Connect with us

Politika

POSLANICI IZ SRPSKE nisu prihvatili Prijedlog rezolucije o pravu na slobodu izražavanja Srna

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio Prijedlog rezolucije grupe poslanika iz Federacije BiH o pravu na slobodu izražavanja u BiH, kojom se osuđuje usvajanje zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske, jer nije bilo entitetske većine.

Poslanici iz Republike Srpske glasali su protiv, tako da će izjašnjavanje biti nastavljeno u drugom krugu glasanja.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić ocijenila je danas tokom diskusije da Prijedlog rezolucije nije u skladu sa Poslovnikom Doma i da je poslanici iz Republike Srpske neće prihvatiti i ovu inicijativu ocijenila populističkom.

“Sigurno je da ovaj prijedlog neće proći i da će protiv biti svi poslanici iz Republike Srpske”, poručila je Vulićeva.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić upozorio je Vulićevu da tokom diskusije ne koristi termin “zajedničke institucije” i da ne govori preglasno.

Vulićeva mu je odgovorila da ona “govori kako govori”, ali i da njegove primjedbe smatra kao nekorektan odnos prema damama.

Ona je Zvizdiću posebno zamjerila što u kontinuitetu svojim izjavama napada ključne institucije Republike Srpske, na šta nema pravo.

Vulićeva je Zvizdiću poručila i da Republika Srpska prihvata saradnju sa NATO, ali apsolutno ne i članstvo u Alijansi.

Poslanik SNSD-a Milorad Kojić smatra da parlament BiH nema pravo da se miješa u rad zakonodavne vlasti u BiH, odnosno Narodne skupštine Republike Srpske, koja svoj rad isključivo zasniva na ustavu i zaštitu njenih ustavnih i zakonskih nadležnosti.

Prema njegovim riječima, ni Savjet ministra ne može biti doveden u situaciju da utiče na donošenje odluka u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Njegov kolega Milan Petković okarakterisao je prijedlog rezolucije kao “rijaliti šou”.

Prema njegovi riječima, mnoga rješenja iz ove sporne rezolucije su neustavna i nisu primjenjiva u praksi.

On smatra da su poslanici iz Federacije BiH najprije trebali da sačekaju epilog donošenja zakona o kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj, pa tek da onda da krenu u ovu avanturu sa pomenutom preambicioznom rezolucijom.

Poslanik SNSD-a Miroslav Vujičić podsjetio je da je zakon o kriminalizaciji klevete još u nacrtu, da još nema javne rasprave i naglasio da nije bilo potrebe da grupa poslanika iz Federacije BiH predloži pomenutu rezoluciju, a ovaj prijedlog treba povući iz procedure.

Poslanik SDS-a Mladen Bosić više je kritikovao predloženi zakon o kriminalizaciji klevete u Srpskoj, ističući da smatra da on sadrži drakonske kazne protiv medija.

Njegov kolega Darko Babalj smatra da u parlamentarnu proceduru treba slati inicijative koje će biti usvojene i prihvaćene od svih političkih aktera, a ne da takvi prijedlozi, kao što je ova rezolucija, unaprijed budu osuđeni na propast zbog različitih etničkih, nacionalnih ili političkih razloga.

Predlagači ove rezolucije su poslanici Aida Baručija, Sabina Ćudić, Rejhana Dervišević, Jasmin Imamović, Mia Karamehić Abazović, Predrag Kojović, Saša Magazinović, Albin Muslić, Nihad Omerović, Ermina Salkičević Dizdarević i Denis Zvizdić.

Prema Zvizdićevim riječima, ovo je izraz protivljenja svakom pokušaja ugrožavanja ustavnog prava na javno mišljenje i slobodu medija u BiH, kao i svih oblika diskriminacije i političkog nadzora i cenzure nad slobodom medijima.

On kaže da predlagači na ovaj način izražavaju svoj politički stav i unaprijed osuđuju i najavu donošenja zakona o kriminalizaciji klevete u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Poslanik DF-a Zlatan Begić najavio je da će podržati prijedlog ove rezolucije.

Poslanik iz PDP-a Branislav Borenović poručio je da ova rezolucija predstavlja “populistički i licemjerni pokušaj vladajuće koalicije da jedno radi u parlamentu, a drugo u izvršnim organima”.

Prema njegovim riječima, ovaj prijedlog je pokušaj amnestiranja odgovornosti na ponašanje pojedinih dijelova vladajuće koalicije, što smatra dvoličnim.

Poslanik Naše stranke Sabina Ćudić pozvala je Borenovića da se potrudi da i članove njene stranke “zaštiti od progona u Banjaluci”.

Za poslanika Jasmina Imamovića /SDP/ današnja rasprava imala je dvostruku krivično-pravnu diskusiju.

Poslanici Predstavničkog doma objedinili su raspravu o nizu dokumenata u vezi sa davanjem saglasnosti o ratifikaciji niza međunarodnih ugovora BiH i drugih država, međunarodnih institucija i finansijskih organizacija.

Borenović: Rezolucija o pravu na slobodu izražavanja – klasičan populizam

Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović rekao je da Prijedlog rezolucije o pravu na slobodu izražavanja u BiH u skladu sa evropskim standarima, koji je predložila grupa poslanika iz Federacije BiH /FBiH/, predstavlja klasičan populizam i dvoličnost dijela vladajuće većine.
Borenović je novinarima u Sarajevu rekao da je Narodna skupština Republike Srpske mjesto gdje se ovakva zakonska rješenja moraju zaustaviti, jer su diskriminatorska.

Govoreći o najavljenom povećanju plata izabranih funkcionera, Borenović je naveo da taj problem treba da riješi Ministarstvo finansija, te dodao da će PDP podržati svaki prijedlog zakona kojim će se ograničiti plate izabranim funkcionerima.

“Logično je da oni predlože zakon kojim će to pitanje biti riješeno i omogućeno onima koji imaju najniže plate da osjete poboljšanje ili bilo kakve privilegije”, rekao je Borenović.

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno