Connect with us

Društvo

Poslodavci Srpske predlažu najnižu platu od 673 KM

Izvršni odbor Unije poslodavaca Republike Srpske smatra da najniža plata u Republici Srpskoj u 2023. godini treba da bude 673 KM.

U saopštenju za javnost, Unija poslodavaca Republike Srpske navodi da je u maju mjesecu najniža plata povećana nezakonito, te da najniža plata u 2022. godini od 590 KM treba da bude uvećana za procenat uvećanja prosječne plate u periodu januar-novembar 2022. godine, odnosno za 14 posto.

U Uniji podsjećaju da je rast najniže plate značajno veći od rasta plata i rasta potrošačkih cijena navodeći da je u novembru 2021. godine najniža plata iznosila 520 KM, a u novembru 2022. godine 650 KM, što je povećane od 25 posto.

“Izvršni odbor Unije poslodavaca Republike Srpske konstatutje da procedura utvrđivanja visine najniže plate za tekuću godinu nije ispoštovana u smislu njenog utvrđivanja u Ekonomsko-socijalnom savjetu Republike Srpske u posljednjem kvartalu prethodne godine i poziva Vladu da imenuje svoje predstavnike u Ekonomsko-socijalni savjet Republike Srpske kako bi isti mogao nastaviti sa radom i ispunajvati zakonom utvrđene obaveze”, navodi se u zaključcima sa sjednice Izvršnog odbora Unije poslodavaca Republike Srpske.

Zaključcima, Unija poslodavaca poziva socijalne partenre da u zakonom predviđenoj proceduri utvrde iznos najniže plate u 2023. godini te naglašava, da s obziorm na dugogodišnji loš pristup u vođenju dijelaoga o najnižoj plati, treba donijeti Pravilnik o utvrđivanju najniže plate koji će utvrditi metodologiju izračuna, istovremeno pozivajući Vladu da “pristupi izradi i usvajanju navedenog propisa”.

U Uniji smatraju da Srpska ima najveći nominalni rast prosječne plate u Evropi navodeći da taj rast od novembra 2021. do novembra 2022. godine iznosi 17,6 posto. Kako navode, zemlje u Euro zoni bilježe manji rast plata do pet posto u posmatranom periodu, dok Njemačka bilježi čak nominalni pad plata od minus 1,5 posto.

“Većina zemalja zapadnog Balkana imaju manje stope oporezivanja najaniže plate nego Republika Srpska čime se na adekvatan način štiti životni standard populacije koja zarađuje najnižu platu. Niti jedna država okruženja, osim Republike Srpske nema dodatke na najnižu platu u vidu minulog rada, toplog obroka, prevoza i drugih davanja”, navode poslodavci.

Primjera radi, oporezivanje najniže plate po bruto principu u Republici Srpskoj iznosi 31 posto, u Srbiji 25,9 posto, Crnoj Gori 15,5 posto, Hrvatskoj 20 posto, Sloveniji 29,01 posto, Sjevernoj Makedoniji 23,25 posto itd…

Društvo

VIJESTI 0 0 SUTRA NAS OČEKUJE SNIJEG: Spremite se za minuse

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti oblačno vrijeme sa slabim snijegom i povremeno jakim vjetrom.

Ujutru će biti hladno i vjetrovito, na jugu i krajnjem sjeveru pretežno vedro, u ostalim predjelima oblačno uz slab snijeg, a tokom dana pretežno suvo, na istoku umjereno do pretežno oblačno, u ostalim predjelima sunčanije uz umjerenu oblačnost, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će u prvom dijelu dana biti umjeren do jak, sjevernih smjerova, na jugu i planinama uz olujne udare. Popodne jak vjetar na jugu, u ostalim predjelima slab do umjeren.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus sedam do minus dva, na jugu do dva, a najviša dnevna od minus četiri do jedan, na jugu do šest stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica minus devet, Han Pijesak minus četiri, Sokolac, Čemerno minus jedan, Kalinovik nula, Kneževo, Mrakovica, Srebrenica, Foča, Sarajevo dva, Rudo, Tuzla tri, Bijeljina, Višegrad, Gacko, Mrkonjić Grad, Gradačac, Livno četiri, Šipovo pet, Doboj, Zenica šest, Ribnik, Srbac sedam, Banjaluka, Novi Grad, Bihać, Sanski Most, Široki Brijeg osam, Prijedor devet, Bileća, Trebinje, Mostar 10, Neum 12 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

POLICIJA ZATVORILA PUT PREMA BJELAŠNICI! Cesta je blokirana

Put za Bjelašnicu zatvoren je od kružnog toka, javlja reporterka “Avaza” sa lica mjesta.
U kružnom toku je policijska patrola koja vozačima ne dopušta prolazak na planinu ali zbog zaleđenog puta.
Grtalica neumorno radi i dok se ne stvore uslovi za normalnu vožnju, prolazak neće biti moguć.

Kao i na Jahroni, veliki je broj vozila krenuo na planinu vjerovatno zbog vikenda.

Nastavi čitati

Društvo

LOŠI PODACI! Od početka godine 191 saobraćajna nezgoda u gradu na Vrbasu

Od početka ove godine do 27. januara na području Banjaluke zabilježena je 191 saobraćajna nezgoda, a trećina od tog broja evidentirana je tokom padavina.

Kako kažu iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za “Nezavisne novine”, tokom snježnih padavina, koje su ove sezone trajale od 20. do 27. januara, evidentirane su 62 saobraćajne nezgode.

Zbog slabog intenziteta padavina na području grada Banjaluke, te zbog toga što nije bilo zadržavanja snijega na kolovozu, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske potvrđuju da nije došlo do povećanja broja saobraćajnih nezgoda, a nije bilo ni pojačanih kontrola zimske opreme.

– Obavezna oprema, koju vozila moraju posjedovati u zimskim uslovima, obuhvata pneumatike za zimsku upotrebu na svim točkovima vozila, odnosno pneumatike za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima i lance za snijeg ili pneumatike za ljetnu upotrebu na svim točkovima sa najmanjom dubinom profila od četiri mm i lance za snijeg – pojasnili su oni.

Za neposjedovanje zimske opreme, kako kažu, propisana je novčana kazna za vozača u iznosu od 40 KM.

Nikola Ćopić, inženjer za bezbjednost saobraćaja i član koordinacione grupe za bezbjednost saobraćaja, podsjetio je za “Nezavisne novine” da prvenstveno treba naglasiti da je Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima propisano obavezno posjedovanje zimske opreme za sva motorna vozila od 1. novembra do 1. aprila.

– Bez obzira na padavine u navedenom periodu, potrebno je imati adekvatnu zimsku opremu – kazao je Ćopić.

Dodaje da je prvenstveno bitno imati adekvatne pneumatike za vožnju u zimskim uslovima.

– Zimski pneumatici se najbolje ponašaju kada su temperature ispod sedam stepeni, odnosno imaju znatno bolji stepen prijanjanja, što omogućava lakše upravljanje i znatno manji zaustavni put od ljetnih pneumatika, čiji put u ovim uslovima može biti i do dva puta duži, a samim tim javlja se i veći rizik od nastanka saobraćajne nezgode – zaključio je Ćopić.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno