Connect with us

Politika

PRAZNE FOTELJE! Ko su novi ministri u Vladi Srpske?

Prazne fotelje na čelu tri ministarstava u Vladi Srpske popuniće Selma Čabrić iz Doboja, Danijel Egić iz Prijedora i Denis Šulić iz Gradiške.

Ovo je potvrđeno iz Socijalističke partije, iz koje inače dolazi Čabrićeva, te SNSD-a, čiji su članovi Egić i Šulić, pišu Nezavisne.

Selma Čabrić biće ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske, a resor preuzima umjesto stranačkog kolege Dade Dogana, koji je bio ministar svega 24 časa, jer je, podsjetimo, podnio ostavku zbog činjenice da je prije nekoliko godina bio osuđen na godinu dana zatvora zbog saobraćajne nesreće u kojoj je smrtno stradala jedna osoba.

Srđan Todorović, poslanik SP-a, kazao je za “Nezavisne novine” da u ovoj stranci očekuju da već na sjednici 14. marta Čabrićeva bude imenovana za ministra.

– Podsjetiću vas da smo mi to davno usvojili u stranci. Poslali smo Vladi RS sve što je bilo neophodno, a informacije koje imamo jesu da će sve biti potvrđeno naredne sedmice u Skupštini. To je jednostavno stvar koalicionog dogovora i očekujemo da se to sprovede do kraja – rekao je Todorović.

Danijel Egić preuzima Ministarstvo rada i boračkoinvalidske zaštite Republike Srpske. U fotelju ministra sješće iz fotelje načelnika Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Prijedora. Već odranije je bilo poznato da će Egić biti prijedlog SNSD-a za ministra, a sada je to i zvanično potvrđeno.

– Gospodin (Danijel) Egić biće novi ministar. To će biti ozvaničeno na sjednici Narodne skupštine. Dogovorio sam se s Egićem da on ne daje nikakve izjave dok ne bude zvanično izabran – rekao je za Nezavisne Dragoslav Kabić, član GO SNSD-a Prijedor.

Zanimljivo je da Egić u Vladu ulazu upravo umjesto Dragoslava Kabića, koji je prvobitno bio izabran za ministra rada, ali je, poput Dade Dogana, podnio ostavku svega dva dana nakon imenovanja na tu funkciju, takođe zbog saobraćajne nesreće u kojoj je prije više godina smrtno stradala jedna osoba.

Denis Šulić na Trg Republike prelazi iz Narodne skupštine RS, gdje je poslanik. On bi trebalo da bude novi ministar trgovine i turizma Republike Srpske, nakon što je taj resor ostao upražnjen, jer je Sevlid Hurtić imenovan za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH.

– Tačno je, gospodin Šulić će biti predložen za ministra – kratko su poručili iz SNSD-a.

Šulić je, podsjetimo, u prethodnom sazivu bio potpredsjednik parlamenta Srpske.

Podsjetimo i to da je nakon ostavki Dogana i Kabića, a do izbora novih ministara, izvršna vlast imenovala vršioce dužnosti ministara, a to su Zlatan Klokić, inače ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, kao v.d. ministra za porodicu, omladinu i sport RS, i Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova RS, kao v.d. ministra rada i boračkoinvalidske zaštite RS.

Nezavisne

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno