Connect with us

Društvo

POVEĆAN BROJ HOSPITALIZOVANE DJECE na UKC Srpske! VIRUS NAPADA PLUĆA

NA Klinici za dječje bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru Banjaluka u posljednjih sedam dana je povećan broj djece sa dijagnozom bronhitisa.

Foto: D. Pozderović
Ovu informaciju su za potvrdili iz UKC Srpske u kojem kažu da se uprkos tome ne može govoriti o epidemiji.

– Hospitalizacije su vrlo kratke i djeca se uz terapijske preporuke vrlo brzo otpuštaju kući što znači da se ne radi o teškim kliničkim slikama. Svake godine u ovo vrijeme povećava se broj respiratornih infekcija izazvanih RSV virusom što nije ništa neuobičajeno – objašnjavaju u UKCRS.

Riječ je o respiratornim infekcijama izazvanim RSV virusom, odnosno Humani respiratorni sincicijalni virus koji se prenosi vazduhom i izaziva infekcije respiratornog trakta. Najčešće su ovim virusom “pogođene” bebe i djeca do dvije godine.

Ovu informaciju su potvrdili iz UKC Srpske u kojem kažu da se uprkos tome ne može govoriti o epidemiji.

– Hospitalizacije su vrlo kratke i đeca se uz terapijske preporuke vrlo brzo otpuštaju kući što znači da se ne radi o teškim kliničkim slikama. Svake godine u ovo vrijeme povećava se broj respiratornih infekcija izazvanih RSV virusom što nije ništa neuobičajeno – objašnjavaju u UKCRS.

Riječ je o respiratornim infekcijama izazvanim RSV virusom, odnosno Humani respiratorni sincicijalni virus koji se prenosi vazduhom i izaziva infekcije respiratornog trakta. Najčešće su ovim virusom “pogođene” bebe i djeca do dvije godine.

Bosa Đajić, pedijatar banjalučkog Doma zdravlja potvrđuje da je na nivou primarne dječje zdravstvene zaštite u posljednje vrijeme povećan broj beba sa respiratornim simptomima, koji su najvjerovatnije u pojedinim slučajevima uzrokovani RSV virusom.

– Naravno, identifikacija virusa se radi u specijalizovanim laboratorijama ukoliko postoji klinički interes za to. Na nivou primarne zdravstvene zaštite se može samo pretpostaviti da je uzrok tegoba RSV virus na osnovu uzrasta i kliničkog stanja djeteta. Najčešći simptomi infekcije RSV virusa su: kašalj, otežano disanje i povišena temperatura – objašnjava Đajićeva.

Kaže da je najviše zastupljen uzrast djece do dvije godine starosti. Terapija je uglavnom simptomatska koja podrazumijeva antipiretike (lijekovi za snižavanje temperature), te se preporučuje inhalatorna terapija kod otežanog disanja. U slučajevima bakterijske superinfekcije propisuje se i antibiotska terapija – navodi Đajićeva.

Pogoršanje je, kako kaže, najčešće propraćeno lošim opštim stanjem djeteta, visokom temperaturom, gubitkom apetita, kašljem i otežanim disanjem kao i promjenom u askulatornom nalazu na plućima đjeteta. Svakako da se u tim slučajevima rade i biohemijske i laboratorijske analize, te po potrebi i rendgenski snimak pluća. Neophodno je pratiti opšte stanje djeteta kroz redovne kontrole ili uputiti pacijenta na bolničko liječenje.

– Prema našim evidencijama mali broj đece iz specijalističkih ambulanti iz pedijatrije Doma zdravlja Banjaluka je upućen na bolničko liječenje, ispod 2 odsto – dodaje Đajićeva koja napominje da je cirkulacija ovog virusa uobičajena u zimskim mjesecima.

(SrpskaInfo)

Društvo

Vlada Srpske traži dozvolu izvoza peleta na dva mjeseca

Vlada Republike Srpske donijela je zaključak i uputila ga u Savjet ministara BiH od kojeg traži da za drvni sortiment pelet dozvoli izvoz u periodu od 60 dana.

Kako je saopšteno, Vlada traži da po isteku tog perioda Savjet ministara uvede izvozna ograničenja na način da privredni subjekti mogu izvesti do jedne polovine proizvedene robe po navedenim tarifnim brojevima.

“Takođe, Vlada Republike Srpske traži od Savjeta ministara BiH da se uvedu izvozna ograničenja za šumski drvni sortiment ogrevno drvo za period od 1.12.2022. godine do 31.12.2023. godine na način da privredni subjekti mogu izvesti do jedne polovine proizvedene robe po navedenim tarifnim brojevima”, stoji u saopštenju.

Podsjećamo, zabrana izvoza peleta u cijeloj BiH na snazi je od 15. juna, a na zahtjev vlada oba entiteta odluka je produžena do kraja januara 2023. godine.

Nastavi čitati

Društvo

Cijene nafte u PONOVO U PORASTU

Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su porasle za više od tri odsto nakon što je na snagu stupila nova runda sankcija protiv Moskve i ograničenje cijena na rusku naftu.
U Londonu je cijena sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora porasla za 85 centi i sada je 83,53 dolara po barelu.

U NJujorku je cijena svijetle sirove nafte veća za 68 centi i iznosi 77,62 dolara po barelu.

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta ograničila je cijenu ruske sirove nafte na 60 dolara po barelu, s ciljem da smanji kapacitete Moskve za sukob u Ukrajini, ali je Rusija saopštila da neće poštovati tu regulativu i po cijenu da prekine proizvodnju.

Ograničenje cijene nafte usvojile su članice G7, EU i Australija.

Nastavi čitati

Društvo

FANTASTIČAN PROVOD NA JAHORINI! Željko Joksimović doveo atmosferu do USIJANJA! (FOTO)

Sinoćnji koncert Željka Joksimovića na Jahorini bio je pravi spektakl. Pred sam koncert održana je i pres konferencija kojoj su pored izvođača, direktora Olimpijskog centra Jahorina, Dejana Ljevnaića, predsjednika Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina, Nedeljka Eleka, ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike

Srpske prisustvovali i Nedeljko Ćorić i v.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, Dražen Vrhovac.

-Iza nas su tri dana sjajnog provoda tokom kojih je Jahorina ponovo pokazala da je centar zbivanja, ali i cenatr okupljanja ljudi različitih nacionalnosti, interesovanja i starosnih kategorija. Imali smo priliku uživati u fantastičnom koncertu Marije Šerifović, veče prije toga naši gosti su đuskali uz hitove Prljavog kazališta, dok je prvu veče “Jahorina Ski Opening”-a obilježio nastup Dejana Lazovića, (Zli Pevač). Kada biramo izvođače za Jahorinu osluškujemo želje naših gostiju – Marija i Kazalište su prvi put nastupali na Jahorini dok smo za Željka dobili mnogobrojne upite iako smo imali priliku i ranije da ga ugostimo na našoj planini, rekao je direktor Olimpijskog centra Jahorina.
Serija spektakularnih nastupa na Jahorini završena je koncertom sjajnog Željka Joksimovića, koji je atmosferu doveo do usijanja!
Popunjen do posljednjeg mjesta, koncertni šator bio je centar predivne muzike, odličnog raspoloženja i fantastičnog izvođenja bezbroj muzičkih hitova od strane ovog nevjerovatnog umjetnika, čiji se nastup nestrpljivo očekivao već nekoliko godina!
Radostan što je opet sa jahorinskom publikom, Željko Joksimović, još jednom je pokazao zašto je upravo jedan od omiljenih izvođača ove planine!

Nastavi čitati

Aktuleno