Connect with us

Društvo

„Pošte Srpske“ se guše u milionskim dugovima, ne odustaju od zapošljavanja novih radnika

Published

on

“Pošte Srpske” nastavile su i u ovoj godini da povećavaju broj zaposlenih pa su na kraju prvog polugodišta imale 2.536 radnika, što je uz, povećanje plata, doprinijelo milionskom rastu troškova bruto plata i zarada u ovom javnom preduzeću.

Troškovi bruto zarada i naknada u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 25,3 miliona KM, dok su godinu dana ranije bili za 2,7 miliona KM manji.

„Vidljivo je da su rashodi po osnovu bruto zarada i naknada u prvom polugodištu ove godine veći od ove vrste rashoda u istom periodu 2021. godine, a razlog je povećanje plata za 50 KM od početka ove godine i povećanje broja zaposlenih“, priznaju u „Poštama Srpske“.

Analiza Transparency Internationala u BiH je pokazala da „Pošte Srpske“ imaju 130 radnika više od „BH Pošta“, a koje imaju gotovo 30 miliona maraka veće prihode od „Pošta Srpske“.

„Prekomjerna zapošljavanja i rast troškova na plate doveli su u finansijske probleme ovo javno preduzeće koje zapošljava oko 130 radnika više od ’BH ’Pošta koje imaju gotovo 30 miliona maraka veće prihode. Iako se bave istim poslom ’Pošte Srpske’ imaju i znatno veće iznose sumnjivih i spornih potraživanja od ’BH Pošta’ a radi se o potraživanjima čija naplata nije izvjesna“, navodi se u toj analizi.

Inače „Pošte“ su prvo polugodište završile u plusu od 940.011 KM, što je za oko 140.000 KM više u odnosu na isti period lani.

Ipak, „Pošte“ se i dalje u svom poslovanju oslanjaju na kredite bez kojih ne bi mogle da izmiruju tekuće obaveze.

CAPITAL je prošle sedmice objavio da je ovo javno preduzeće u ovoj godini podiglo čak tri kredita u ukupnom iznosu od 7,5 miliona KM.

Riječ je o dva kredita od po dva miliona KM koji su „Poštama“ bili neophodni za održavanje tekuće likvidnosti i jednom od 3,5 miliona za obrtna srdestva.

Pored toga, „Pošte“ u ovoj godini planiraju uzeti i kredit od devet miliona za kupovinu sorting centra.

Izvor: Capital

Nastavi čitati

Društvo

DOBRA VIJEST Evo za koliko će narednih dana u Srpskoj pojeftiniti benzin, a koliko dizel

Published

on

By

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga po litru.

To kažu u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori Srpske, naglasivši da je unazad mjesec dana benzin u RS u prosjeku pojeftinio za oko  45, a dizel za oko 35 feninga.

–  Trenutno, cijena benzina kreće se 2,99-3,19, a dizela 3,13-3,29 KM, u zavisnosti od regije i distributera. Očekuje se da narednih dana bude nastavljen blagi pad cijena goriva u Srpskoj. Riječ je o periodu do 10 dana, nakon čega će cijene goriva u RS zavisiti od berzanskih kretanja, odnosno nabavnih cijena – kaže za Srpskainfo predsjednik ove grupacije Dragan Trišić.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavi čitati

Društvo

UDOMI LJUBAV IZ AZILA Pogledajte divne pse koji čekaju svoje vlasnike

Published

on

By

Prihvatilište za napuštene pse grada Banjaluke je smješteno na Manjači. O napuštenim i izgubljenim psima se vodi briga, pruža odgovarajuća veterinarska zaštita, a svi psi – koji se daju na usvajanje – prolaze, osim veterinarskog pregleda i vakcinisanja, i test procjene karaktera.

Pozivaju građane da pruže novi dom nekom od napuštenih ljubimaca, koji se sada nalaze u prihvatilištu.

Sve potrebne informacije možete da dobijete na brojeve telefona: 051/244-526 i 065/690-857.

Opredijeljenost Grada je da zaštiti životinje, a akcija “Udomi ljubav” ima za cilj da skrene pažnju i podigne svijest o značaju udomljavanja pasa iz azila.

Pogledajte na linku neke od pasa koji čekaju svog vlasnika.

Izvor: Blink.ba

Nastavi čitati

Društvo

NAJRADOSNIJE VIJESTI Republika Srpska bogatija za 18 beba

Published

on

By

U porodilištima Republike Srpske u posljednja 24 časa rođeno je 18 beba.

UBanjaluci je rođeno 11 beba, dok je Doboj bogatiji za tri bebe.

U Bijeljini i Gradiškoj rođene su po dvije bebe.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavi čitati

Aktuleno