

Nastavi čitati

Aktuleno