Connect with us

Svijet

POTPISAN NOVI SPORAZUM o Bregzitu za Sjevernu Irsku

Novi sporazum premijera Velike Britanije, Rišija Sunaka za Sjevernu Irsku nakon Bregzita potpisan je nakon što je vlada slomila pobunu Demokratske unionističke stranke (DUP) i torijevskih zastupnika.

Ministar vanjskih poslova Džejms Kleverli službeno je usvojio takozvani Vindsorski okvir s Marošom Šefčovičem iz EU-a na sastanku u Londonu u petak.

Njime se revidiraju granični aranžmani koje je dogovorio Boris Džonson 2019., poznati kao Protokol Sjeverne Irske, uvodeći novi sistem nazvan Stormontova kočnica.

Kočnica daje izabranim političarima u Sjevernoj Irskoj mnogo veći uticaj na to kako se pravila EU-a o robi primjenjuju na Sjevernu Irsku.

Zvaničnici su to nazvali “snažnom demokratskom zaštitom” za Skupštinu Sjeverne Irske, iako protivljenje DUP-a znači da se možda neće koristiti neko vrijeme.

Stranka bojkotuje sporazum o podjeli vlasti u dekoncentrisanoj vladi Stormonta od prošle godine u znak protesta protiv pitanja za koja su okrivili Džonsonovu verziju Protokola za Sjevernu Irsku.

Zastoj se nastavlja uprkos novom dogovoru, za koji čelnik DUP-a, Ser Džefri Donaldson kaže da nije dovoljno poboljšanje da se njegova stranka vrati u Stormont.

Džonson, njegova nasljednica Liz Tras i bivša ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel bili su među 22 torijevca koji su se pridružili DUP-u u protivljenju novom dogovoru.

Pobijedila je s nadmoćnih 515 glasova prema 29, uveliko ojačavši uticaj Sunaka jer se nije morao oslanjati na glasove laburista.

Uoči sastanka u petak, ministar Sjeverne Irske Kris Hiton-Haris upozorio je da neće biti izgleda za ponovno pregovaranje o sporazumu.

“Službenim odobravanjem Vindsorskog okvira ispunjavamo našu obavezu pružanja stabilnosti i sigurnosti za Sjevernu Irsku. Okvir je najbolji dogovor za Sjevernu Irsku, čuvajući njeno mjesto u Uniji i štiteći Sporazum iz Belfasta (Veliki petak)”, rekao je Kleverli.

Potom je dodao:

“Veselim se daljoj učinkovitoj saradnji s EU-om u ključnim pitanjima, poput sigurnosti i energije.”

Vindsorski okvir takođe će reformisati brojna druga pitanja nakon Bregzita kao što su čekovi, papirologija, PDV i porez na alkohol, ali Stormontova kočnica jedino je pitanje o kojem su zastupnici do sada glasali.

Ministar vanjskih poslova i gospodin Šefčovič, koji je potpredsjednik Evropske komisije, takođe su razgovarali o “Peace Plus”, šemi za promovisanje pomirenja i saradnje preko irske kopnene granice, prenosi “Metro”.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno