Connect with us

Društvo

Prazno ostalo 599 učionica u Srpskoj

Na početku ove školske godine osnovne škole u Srpskoj pohađala su 84.643 učenika, a deset godina ranije, odnosno na početku 2012/2013. bilo ih je 99.025, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Prosta matematika pokazuje da je Srpska za deceniju ostala bez 14.382 osnovca, a ako uzmemo da u jednoj učionici, po optimumu, ima 24 đaka, to bi značilo da je prazno ostalo 599 učionica.

Prosvjetni radnici ističu da se na terenu i te kako osjeti smanjen priliv prvačića, a što bi se, naglašavaju, moglo odraziti i na broj potrebnih učitelja i nastavnika.

“Evo, moja škola će izgleda ove godine da padne na dva odjeljenja prvačića. A bilo je i po četiri, pa tri. Ako se nekoliko djece odnekud ne pojavi, sada će pasti na dva odjeljenja”, rekao je za “Nezavisne novine” Milorad Nadaždin, direktor Osnovne škole “Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški” Trebinje.

Nadaždin, koji je i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola istočne Hercegovine, naglašava da se, definitivno, broj učenika smanjuje iz godine u godinu.

“Generalno, to je ključni problem koji bi trebalo demografski rješavati”, upozorava Nadaždin.

Da problemi postoje, slaže se i Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

Ističe da je Sindikat vrlo zabrinut zbog situacije da je sve manji broj upisanih prvačića, a onda kroz godine i učenika u višim razredima u osnovnom obrazovanju, pa potom i srednjem obrazovanju, što se odražava i na visoko obrazovanje.

“Ta činjenica utiče na broj odjeljenja, a to je obračunska mjera Ministarstva prosvjete i kulture za zapošljavanje, odnosno pune norme svih radnika u obrazovanju”, naveo je Gnjatić.

Nesporna je, dodaje, činjenica da učenika ima sve manje, ali, kako dodaje, prosvjetnih radnika ima tačno onoliko koliko zahtijevaju propisi Republike Srpske i nema nijednog koji je tehnološki višak, niti bi smio da bude.

Uvjerava da će se Sindikat sigurno boriti za svako radno mjesto, za svakog kolegu, svakog člana Sindikata, za svaku malu ili veliku školu, da ima status i da svi radnici imaju pune norme i pune plate.

“A nudimo i određena rješenja. Prepoznajemo mnoge nove obaveze u zadnjih nekoliko godina, od rada na elektronskim dnevnicima do rada u uslovima korone. Mnoge nove stvari moramo da radimo i nudimo rješenja nadležnim organima da u normu uđu i druge obaveze koje radnici imaju, a nisu ih imali prije pet, 10 ili 15 godina. To je nesporna činjenica da učitelj, nastavnik ili profesor svoj posao nosi i kući”, rekao je Gnjatić za “Nezavisne novine”.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, na početku školske 2022/2023. godine osnovne škole pohađala su, dakle, 84.643 učenika, a što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 890 đaka, ili 1,1 odsto. Na početku tekuće školske godine u Srpskoj je bilo tek 9.206 prvačića.

Društvo

ON JE NAJBOLJI STUDENT društvenih nauka u Srpskoj! Luka ima PROSJEK 9,92

Kada je prije četiri godine napuštao svoje rodno mjesto Kočarim kod Višegrada, noseći u rusaku Vukovu diplomu i velike snove, Luka Marković nije ni slutio da će danas o njemu pričati cijela Republika Srpska.

Već dvije godine je stipendista Fondacije Milan Јelić, a krajem prošle godine proglašen je najboljim studentom društvenih nauka u Republici Srpskoj sa prosjekom ocjena 9,92.

Nastavi čitati

Društvo

AKCIJA U VIŠEGRADU! Spriječeno krijumčarenje 16 osoba

Pripadnici Granične policije spriječili su krijumčarenje ukupno 16 osoba afroazijskog porijekla na području opštine Višegrad, a u vezu sa ovim krijumčarenjem dovode se četiri državljana BiH koji su migrante krijumčarili u putničkim vozilima.

Zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično đelo krijumčarenja osoba, o svemu je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH, prema čijoj naredbi su pomenuta lica uhapšena i protiv njih će biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom đelu.

Prilikom pokušaja bijega od pripadnika Granične policije, jedno od vozila se prevrnulo i tom prilikom povrijeđen je vozač koji se sumnjiči za krijumčarenje, kao i tri osobe afroazijskog porijekla, kojima je ukazana medicinska pomoć u Domu zdravlja Višegrad, saopšteno je iz Granične policije.

Strani državljani nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u upitnicima za migrante su izjavili da dolaze iz Maroka, njih devet, i Afganistana, njih sedam.

Krijumčarenje migranata, pripadnici Granične policije spriječili su juče i u utorak, 21. marta.

O svemu su obaviješteni i pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH koji su preuzeli rad nad krijumčarenim migrantima.

Glas

Nastavi čitati

Društvo

SAVJET ZA ŠTAMPU “Izmjene Krivičnog zakonika narušavaju osnovne principe slobode izražavanja”

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika kojim se kriminalizuje kleveta, čime se, kako navode iz Savjeta za štampu i onlajn medije u BiH, direktno narušavaju osnovni principi slobode izražavanja.
​ -Upravni odbor Savjeta za štampu i onlajn medije u BiH upozorava nadležne da su predviđene izmjene Zakonika vrlo štetne po medijske slobode, te podsjeća da je sloboda izražavanja temeljno pravo. Ona je i u ključnom prioritetu (broj 12) iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU – navode u Savjetu.Dodaju da BiH treba preduzeti konkretne korake u garantovanju slobode izražavanja i zaštiti novinara, a ne korake unazad.

-U izmjenama je izostavljen pojam “javni interes” koji je osnovni pojam etičkih novinarskih standarda i sadržan je u Kodeksu za štampane i online medije BiH.

Novinari imaju pravo i obavezu da izvještavaju o svim činjenicama od javnog interesa. Pri izvještavanju o činjenicama od javnog interesa novinari će voditi računa o zaštiti privatnosti, ličnih i poslovnih podataka fizičkih i pravnih osoba o kojima izvještavaju, pri čemu će interes javnosti uvijek biti primaran u odnosu na zaštitu privatnosti, naročito političara i javnih zvaničnika” navedeno je, između ostalog, u Članu 1 – Rad u interesu javnosti Kodeksa – napominju u Savjetu.

Dodaju da će enormno visoke kazne, koje su predviđene Nacrtom izmjena, kako navode u Savjetu, doprinijeti cenzuri, autocenzuri, te po samom izvršenju i gašenju medija, jer se radi o neutemeljeno visokim iznosima.

Savjet za štampu i onlajn medije u BiH poziva sve aktere političke scene u Republici Srpskoj, te novinarska udruženja, akademsku zajednicu i međunarodne organizacije „da u narednih 60 dana izvrše dodatne napore kako bi kroz javnu raspravu izmijenili sve sporne odredbe i amandmanima preoblikovali ovaj štetni zakon.”

Nastavi čitati

Aktuleno