Connect with us

Društvo

Poskupljenje u najavi: Evo šta nas očekuje sa strujom

Published

on

Regulatorna komisija za energetiku RS pokrenula je tarifni postupak na osnovu zahtjeva distributivnih preduzeća iz sistema ERS o povećanju cijene mrežarine.

Članovi Komisije su istovremeno odredili datume i vrijeme održavanja formalnih rasprava po zahtjevima operatora distributivnog sistema, a one će biti održane od 29. avgusta do 2. septembra.

Ako Regulatorna komisija za energetiku prihvati zahtjeve distributivnih preduzeća, to znači da će računi za električnu energiju biti uvećani iako struja neće poskupjeti. Uz utrošenu električnu energiju građani i privreda plaćaju i mrežarinu. Riječ je o mrežnoj tarifi u koju su uključeni troškovi prenosne i distributivne mreže.

Još nije saopšteno za koliko je zatraženo povećanje, ali je učešće mrežarine na računima za električnu energiju najveće.

Ona se obračunava po utrošenim kilovatima i za dvotarifno brojilo kod domaćinstava iznosi 0,0624 KM i 0,0312 KM, te je određen fiksni iznos od 5,66 KM za obračunsku snagu, a iznosi su isti kod svih operatora.

Tako je jedno domaćinstvo iz Banjaluke, koje je dobilo račun za april u iznosu od 44,67 KM, za troškove mrežarine platilo 25,66 KM (bez PDV).

– Dostavljeni zahtjevi operatora distributivnih sistema za odobrenje distributivne mrežne tarife temelje se na zahtjevu za povećanja odobrenog potrebnog prihoda zbog povećanja troškova rada i održavanja, uključujući troškove proizvodnih usluga i troškova zarada, povećanja troškova distributivnih gubitaka izazvanih rastom cijena električne energije i povećanjem zahtijevanog povrata na kapital – obrazlažu u Regulatornoj komisiji za energetiku.

Konačna odluka po zahtjevima operatora distributivnog sistema biće donesena do kraja godine.

TRAŽENI PRIHODI

Nije poznato za koliko je traženo povećanje mrežarine ali je javnost obaviještena koliko iznose pojedinačni zahtijevani regulatorni potrebni prihodi. Tako najviše traži “Elektrokrajina” Banjaluka – oko 161,6 miliona KM, “Elektro-Bijeljina”  – 71,9 miliona KM, “Elektro Doboj” – 64,9 miliona KM, “Elektrodistribucija” Pale – 35,3 miliona KM i “Elektro-Hercegovina” Trebinje – 24,5 miliona KM.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavi čitati

Društvo

DOBRA VIJEST Evo za koliko će narednih dana u Srpskoj pojeftiniti benzin, a koliko dizel

Published

on

By

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga po litru.

To kažu u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori Srpske, naglasivši da je unazad mjesec dana benzin u RS u prosjeku pojeftinio za oko  45, a dizel za oko 35 feninga.

–  Trenutno, cijena benzina kreće se 2,99-3,19, a dizela 3,13-3,29 KM, u zavisnosti od regije i distributera. Očekuje se da narednih dana bude nastavljen blagi pad cijena goriva u Srpskoj. Riječ je o periodu do 10 dana, nakon čega će cijene goriva u RS zavisiti od berzanskih kretanja, odnosno nabavnih cijena – kaže za Srpskainfo predsjednik ove grupacije Dragan Trišić.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavi čitati

Društvo

UDOMI LJUBAV IZ AZILA Pogledajte divne pse koji čekaju svoje vlasnike

Published

on

By

Prihvatilište za napuštene pse grada Banjaluke je smješteno na Manjači. O napuštenim i izgubljenim psima se vodi briga, pruža odgovarajuća veterinarska zaštita, a svi psi – koji se daju na usvajanje – prolaze, osim veterinarskog pregleda i vakcinisanja, i test procjene karaktera.

Pozivaju građane da pruže novi dom nekom od napuštenih ljubimaca, koji se sada nalaze u prihvatilištu.

Sve potrebne informacije možete da dobijete na brojeve telefona: 051/244-526 i 065/690-857.

Opredijeljenost Grada je da zaštiti životinje, a akcija “Udomi ljubav” ima za cilj da skrene pažnju i podigne svijest o značaju udomljavanja pasa iz azila.

Pogledajte na linku neke od pasa koji čekaju svog vlasnika.

Izvor: Blink.ba

Nastavi čitati

Društvo

NAJRADOSNIJE VIJESTI Republika Srpska bogatija za 18 beba

Published

on

By

U porodilištima Republike Srpske u posljednja 24 časa rođeno je 18 beba.

UBanjaluci je rođeno 11 beba, dok je Doboj bogatiji za tri bebe.

U Bijeljini i Gradiškoj rođene su po dvije bebe.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavi čitati

Aktuleno