Connect with us

Politika

POSLANIK ĐURIĆ BOGATIJI ZA 130 000 KM! “Šume Srpske” mu prinudno isplatile novac sa računa

Sa računa javnog preduzeća „Šume Republike Srpske“ na osnovu pravosnažne sudske presude skinuto je skoro 130.000 KM u korist firme „Drvoprerada Đurić“ iz Dervente čiji je vlasnik poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Pero Đurić, otkriva CAPITAL.

Rješenje o izvršenju donio je Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu na osnovu presude Višeg privrednog suda u Banjaluci koji je presudio da su „Šume RS“ dužne da isplate „Drvopreradi Đurić“ više od 68.000 KM plus zatezne kamate, što je u konačnici sa sudskim i troškovima advokata izašlo na skoro 130.000 KM.

Spor je nastao krajem 2017. godine kada je vlasnik „Drvoprerade Đurić“ protiv „Šuma RS“ i firme „Trenica-Prom“ iz federalne opštine Doboj-Istok podnio tužbu zbog neosnovanog bogaćenja na njegov račun. Đurić je u tužbi tražio da mu te dvije firme solidarno isplate 68.283 KM, a nakon više od pet godina provlačenja po sudovima, Viši privredni sud u Banjaluci donio je konačnu presudu u njegovu korist.

Međutim, ono što je posebno šokantno u toj presudi jeste da je firma „Trenica-Prom“ oslobođena bilo kakve odgovornosti, iako je ustanovljeno da su šumski drvni sortimenti koji su trebali da budu isporučeni Đuriću završili u pomenutoj firmi iz Federacije BiH.

Naime, „Drvoprerada Đurić“ je tokom 2017. godine sklopila nekoliko ugovora sa „Šumama RS“ po kojima je tom javnom preduzeću avansno platila šumske drvne sortimente u vrijednosti od oko 65.000 KM.

Roba završila u Federaciji BiH
Međutim, sva ta roba umjesto u Derventi završila je u opštini Doboj-Istok u firmi „Trenica-Prom“, jer su radnici šumskog gazdinstva „Doboj“ po otpremnicama na kojima se kao kupac navodila „Drvoprerada Đurić“ svu robu izdali navedenoj firmi iz FBiH.

Tokom sudskog procesa koji je pokrenut krajem 2017. godine kada je vlasnik „Drvoprerade Đurić“ podnio tužbu, utvrđeno je da je roba stvarno završila u firmi „Trenica-Prom“, ali sud je na potpuno neobjašnjiv način naveo da se ta firma nije neosnovano obogatila za vrijednost odvezene robe.

„Imajući u vidu odredbe člana 210. Zakona o obligacionim odnosima da neosnovano bogaćenje postoji kada je imovina jednog lica prešla bez osnova u imovinu drugog lica, a da je tokom postupka utvrđeno da je iznos od 68.283 KM koji tužbom potražuje tužilac „Drvoprerada Đurić“ prešao u imovinu prvotuženih „Šuma RS“, što znači da se drugotuženi „Trenica-Prom“ nije obogatio za ovaj iznos, tužbeni zahtjev u odnosu na drugotuženog je odbijen kao neosnovan“, navodi se u presudi.

Ovome se čudi i Pero Đurić koji kaže da je on pravdu morao da traži na sudu, jer mu „Šume RS“ nisu isporučile robu koju je unaprijed platio.

„Ni meni nije jasno zašto firma iz FBiH nije obavezana da me obešteti solidarno sa „Šumama RS“, jer je odvezla robu koju sam ja platio, odnosno ne znam zašto nije obavezana da plati odvezenu robu“, kaže Đurić za CAPITAL.

On sumnja da je sve to djelo bivšeg direktora dobojske šumarije Vlade Miletića koji je, kako kaže, vjerovatno davao saglasnost da se firmi „Trenica-Prom“ iz FBiH izdaje roba na otpremnice na kojima je njegova firma naznačena kao kupac.

Iz jednog u drugi sudski proces
Podsjećamo, pored ove građanske parnice iz koje je izašao kao pobjednik Pero Đurić bi uskoro mogao u sudnicu kao optuženi, jer je Okružno javno tužilaštvo u Doboju nedavno protiv njega i njegove firme podiglo optužnicu zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili produženo krivično djelo nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, u sticaju sa produženim krivičnim djelom protivzakonito zauzimanje i ekploatacija prirodnih bogatstava i dobara od opšteg interesa.

Prema navodima iz optužnice, Đurić, kao odgovorno lice i firma “Drvoprerada Đurić”, kao pravno lice, su u vremenskom periodu od 1. maja 2017. godine do 31. marta 2021. godine, vršili eksploataciju mineralnih sirovina prirodnog porijekla – šljunka i pijeska na lokalitetu Kostajnica, grad Doboj, bez dobijanja odobrenja od strane nadležnog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Vlade Republike Srpske.

Optužnica je upućena na potvrđivanje Osnovnom sudu u Doboju koji se o njoj još nije izjasnio.

Kada je o ovome riječ, Đurić je ranije izjavio da smatra da je riječ o politički montiranom slučaju.

„Jesmo vadili šljunak, ali sa svog poljoprivrednog zemljišta, nismo ulazili niti u jednu tuđu parcelu ili u korito rijeke Bosne. To zemljište je uništeno od strane nanosa šljunka i zemlje nakon poplava, zemlju smo uklonili i šljunak zatim separisali i koristili u svrhu obavljanja djelatnosti. Za poljoprivredno zemljište sa kojeg je vršena eksploatacija smo napravili projekat rekultivacije i zasadili topole“, izjavio je Đurić, navodeći da je veći dio prošle godine sa „Vodama Srpske“ jedini imao ugovor za eksploataciju šljunka na području Doboja.

CAPITAL: D. Momić

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno