Connect with us

Društvo

POSKUPLJENJIMA NIKAD KRAJA U godini dana hrana i bezalkoholna pića poskupili za više od 20 odsto

Indeks potrošačkih cijena u BiH izračunava se na osnovu reprezentativnog spiska proizvoda koji u 2023. godini čini 610 proizvoda.

Kilogram riže u februaru koštao je 4,30 KM, kilogram hljeba od pšeničnog brašna 3,30 KM, junetine bez kosti 19 KM, maslaca 31 KM, sira 17,40 KM, mljevene kafe 17,90 KM, šećera 2,30 KM.

Životni standard
U istom razdoblju za litru ulja u prosjeku je trebalo izdvojiti 3,80 KM, a litru mlijeka 2,60 KM.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, nivo cijena u februaru 2023. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viša je za 12,9 posto.

Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića za 20,8%, alkoholnih pića i duvana za 3,7%, stanovanja i režijskih izdataka za 13,7%, namještaja, kućnih uređaja i redovnog održavanja doma za 12,6%, zdravstva za 2,7%, prevoza 10,9%, komunikacija za 0,9%, rekreacije i kulture za 9,3%, obrazovanja za 2,5%, restorana i hotela za 10,4% te ostalih dobara i usluga za 9,3%. Prosječni pad cijena zabilježen je u odjeljku odjeće i obuće za 4,2%.

Kada je riječ o poređenju sa januarom 2023. godine, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u februaru 2023. godine u prosjeku su zabilježile rast nivoa za 0,4%.

– Posmatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje (COICOP), u februaru 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku je zabilježen rast cijena u odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića za 1,3%, alkoholnih pića i duhana za 0,9%, namještaja i kućnih uređaja za 0,7%, zdravstva za 0,7%, rekreacije i kulture za 0,3%, restorana i hotela za 0,7% te ostalih dobara i usluga za 0,6%.

Posmatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje (COICOP), u februaru 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku je zabilježen pad cijena u odjeljcima odjeće i obuće za 1,3%, stanovanja i režijskih izdataka za 0,6% te prijevoza za 1% – navodi se u službenom izvještaju Agencije za statistiku BiH.

Inače, indeks potrošačkih cijena u BiH izračunava se na temelju reprezentativnog popisa proizvoda koji u 2023. godini čini 610 proizvoda.

Svakog mjeseca prikuplja se oko 21.000 cijena na unaprijed definisanom uzorku prodajnih mjesta na 12 lokacija.

Cijene u gradovima
Cijene se prikupljaju na 12 lokacija (gradova) u zemlji (Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Brčko, Doboj, Istočno Sarajevo, Mostar, Prijedor, Sarajevo, Trebinje, Tuzla, Zenica) odabranih prema kriterijumu broja stanovnika i njihovoj ulozi na geografskom području kojem pripadaju.

Obuhvaćeni su najvažniji proizvodi i usluge koje kupuje stanovništvo radi finalne potrošnje.

Obuhvat dobara i usluga redovito se revidira kako bi se očuvala reprezentativnost popisa proizvoda s obzirom na ukuse potrošača i njihove navike u pogledu kupovine.

Kako se navodi na službenoj stranici Agencije za statistiku BiH, svrha prikupljanja potrošačkih cijena u BiH je dobivanje mjere inflacije u zemlji, entitetima i Distriktu Brčko.

Osim toga, indeks potrošačkih cijena koristi se i za usklađivanje plata i zarada u skladu s kolektivnim ugovorima te mirovina i socijalnih davanja.

Takođe se koristi i za očuvanje vrijednosti kod ugovora s indeksnim klauzulama, omogućuje upoređivanje stope inflacije s drugim zemljama, omogućuje kretanje cijena unutar zemlje među pojedinim regijama i služi kao osnova za deflacioniranje pojedinih makroekonomskih agregata u statistici nacionalnih računa i u druge svrhe, piše Večernji list.

Društvo

POLICIJA uhapsila “Tapkaroše”, oduzete karte za Srpska open

Policija je identifikovala pet lica koja su na internetu preprodavala ulaznice za teniski turnir Srpska open.

– Policijski službenici MUP-a Srpske identifikovali su do sada pet lica na području Srpske (troje lica u Banjaluci, jedno u Gradišci i jedno u Novom Gradu) koji su putem interneta pokušali preprodati karte za predstojeći teniski turnir Srpska open, saopšteno je iz policije.

Karte su od ovih lica oduzete i iste će biti poništene od strane organizatora turnira, a lica su sankcionisana u skladu sa članom 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Pripadnici MUP-a Srpske nastavljaju sa aktivnostima pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

Nastavi čitati

Društvo

SAZNANJA KAPITALA: Ljubiju ponovo žele Amerikanci, šta se krije iza tajnog sastanka sa Đokićem?

Vlada Republike Srpske obnovila je pregovore sa američko-kanadskim konzorcijem „SE – GEDC Corp.“ u vezi sa dokapitalizacijom Rudnika željezne rude (RŽR) „Ljubija“ u Prijedoru.

Naime, prema saznanjima portala CAPITAL, u Banjaluci je 13. marta ove godine održan sastanak gdje su predstavnike ove kompanije ugostili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, a na kojem su dvije strane izrazile spremnost za nastavak saradnje.

Pozivajući se na dogovor sa tog sastanka, predsjednik „SE – GEDC Corp.“, Ajzak Sigelje nedavno ponovo uputio prijedlog o dokapitalizaciji „Ljubije“, a koja je naprasno obustavljena u avgustu prošle godine.

On u njemu pored 50,7 miliona maraka namijenjenih za „Ljubiju“ obećava i osnivanje Američkog biznis Hab-a sa početnim kapitalom od 250 miliona dolara u koji bi bile pozvane vodeće svjetske korporacije kao što su „General Electric“, „Wabtec“, „Bloomberg“ i druge.

Taj novac bi se dalje investirao u projekte širom Srpske, od rude do željeznica.

Međutim, Siegal traži da se za početak završi postupak dokapitalizacije kroz emisiju akcija.

Takođe on iznosi i svoje viđenje razvoja rudnih resursa Republike Srpske koji su trenutno podređeni samo jednoj kompaniji.

„Strategija i ključni prioritet biće najefikasniji razvoj svih rudnih resursa Republike Srpske u skladu sa međunarodnim standardima koji treba da budu jednaki za sve. Monopolističko/kolonijalističko ponašanje jedne kompanije u Republici Srpskoj treba promjeniti na model koji ista kompanija koristi u SAD i Evropi“, stoji u dokumentu u koji je CAPITAL imao uvid.

U njemu se dodaje da godišnja proizvodnja treba da bude na nivou od 3,5 miliona tona rude godišnje.

Isporuku željezne rude treba podijeliti na nekoliko tržišta, koja će oni obezbijediti.

„Prodaja željezne rude treba da bude striktno u skladu sa međunarodnim standardima i to sa formulom cijene zasnovanom na kotacijama na međunarodnom tržištu uz prilagođavanje stvarnom kvalitetu i logistici. Isporuke željezne rude sa područja Prijedora možemo odmah dogovoriti preko luke Ploče po formuli koja se balansira na nivou 120-130 dolara po toni“, navodi Siegal.

Bolja prodajna cijena uglja, prema njegovom obećanju, dovešće i do višestruko većih plata radnicima.

Sav novac od dokapitalizacije, odnosno 50,7 miliona maraka prema njegovoj ocjeni treba potrošiti u istraživanje resursa.

Pretpostavka iz „SE – GEDC Corp.-a“ je da se proizvodnja može povećati nekoliko puta, pa, kako ocjenjuju „Ljubija“ može biti interesantna i na međunarodnom tržištu.

„Mi ćemo promovisati „RŽR Ljubija“ na Njujorškoj berzi. Na sadašnjem tržišnom nivou kapitalizacija neće biti manja od milijarde dolara. To znači da će svi državni i privatni akcionari imati dividende na desetine puta veće nego sada, a imaće priliku da prodaju akcije na najvećoj svjetskoj berzi u Njujorku po desetostrukoj većoj cijeni nego sada“, stoji u pismu koje potpisuje Siegal.

Jedan od akcionara ovog konzorcijuma je Evgenij Zotov koji je i prethodnih godina sa svojom firmom Israeli Investment Group pokušavao da kupi udio RS u RŽR „Ljubija“.

Podsjećamo, „RŽR Ljubija“ je u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srpske.

RŽR je suvlasnik 49 odsto preduzeća „Arcelor Mittal“ Prijedor koje se bavi iskopavanjem i eksploatacijom rude u Prijedoru. Većinski vlasnik ove firme je istoimena kompanija poznata na svjetskom nivou.

Nastavi čitati

Društvo

Tragedija kod Zenice: VOZ USMRTIO DIJETE

U zeničkom naselju Donja Vraca oko 15.45 sati dogodila se saobraćajna nesreća, u kojoj je voz udario jedno lice – potvrdio je za Fenu dežurni Operativni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUPZDK).

– Za sada samo imamo informaciju da je voz udario jedno lice, a da je nesreća završila sa smrtnim posljedicama, kazao je operativni službenik MUP-a ZDK.

Smrtno je stradalo dijete, ali u MUP-u ZDK u ovom trenutku ne mogu dati više informacija, odnosno o razlozima uzroka nesreće.

Nastavi čitati

Aktuleno