Connect with us

Politika

PRAZNE FOTELJE! Ko su novi ministri u Vladi Srpske?

Prazne fotelje na čelu tri ministarstava u Vladi Srpske popuniće Selma Čabrić iz Doboja, Danijel Egić iz Prijedora i Denis Šulić iz Gradiške.

Ovo je potvrđeno iz Socijalističke partije, iz koje inače dolazi Čabrićeva, te SNSD-a, čiji su članovi Egić i Šulić, pišu Nezavisne.

Selma Čabrić biće ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske, a resor preuzima umjesto stranačkog kolege Dade Dogana, koji je bio ministar svega 24 časa, jer je, podsjetimo, podnio ostavku zbog činjenice da je prije nekoliko godina bio osuđen na godinu dana zatvora zbog saobraćajne nesreće u kojoj je smrtno stradala jedna osoba.

Srđan Todorović, poslanik SP-a, kazao je za “Nezavisne novine” da u ovoj stranci očekuju da već na sjednici 14. marta Čabrićeva bude imenovana za ministra.

– Podsjetiću vas da smo mi to davno usvojili u stranci. Poslali smo Vladi RS sve što je bilo neophodno, a informacije koje imamo jesu da će sve biti potvrđeno naredne sedmice u Skupštini. To je jednostavno stvar koalicionog dogovora i očekujemo da se to sprovede do kraja – rekao je Todorović.

Danijel Egić preuzima Ministarstvo rada i boračkoinvalidske zaštite Republike Srpske. U fotelju ministra sješće iz fotelje načelnika Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Prijedora. Već odranije je bilo poznato da će Egić biti prijedlog SNSD-a za ministra, a sada je to i zvanično potvrđeno.

– Gospodin (Danijel) Egić biće novi ministar. To će biti ozvaničeno na sjednici Narodne skupštine. Dogovorio sam se s Egićem da on ne daje nikakve izjave dok ne bude zvanično izabran – rekao je za Nezavisne Dragoslav Kabić, član GO SNSD-a Prijedor.

Zanimljivo je da Egić u Vladu ulazu upravo umjesto Dragoslava Kabića, koji je prvobitno bio izabran za ministra rada, ali je, poput Dade Dogana, podnio ostavku svega dva dana nakon imenovanja na tu funkciju, takođe zbog saobraćajne nesreće u kojoj je prije više godina smrtno stradala jedna osoba.

Denis Šulić na Trg Republike prelazi iz Narodne skupštine RS, gdje je poslanik. On bi trebalo da bude novi ministar trgovine i turizma Republike Srpske, nakon što je taj resor ostao upražnjen, jer je Sevlid Hurtić imenovan za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH.

– Tačno je, gospodin Šulić će biti predložen za ministra – kratko su poručili iz SNSD-a.

Šulić je, podsjetimo, u prethodnom sazivu bio potpredsjednik parlamenta Srpske.

Podsjetimo i to da je nakon ostavki Dogana i Kabića, a do izbora novih ministara, izvršna vlast imenovala vršioce dužnosti ministara, a to su Zlatan Klokić, inače ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, kao v.d. ministra za porodicu, omladinu i sport RS, i Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova RS, kao v.d. ministra rada i boračkoinvalidske zaštite RS.

Nezavisne

Društvo

VIDIĆ broji žrtve, izvinio se SDS zbog MILANOVIĆA

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić danas je uputio izvinjenje zbog susreta u Brodu sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, koji je nakon toga u Derventi odlikovao pripadnike 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane.
Vidić, koji je funkcioner SDS-a, uputio izvinjenje zbog toga što se, kako je naveo, doveo u situaciju da neko i pomisli da je imao bilo kakve loše namjere.

On je rekao na konferenciji za novinare u Brodu da je njegova krivica to što nije predvidio na najbolji način posjetu Milanovića, ali da smatra da su za to bile zadužene druge institucije jer to nije posao načelnika opštine.

Vidić je naveo da se iz pristojnosti odazvao pozivu u katoličku župu u Brodu, gdje je gost bio i hrvatski predsjednik, ne znajući šta se taj dan dešava u Derventi.

– Nevjerovatno mi je da bilo koji državnik dođe na teritoriju bilo koje zemlje da dijeli odlikovanja tuđoj vojsci. Na skupu sam se ponašao kao i svi drugi gosti kojih je bilo 50-ak. Poslije toga prezentovano je medijima da sam ja dočekao predsjednika Hrvatske koji je odlikovao hrvatske brigade, što ne podržavam i osuđujem. Moj djed je poginuo u prošlom ratu, a otac i stričevi su mi svi bili pripadnici Vojske Republike Srpske – rekao je Vidić i dodao da je, kada se ova posjeta stavi u kontekst pokolja u Sijekovcu, jasno kakva se medijska slika može napraviti od toga.

Vidić je rekao da je ovo izvinjenje njegova obaveza i prema SDS-u, saopšteno je iz ove stranke.

Javnost je osudila potez načelnika Broda Zorana Vidića nakon što su mediji prenijeli fotografiju njega u društvu predsjednika Hrvatske, koji je istog dana u Derventi odlikovao pripadnike 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane.

Dan kasnije, u Sijekovcu kod Broda služen je parastos za civile u ovom mjestu koje su ubile regularne hrvatske i paravojne hrvatske i muslimanske snage, prije izbijanja ratnih sukoba na ovim prostorima 1992. godine, a Vidić je tada rekao da se nije sastao sa Milanovićem i da je neko sve pogrešno protumačio.

Osim javnosti i zvaničnika Srpske, potez načelnika Broda osudio je i vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević, koji je Vidića pozvao na odgovornost.

Nastavi čitati

Politika

DODIK: ZAKON O NVO NE MOŽE ZAUSTAVITI NI UNIJA

Predsjednik Republiike Srpske Milorad Dodik poručio je da će u Srpskoj sigurno biti donesen zakon o nevladinim organizacijama.

– To neće moći da zaustave stranci, pa ni sama EU, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je dodao da je ovakvo rješenje trebalo da bude usvojeno i ranije.

Republika Srpska je to pokušala 2018. godine, ali je od toga odustala nakon intervencija koje su bile snažne iz EU, rekao je Dodik.

Nastavi čitati

Društvo

CVIJANOVIĆ: NADRLJEKARSTVO EU nije izliječilo ništa u BiH

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da ne podržava bilo kakve intervencije stranog faktora uključujući i one stranih sudija u Ustavnom sudu BiH koje mijenjaju ustavnu strukturu na neustavan način, ili uzurpatorskim manirom djeluju umjesto domaćih institucija.

– Uopšte, priča i natezanje da li neki stranac treba umjesto tih institucija da djeluje je besmislena i kontraproduktivna. Otužno je više i slušati ili čitati ko je za, a ko protiv tog odurnog eksperimentisanja sa ovom državom, izjavila je Cvijanovićeva Srni.

Ona je dodala da ne zna ni ko je u tom stranom korpusu za, ni ko protiv takvih radnji, niti je to interesuje, ali zna da njihovo nadriljekarstvo nije izliječilo nijednu bolest od koje BiH boluje.

– Ali cirkus ne može biti ništa drugo nego cirkus. Zato su sada protiv intervencija oni koji su ih ranije zagovarali. Cirkus su i oni koji osim intervencija stranaca, apeluju na uvođenje sankcija onima sa kojima bi trebali graditi zajedničko društvo, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da, što se nje tiče, takve intervencije su i bile i ostaće neprihvatljive, kao što je neprihvatljivo i petljanje u izborni proces i u svakodnevni institucionalni život na svim nivoima vlasti.

Nastavi čitati

Aktuleno