Connect with us

Region

Praviti se da Srba nema opasno za međunarodne odnose

Reklamni prostor


Predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac danas je, povodom izjave vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da je pad broja Srba u Vukovaru posljedica netačnosti prethodnog popisa, rekao da za Penavu Srba nema ni danas i da se on sve vrijeme i ponaša kao da ih nema i da ih ne treba biti.

Pupovac je ukazao da je sasvim sigurno opasno praviti se da Srba nema i raditi sve da ih nema na taj način da se njihova prava ne priznaju i da se njihova prisutnost ignoriše, kao i da se politička karijera gradi na antisrpstvu.

“U Vukovaru, kao i u cijeloj Hrvatskoj to je veoma opasno za međunarodne odnose”, kazao je Pupovac za Večernji list.

Komentarišući to što je prema novom popisu stanovništva udio Srba u Vukovaru pao ispod jedne trećine čime je ta nacionalna manjina izgubila pravo na upotrebu ćirilice, Pupovac navodi da je taj postotak za ostvarivanje prava na službenu upotrebu jezika i pisma veoma visok, znatno viši nego u, kako kaže, nizu zemalja EU.

Postoje, dodao je, sredine u kojima se afirmativno vodi manjinska politika poput Istarske županije gdje se takva prava pripadnicima nacionalnih manjina priznaju i nezavisno od toga da li je postotak iznad ili ispod 33 odsto u udijelu stanovništva.

“Nemam iluziju da je to moguće postići i u ovom slučaju”, rekao je Pupovac za situaciju u Vukovaru.

On je stava da se u Vukovaru sistematski radilo na tome da se broj Srba smanji, da se smanjuje i da međuetnički odnosi stagniraju kršeći Ustav i zakone i podupirući se odlukama Vlade.

“Ali, to je naša situacija koja nije na ponos i čast”, rekao je Pupovac.

Na konstataciju da je i sam član vladajuće većine i pitanje da li misli nešto preduzeti po ovom pitanju i ima li u planu razgovor s premijerom Andrejom Plenkovićem na ovu temu, Pupovac je rekao kako je bio dio vladajuće većine i u vrijeme predsjednika Zorana Milanovića, te da nije bilo nikakve koristi od toga po ovom pitanju.

Dodao je i kako u Hrvatskoj postoje područja koja imaju paralelnu vlast i koja na diskriminaciji Srba rade otpor prema državnoj politici.

Ranije danas, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ocijenio je da pad broja Srba u Vukovaru ispod 30 odsto, odnosno za pet odsto od posljednjeg popisa, nije rezultat iseljavanja Srba, već da proizilazi iz netačnosti popisa iz 2011. godine, te poručio da nijedno pravo koje je “iskamčeno na temelju lažnog spiska” neće pustiti niti ostaviti.

Region

NEVJEROVATNA NESREĆA Čovjeka ujela osa u vožnji, doživio anafilaktički šok, pa se zakucao u betonski stub

Reklamni prostor


Ovakva nesreća dešava se jednom u milion, muškarca je ujela osa dok je bio za volanom i na licu mjesta je doživeo anafilaktički šok i sletio sa puta, “opelom” se zakucao u betonski stub.

Na lokalnom putu u selu Prislonica kod Čačka došlo je do saobraćajne nesreće, kada je vozač putničkog automobila “opel” izgubio kontrolu nad vozilom, sleteo sa puta i udario u betonski stub za rasvjetu. Kako se nesreća dogodila u naseljenom mjestu, mještani su odmah pritrčali da pomognu vozaču.

– Vozač je samo odjednom skrenuo i udario u banderu, pomislili smo da je izgubio kontrolu jer je možda popio malo više ili je proklizao. Međutim, ono što se desilo ostavilo nas je bez teksta. Vozaču je u kola uletjela osa i ujela ga, a čovjek je alergičan i na licu mjesta doživeo je anafilaktički šok, zato je i sletio sa puta – kaže za RINU jedan od očevidaca.

Nastavi čitati

Region

Vučić očekuje da Rusija pripoji ukrajinske oblasti, Srbija neće priznati odluku

Reklamni prostor


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ne može i neće priznati očekivanu odluku Državne dume Rusije o prijemu teritorija Ukrajine na kojima su održani regerendumi, u sastav Rusije.

“Mi štititmo sopstveni teritorijalni integritet i u našem je najboljem interesu da štitimo teritorijalni integritet međunarodno priznatih zemalja i to je jedino što sigurno ne može da se menja, to su stvari koje su za nas od presudnog značaja”, istakao je Vučić, prenio je Tanjug.

Dodao je da Srbija u tom slučaju više ne bi imala nikakvu poziciju ne samo kada je riječ o Kosovu već i oko poštovanja koje danas zaslužuje u međunarodnoj zajednici.

Nastavi čitati

Region

SKANDAL! Informer objavio intervju sa serijskim silovateljem! Reagovala potpredsjednica srpske vlade

Reklamni prostor


“Serijskim silovateljima i nasilnicima nikada nije i neće biti mjesto u medijima, jer mediji treba da budu partneri u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, a ne podstrekači istog”, kaže za Danas Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka energetike, povodom intervjua objavljenog u medijima sa osuđivanim silovateljem Igorom Miloševićem.
Beogradski “Informer” sinoć je objavio intervju sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem koji je mnoge ostavio bez teksta. To je bio presedan u srpskom novinarstvu, gdje je silovatelj-povratnik govorio o svojim krivičnim djelima iznoseći uznemirujuće detalje.

Prema riječima Mihajlovićeve, umjesto što se mediji bave širenjem straha i panike radi senzacionalističkog izvještavanja, treba da otvore pitanja bezbjednosti žena na javnim mjestima i sprečavanja seksualnog napada na žene.

“Širenjem straha, čini se korak unazad za sav trud i rad koji smo do sada uložili kada je u pitanju bilo koja vrsta nasilja nad ženama i djevojčicama. Pored zaštite i pružanja pomoći žrtvama nasilja, potrebno je raditi i sa počiniocima nasilja, da pokušamo da ih integrišemo u društvo, ali i rad sa najmlađima i edukacija građana i građanki šta je sve nasilje i kako u tim situacijama reagovati”, objašnjava Mihajlovićeva u izjavi za Danas.

Šokantan iskaz koji je serijski silovatelj Igor Milošević dao Informeru potvrđuje da je riječ o duboko problematičnoj osobi koja je uživala u napastvovanju žena i hranila se njihovim strahom.

“Strah kod tih žena i moja sloboda i uzbuđenje da mogu da radim šta hoću sa njima, zato sam to radio. Kajanje dolazi kasnije… Tada, dok napadam, nema kajanja, već samo hoću da ispunim svoje želje i da vidim njihovu nemoć. Ako me pita: ‘Šta želiš?’, ja izgubim želju, ali ako vidim strah, idem do kraja. Bilo je slučajeva da uđem u radnju, pokažem nož i tražim pare, a radnica mi zalepi šamar i ja kažem: ‘Izvini’ i izađem”, rekao je Milošević.

Puštanje serijskog silovatelja na slobodu i davanje istima prostora u medijima još je jedna u nizu dehumanizujućih i mizoginih praksi kojima svjedočimo u javnom prostoru, navode iz feminističkog kolektiva „Ženska solidarnost“ reagujući na intervju koji je Informer sinoć objavio sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem.

Ovaj pokret zahtjeva da se ženama objezbedi osnovna potreba za fizičkom sigurnošću u privatnom i javnom prostoru i da se nijedan tabloid nikada više ne usudi da eksploatiše ženski strah od muškog nasilja. Za danas su najavili protest ispred redakcije “Informera” u Beogradu zbog objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem koji je nedavno pušten na slobodu.

Nastavi čitati

Aktuleno