Connect with us

Politika

Pred delegatima Parlamenta BiH i Zakon o jeftinijoj hrani kojem je “ISTEKAO ROK”

O uvođenju nulte stope poreza na osnovne životne namirnice ponovo će krajem ovog mjeseca pričati u Sarajevu i to u Domu naroda Parlamenta BiH, a apsurd je što će pred delegatima biti zakon koji je važio do kraja prošle godine i koji, dakle, više nije primjenjiv.

Naime, na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH, koja je zakazana za 28. mart, je i izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamenta BiH o usaglašavanju teksta Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV). U tom dokumentu stoji da se komisija usaglasila da bude uvedena nulta stopa poreza na hranu, odnosno viša stopa od 22 odsto na luksuz.

“Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana nakon objavljivanja u “Službenom glasniku BiH”, a primjenjivaće se do 31. decembra 2022. godine”, stoji u izvještaju Zajedničke komisije oba doma Parlamenta BiH.

Delegat u Klubu Srba Doma naroda Snježana Novaković Bursać (SNSD) rekla je da je pomenuti zakon predložen prošle godine kada je cijeli svijet bio u panici usljed ubrzanog rasta cijena i nepredvidivosti na svjetskom tržištu.

“Imajući na umu da se situacija polako stabilizuje kada je riječ o cijenama mislim da mi u ovom trenutku treba da stabilizujemo svoja postupanja i samim tim javne finansije i sve ostalo. Takvi zahvati, koji su privremenog karaktera, a koji mogu da uzdrmaju javne finansije mislim da nisu dobro došli i nisu kvalitetna rješenja”, kazala je “Glasu Srpske” Novaković Bursać.

Sama odredba u zakonu da on važi do 31. decembra prošle godine Novaković Bursać ističe da znači da je zakon neprimjenjiv.

“I samim tim je prošlost, nešto što je nemoguće prihvatiti. Kada je nešto u parlamentarnoj proceduri mora, kao i taj zakon, dobiti neki epilog”, završila je Novaković Bursać.

Njen kolega u Klubu Srba Želimir Nešković (SDS) je s druge strane za predložena rješenja, jer bi uvođenje nulte stope poreza na osnovne životne namirnice donijelo i jeftiniju hranu na domaćem tržištu.

“Sada se postavlja pitanje funkcionalnosti predloženog zakona, jer je u njegovom tekstu navedeno da važi do kraja prošle godine. Sam zakon će vjerovatno imati potrebu za nekim novim procedurama. U konsultaciji sa poslanicima SDS-a, PDP-a i pokreta “Za pravdu i red” u Predstavničkom domu dogovorićemo se o daljim aktivnostima za taj akt”, rekao je “Glasu” Nešković.

Izmjene Zakona o PDV-u, a kojim je predviđeno uvođenje nulte stope poreza na osnovne životne namirnice predložen je u BiH još početkom marta prošle godine kao odgovor na inflaciju. Pored toga akta predložene su bile i izmjene Zakona o akcizama, odnosno ukidanje nameta na gorivo, ali i taj zakon je u parlamentarnoj proceduri i još nije dobio epilog.

MMF, UIO
Po pitanju smanjenja stope PDV-a, ali i ukidanja akciza nedavno su se oglasili i u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) te iznijeli stav da su protiv predloženih rješenja. Pored toga, i iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u više nevrata su tokom prošle godine poručili da predložena rješenja nisu dobra, da su političkog karaktera te da im je potrebno najmanje šest mjeseci da bi se prilagodili sprovođenju izmjena Zakona o PDV-u.

Politika

POBUNIO SE BORENOVIĆ “Povukla se jasna razlika ko je za slobodu i budućnost, ko za tamničenje i prošlost”

Režim se drznuo da usvoji nacrt zakona kojim se uvodi verbalni delikt, odnosno kojim se kriminalizuju uvreda i kleveta u Republici Srpskoj, izjavio je predsjednik PDP Branislav Borenović.

Ovo je, kako kaže, “učinjeno i pored svih argumenata koje su prezentovali novinarska zajednica, nevladine organizacije, poslanici opozicije i slobodnomisleći građani, pa čak i mnogobrojne relevantne međunarodne organizacije koje inače znaju samo da deklarativno oštro osuđuju”.

Borenović je dodao da bilo tužno slušati opravdanja za ovaj rigidni i retrogradni zakon od strane režimskih poslanika, te iako je bilo očigledno da mnogi od njih sa mukom to pravdaju, na kraju ipak govore djela.

– I prilikom diskusija u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i ovog glasanja za nacrt zakona koji bi u konačnici uticao i na slobodne novinare i sve građane, povukla se jasna razlika između nas i njih. Povukla se jasna razlika ko je za slobodu i budućnost, ko za tamničenje i prošlost. Poslanici opozicije su bili protiv, poslanici vlasti za ovaj sramni zakon. Nismo i nikada nećemo biti isti – rekao je Borenović.

On je istakao da iskazuje poštovanje prema svima koji su prethodnih dana i mjeseci glasno ustali protiv kriminalizacije uvrede i klevete i koji su trpili pritiske, prijetnje i uvrede zbog svog stava.

– I džaba nemušta opravdanja o javnoj raspravi, o mogućnosti umanjenja kazni za uvredu i klevetu, džaba sve što obećavaju, jedina poruka koju mogu poslati povodom usvajanja ovog očajnog nacrta jeste: povucite ga – dodao je Borenović.

Agencije

Nastavi čitati

Politika

USTAVNI SUD BiH odbacio apelaciju Džaferovića i Komšića

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na planeranoj sjednici utvrdio je da su amandmani na Ustav FBiH i izmjene Izbornog zakona BiH u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, članovima Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.
Ustavni sud BiH donio je ovu odluku odlučujući o zahtjevu Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti amandmana na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je 2. oktobra prošle godine proglasio visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje.

Odluka će biti objavljena nakon što sudije koje su najavile izdvojena mišljenja dostave svoja mišljenja, a najkasnije u roku od 15 dana, u skladu sa članom 43. Pravila Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Suda Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine utvrdio da osporeni zakon nije u skladu s relevantnim odredbama Ustava Bosne i Hercegovine, Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima zbog toga što ne sadrži odredbe o pravu na troškove smještaja i naknadu za odvojeni život za stručno osoblje u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, prenosi N1.

Istovremeno Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 21. izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, člana 140. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i člana 17. izmjena i dopuna Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju, utvrdio da su osporeni članovi citiranih zakona u dijelu u kojem se propisuje Svetosavska nagrada u skladu s principom konstitutivnosti naroda iz Preambule Ustava Bosne i Hercegovine, kao i s pravom na zabranu diskriminacije.

Nastavi čitati

Politika

OGLASILA SE AMBASADA SAD o prekidu saradnje Vlade RS sa njihovim diplomatama “DODIK ODABRAO OPASAN PUT”

Iza Ambasade SAD u BiH reagovali su na današnju najavu predsjednika RS Milorada Dodika da će Vlada Republike Srpske prekinuti kontakt sa službenim predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.
Kako su rekli iz Ambasade SAD u BiH, ovo je još jedan korak na opasnom putu koji je Dodik odabrao putu izolacije i autoritarne vladavine.

– To je put koji ne ide u korist stanovnika Republike Srpske, Dodik tvrdi da ih štiti. Sjedinjene Države imaju dugogodišnje saradnje s institucijama Republike Srpske i nastavićemo pružati pomoć građanima Republike Srpske kao što smo to činili svih ovih godina – navode iz Ambasade.


Dodali su da neće pomoći režimu koji koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda.

– Ili koji koristi dobronamjernu stranu pomoć za potporu neustavnih ili antidejtonskih aktivnosti. Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih vođa šteti Republici Srpskoj. Dodikovi očajnički potezi stavljaju pod hipoteku budućnost vlastitih stanovnika kako bi poduprli svoj režim i korumpirane interese – zaključuje se u saopštenju, prenosi Klix.

Srpska info

Nastavi čitati

Aktuleno