Connect with us

Banjaluka

POSKUPLJENJE ENERGENATA Iz Eko toplana poručili da je upitno hoće li od 1. januara biti grijanja

Troškovi mazuta, u odnosu na 2018. godinu, porasli su za 88 odsto, dok su troškovi tekućeg održavanja veći čak za 131 odsto – tvrde iz “Eko toplana”.

Zbog povećanja cijena energenta, kao i svih ostalih troškova proizvodnje i distribucije i kompletnog poslovanja, grijna sezona u Banjaluci od 1. januara 2023. godine je pod znakom pitanja, poručuju iz “Eko toplana”.

Kako dodaju, osim ovih poskupljenja, a uz prihode od prodaje toplotne energije po cijenama utvrđenim u februaru 2018. godine, “Eko toplane” Banjaluka od januara postaju nelikvidne, a samim tim neće biti u mogućnosti da nabave energent, kao ni da obezbijede nastavak proizvodnje i isporuke toplotne energije.

– Kada je riječ o poskupljenjima, u odnosu na 2018. godinu, kada su utvrđene još aktuelne cijene potrošnje toplotne energije, do danas bilježimo poskupljenje drvnog sortimenta od 46 odsto, dok je cijena električne energije porasla za 100 odsto, sa daljom tendencijom rasta u narednom periodu. Troškovi mazuta, u odnosu na 2018. godinu, porasli su za 88 odsto, dok su troškovi tekućeg održavanja veći čak za 131 odsto – tvrde iz “Eko toplana”.

Podsjećaju da su, u cilju rješavanja ovog problema, u martu uputili zahtjev gradu Banjaluka za korigovanje cijena krajnjim potrošačima.

– Nakon što smo dobili negativan odgovor i nastavili da poslujemo u otežanim okolnostima, sada smo došli u situaciju da se poslovanje ovog privrednog društva dovodi u pitanje – ističu iz “Eko toplana”.

Grad je tada, podsjećaju, “Eko toplanama” odobrio subvenciju od dva miliona KM iako je, ističu, do kraja godine bila potrebna subvencija od četiri miliona KM, a zasad je isplaćen jedan milion. Ova subvencija, poručuju iz “Eko toplana”, bila je djelimično rješenje problema, kako bi prebrodili krizu do početka sezone grijanja.

– Kako je u međuvremenu došlo do dodatnih povećanja svih troškova, ‘Eko toplane’ su do sada uspijevale da prebrode krizu iz sopstvenih rezervi, koje su potrošene, a došli smo u situaciju da sa ovakvim stanjem nećemo biti u mogućnosti da poslujemo nakon 31. decembra 2022. godine, i samim tim ni da obezbijedimo grijanje za oko 60.000 naših sugrađana – tvrde iz “Eko toplana”.

S obzirom na navedenu situaciju, kako ističu “Eko toplane”, ponovo su uputili zahtjev regulatoru, gradu Banjaluka, za korigovanje cijena, “koje bi u skladu sa porastom svih navedenih troškova trebalo da budu uvećane za 59 odsto”.

– Ukoliko nadležni i ovaj put odbiju zahtjev ‘Eko toplana’, očekujemo ili odobrenje novih subvencija ili kombinaciju povećanja cijena i subvencija, s obzirom na to da su ovo jedini načini da se ne ugroze sezona grijanja u Banjaluci i poslovanje ‘Eko toplana’ – navode iz “Eko toplana”.

S druge strane, Bojan Kresojević, gradski menadžer, potvrđuje da su zaprimili obnovljeni zahtjev “Eko toplana” za povećanje cijena.

– U narednim danima Gradska uprava će analizirati opravdanost ovog zahtjeva i odgovoriti ‘Eko toplanama’ da li je zahtjev korektno metodološki postavljen. U skladu s tim, nakon analize, biće predložena rješenja u kom pravcu će se ići na prevazilaženje problema koji se odnosi na nedostatak finansijskih sredstava za poslovanje ‘Eko toplana’ – rekao je Kresojević.

Prema njegovim riječima, tu postoje tri mogućnosti, jedna je interno ostvarivanje ušteda, druga je povećanje cijena, a treće je obezbjeđivanje subvencije.

– Naravno, u skladu sa opravdanošću zahtjeva, mi ćemo iznijeti prijedlog. Ali, naravno, za to će biti potrebno da se obave konsultacije sa Upravom ‘Eko toplana’ – naveo je Kresojević za “Nezavisne novine”.

Govoreći o isplati drugog dijela subvencije, od ranije odobrenih dva miliona maraka, Kresojević je rekao da grad nema problem sa likvidnošću, te da će ta sredstva sigurno biti isplaćena u narednih mjesec dana.

Nezavisne

Banjaluka

FUDBALSKA GROZNICA NIKOG NIJE ZAOBIŠLA! Stanivuković se našalio “SUTRA LETIM ZA KATAR”

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prije nekoliko dana najavio je produženu pauzu za sve radnike Gradske uprave kako bi mogli pratiti sljedeći meč Srbije na Svjetskom prvenstvu u Kataru.
Danas se ponovo dotakao fudbala te objavio sljedeći post

Nastavi čitati

Banjaluka

NOVI KONCEPT SAOBRAĆAJA U CENTRU GRADA Velika jednosmjerna ulica, kilometri biciklističkih staza

Velika jednosmjerna ulica kroz širi centar grada je novi koncept saobraćaja u Banjaluci, najavio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat trebalo da doprinese rasterećenju saobraćajnih gužvi u centru grada, te da unaprijedi biciklistički saobraćaj.

U narednom periodu uslijediće javna rasprava po ovom pitanju.

Ovaj projekat obuhvata preko tri kilometra novih biciklističkih staza, dvije saobraćajne trake za automobile i traku za javni gradski prevoz i taksi vozila – poručio je on.

Nastavi čitati

Banjaluka

Novo dječije igralište dobili i mališani u Šargovcu

Uskoro će početi i gradnja igrališta za najmlađe u naselju Ramići

Mnogobrojni mališani Šargovca, ali i najmlađi sugrađani koji su u blizini ovog naselja, dobili su novo dječije igralište za zdravo i kvalitetno odrastanje.

Novoizgrađeno mjesto za igru je obišao i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je kazao da je ovo osmo po redu dječije igralište, koje je izgrađeno u toku ove godine.

– Mališani naselja Šargovac dobili su novo mjesto za okupljanje, igru i srećno djetinjstvo. Naša obaveza je da im to pružimo i to činimo u svakom trenutku – poručio je gradonačelnik.

Novo igralište u Šargovcu, koje je sagrađeno uz Osnovnu škola „Đura Jakšić“, otvorena je uređena površina sa spravama za igru, poput ljuljaški, njihalica, piramida, tobogana, klackalica, a sve ispunjavaju potrebne bezbjednosne zahtjeve.

Inače, ove godine u više naselja sagrađena su nova igrališta. Tako su vesela i sigurna mjesta za igru dobili mališani u naseljima: Dragočaj, Kuljani, Kočićev vijenac, Centar, Petrićevac, Racune, kao i Bulevar. Uskoro će početi i gradnja igrališta za najmlađe u naselju Ramići, za šta je u toku postupak javne nabavke za izbor izvođača radova.

Nastavi čitati

Aktuleno