Connect with us

Politika

Pred delegatima Parlamenta BiH i Zakon o jeftinijoj hrani kojem je “ISTEKAO ROK”

O uvođenju nulte stope poreza na osnovne životne namirnice ponovo će krajem ovog mjeseca pričati u Sarajevu i to u Domu naroda Parlamenta BiH, a apsurd je što će pred delegatima biti zakon koji je važio do kraja prošle godine i koji, dakle, više nije primjenjiv.

Naime, na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH, koja je zakazana za 28. mart, je i izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamenta BiH o usaglašavanju teksta Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV). U tom dokumentu stoji da se komisija usaglasila da bude uvedena nulta stopa poreza na hranu, odnosno viša stopa od 22 odsto na luksuz.

“Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana nakon objavljivanja u “Službenom glasniku BiH”, a primjenjivaće se do 31. decembra 2022. godine”, stoji u izvještaju Zajedničke komisije oba doma Parlamenta BiH.

Delegat u Klubu Srba Doma naroda Snježana Novaković Bursać (SNSD) rekla je da je pomenuti zakon predložen prošle godine kada je cijeli svijet bio u panici usljed ubrzanog rasta cijena i nepredvidivosti na svjetskom tržištu.

“Imajući na umu da se situacija polako stabilizuje kada je riječ o cijenama mislim da mi u ovom trenutku treba da stabilizujemo svoja postupanja i samim tim javne finansije i sve ostalo. Takvi zahvati, koji su privremenog karaktera, a koji mogu da uzdrmaju javne finansije mislim da nisu dobro došli i nisu kvalitetna rješenja”, kazala je “Glasu Srpske” Novaković Bursać.

Sama odredba u zakonu da on važi do 31. decembra prošle godine Novaković Bursać ističe da znači da je zakon neprimjenjiv.

“I samim tim je prošlost, nešto što je nemoguće prihvatiti. Kada je nešto u parlamentarnoj proceduri mora, kao i taj zakon, dobiti neki epilog”, završila je Novaković Bursać.

Njen kolega u Klubu Srba Želimir Nešković (SDS) je s druge strane za predložena rješenja, jer bi uvođenje nulte stope poreza na osnovne životne namirnice donijelo i jeftiniju hranu na domaćem tržištu.

“Sada se postavlja pitanje funkcionalnosti predloženog zakona, jer je u njegovom tekstu navedeno da važi do kraja prošle godine. Sam zakon će vjerovatno imati potrebu za nekim novim procedurama. U konsultaciji sa poslanicima SDS-a, PDP-a i pokreta “Za pravdu i red” u Predstavničkom domu dogovorićemo se o daljim aktivnostima za taj akt”, rekao je “Glasu” Nešković.

Izmjene Zakona o PDV-u, a kojim je predviđeno uvođenje nulte stope poreza na osnovne životne namirnice predložen je u BiH još početkom marta prošle godine kao odgovor na inflaciju. Pored toga akta predložene su bile i izmjene Zakona o akcizama, odnosno ukidanje nameta na gorivo, ali i taj zakon je u parlamentarnoj proceduri i još nije dobio epilog.

MMF, UIO
Po pitanju smanjenja stope PDV-a, ali i ukidanja akciza nedavno su se oglasili i u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) te iznijeli stav da su protiv predloženih rješenja. Pored toga, i iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u više nevrata su tokom prošle godine poručili da predložena rješenja nisu dobra, da su političkog karaktera te da im je potrebno najmanje šest mjeseci da bi se prilagodili sprovođenju izmjena Zakona o PDV-u.

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno