Connect with us

Politika

PREDSJEDNIŠTVO SDS-a “Definišite šta pripada lokalnim zajednicama”

Iako je Ljubiša Ćosić najprije negirao zahtjeve КOLOS-a SDS, ipak, je sazvao sjednicu Predsjedništva Saveza opština i gradova sa dnevnim redom koji predviđa održavanje Skupštine Saveza opština i gradova koju smo mi i tražili što je napredak naše inicijative.

Poručio je nakon sjednice Predsjedništva SDS, koja je danas održana u Banjaluci, predsjednik te stranke Milan Miličević.

On je podsjetio da je КOLOS SDS prije mjesec dana izrazio nezadovoljstvo prilivima PDV u lokalne budžete i enormnim porastom računa za električnu energiju i uputio zahtjeve prema Savezu opština i gradova.

– Tada smo rekli da će SDS-ovi načelnici istupiti ili zamrznuti status u Savezu opština i gradova ukoliko se naši zahtjevi ne rasprave od strane relevantnih institucija. Za sad nećemo to još uraditi jer je naša politička inicijativa, ipak, pokrenula određene korake, iako je predsjednik Saveza opština i gradova na početku politikantski odbio naše zahtjeve, ne želivši da razgovara sa nama. Valjda su shvatili da one probleme koje imamo mi imaju i načelnici iz SNSD – rekao je Miličević.

On je istakao da su prihodi od PDV koji su povećani za 20 odsto nisu značili za lokalne budžete više od 10 odsto.

– Prihodi od PDV u lokalne budžete su manji nego što su trebali da budu. S druge strane, računi za javnu rasvjetu su porasli za 50 odsto u odnosu na prije godinu dana – istakao je Miličević.

Član Predsjedništva SDS Đorđe Milićević je poručio da je tema finansiranja lokalnih zajednica životna tema.

– Mi sutra, na sjednici Predsjedništva Saveza opština i gradovova očekujemo da se zakaže Skupština ove organizacije i da jedna od tačaka budu smanjeni prohodi od PDV-a i transparentnija raspodjela sredstava iz javnih investicija Vlade Republike Srpske – istakao je on.

Milićević kao primjer navodi da je tokom 2022. godine Vlada Srpske lokalnim zajednicama uputila 30 miliona КM putem javnih investicija.

On dodaje da je 29,2 miliona КM otišlo opština gdje SNSD ima načelnika a samo 800 hiljada КM upućeno je jedino gradu Banjaluka.

Očekujemo da Predsjedništvo Saveza opština i gradova u punom sastavu, kaže on, obavi sastanak i sa premijerom Viškovićem na temu priliva sredstava u lokalne budžete gdje će tražiti da lokalne zajednice sa 24 odsto prihoda od PDV dođu makar do 26 odsto prihoda jer se život dešava u lokalnim zajednicama.

– Nećemo milost i mrvice iz budžeta već želimo da kroz zakon o budžetskom sistemu definišemo šta pripada lokalnim zajednicama. Ne očekujemo dolazak nekog deda mraza u lokalne zajednice koji će iz nekih svojih budžetskih sredstava dijeliti neka sredstva kao npr. juče što se desilo u opštini Bileća – zaključio je Milićević.

Srpskainfo

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno