Connect with us

Zanimljivosti

Predstavljena nova svemirska odijela za narednu misiju NASA na Mjesec (FOTO)

Američka svemirska agencija (NASA) i vazduhoplovna kompanija Aksiom Spejs (Axiom Space) predstavile su prototip svemirskog odijela koje će astronauti nositi u misiji Artemis III – prvom slijetanju ljudske posade na Mjesec poslije 1972. godine, javlja TV mreža CBS.

U poređenju sa glomaznim i nefleksibilnim odijelima misije “Apolo” koja su dovela do pada astronauta dok su hodali po Mjesecu, nova odijela su dizajnirana da budu mobilnija, izjavio je Rasel Ralston, zamjenik menadžera programa EVA u Aksiom svemiru.

“Ovo odijelo će biti mnogo lakše za hodanje ili za obavljanje mnogih potpuno istih zadataka koje su radili u Apolu, čak i više, ali na malo lakši način”, rekao je Ralston.

Redizajn svemirskog odijela obuhvata sve – od glave do pete.

Nova kaciga nudi poboljšanu vidljivost, a čizme su specijalno dizajnirane za hodanje po Mjesecu, zajedno sa toplotnom izolacijom pogodnom za južni pol Mjeseca.

Da bi pripremili odijelo za slijetanje na Mesec, planirano za 2025. godinu, Aksiom Space i NASA će fino podesiti i procijeniti odijelo kroz testiranje u laboratoriji za neutralnu plovnost Džonsonovog svemirskog centra u Hjustonu, gdje je dio bazena dubokog 12 metara pretvoren u lunarni pejzaž.

“To će nam biti zaista sjajan pokazatelj koliko je odijelo pokretno i kakav će umor, ako ništa drugo, osjećati članovi posade nakon šest ili sedam sati rada”, rekla je Lara Kerni, koja nadgleda program u NASA i obezbjeđuje da Aksiom ispunjava zahtjeve.

Ralston je rekao da su odijela blizu konačne verzije, sa jednom značajnom razlikom – u boji.

Spoljni sloj će biti bijeli i napravljen od milara i kevlara za misiju, koja će astronaute odvesti na dio Mjeseca gdje se u kraterima bilježe neke od najhladnijih temperatura u Sunčevom sistemu.

“Odlazak u trajno zasjenjeno područje na Mjesecu je nešto što nikada ranije nije urađeno, ničim”, rekao je Ralston.

NASA je povjerila projekat Aksiomu nakon 15 godina razvoja sopstvenog mjesečevog odijela sljedeće generacije.

Kompanija je prilagodila više od polovine NASA-inog originalnog dizajna.

Prema Pegi Vitson, jednoj od direktora u Aksiomu i bivšoj astronautkinji koja je provela više vremena u svemiru od bilo kog drugog Amerikanca, svemirsko odijelo je prvo koje je posebno dizajnirano da odgovara ženama.

Svemirsko odijelo 21. vijeka je napravljeno korišćenjem napredne tehnologije, kao što su laserski sjekači koji precizno sijeku različite tkanine i 3-D štampači koji kreiraju komponente, što rezultira uštedom troškova i vremena.

Međutim, određene komponente se i dalje sklapaju pomoću tradicionalnih mašina za šivenje, prenosi CBS.

U junu prošle godine, NASA je odabrala dvije kompanije, Aksiom i Collins Aerospace, da naprave buduća svemirska odijela za let na Mjesec i na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Te dvije kompanije će proizvoditi astronautska odijela u vrijednosti do 3,5 milijardi dolara, u periodu do 2034. godine.

Zanimljivosti

GOOGLE OBJAVIO LISTU TELEFONA koji su najčešće na meti hakera

Google “Project Zero” je otkrio ranjivosti na pojedinim uređajima, zbog kojih hakeri bez interakcije mogu da probiju telefon. Objavljena je lista potencijalno ugroženih telefona i uputstva za zaštitu.

Nedavno otkriće istraživača u Google “Project Zero” odeljenju je pokazalo da neki telefoni imaju ozbiljnu grešku zbog koje nije potrebna interakcija korisnika kako bi se uređaj hakovao.

U sklopu projekta otkrivena je ranjivost u Exynos modemima koje proizvodi Samsung. Četiri ranjivosti se smatraju najozbiljnijima. One dopuštaju napadaču da daljinskim putem ugrozi telefon bez interakcije korisnika i zahtevaju samo da napadač zna telefonski broj žrtve.

 

U pitanju su sledeći uređaji:

 

– Telefoni iz serija Samsung S22, M33, M13, M12, A71, A53, A33, A21, A13, A12 i A04;

 

– Telefoni iz serija Vivo S16, S15, S6, X70, X60 i X30;

 

– Google Pixel 6 i Pixel 7 serije;

 

– svi prenosivi uređaji koji koriste Exynos W920 čipset;

 

– sva vozila koja koriste Exynos Auto T5123 čipset.

 

Kako bi se zaštitili, korisnicima se preporučuje da u podešavanjima uređaja isključe Wi-Fi calling i uslugu VoLTE kako bi se smanjila ranjivost i uklonio rizik. Korisnici Google Pixel telefona, moraju uređaj da ažuriraju na najnoviju verziju, objavljenu ranije ovog meseca. Ažuriranje uključuje zakrpu za pomenuti problem, prenosi b92

Nastavi čitati

Zanimljivosti

BIH OPET NA ZAČELJU; Mladi neće od roditelja

Zanimljiva mapa podijeljena na Instagramu i TikToku prikazuje prosječnu dob ljudi u kojoj napuštaju dom svojih roditelja, a za BiH je to dob od 30 godina.

Najviše godina kad napuštaju dom roditelja imaju Crnogorci, a prosječna dob iznosi 33 godine prema spomenutoj mapi. U suprotnosti s Crnom Gorom, najranije se osamostaljuju Šveđani i to sa 17 godina u prosjeku.

Kada se radi o Bosni i Hercegovini prosjek godina u kojima napuštaju dom svojih roditelja iznosi 30, a isti prosjek godina važi za Italiju i Portugal.

Uzevši u obzir podatke za ostale zemlje Evrope, BiH spada među zemlje na vrhu liste – odnosno one u kojima mladi najkasnije napuštaju roditelje. Ispred su samo Hrvatska i Crna Gora.

Govoreći o zemljama Balkana – u Hrvatskoj je prosjek godina za osamostaljivanje 32, Srbiji 29, a Albanija, Makedonija, Grčka i Bugarska imaju istu prosječnu dob – 28 godina.

Među državama u kojima mladi najranije napuštaju dom roditelja su prethodno spomenuta Švedska s prosjekom od 17 godina, slijede Norveška s 20, Danska s 21, Finska s 22, Potom Belgija, Islad i Estonija s 23.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

NEOBIČNO OTKRIĆE! Hiljade MUMIFICIRANIH GLAVA ovnova otkriveno u staroegipatskom hramu u Abidosu

Više od 2.000 mumificiranih glava ovnova pronađeno je u veličanstvenoj građevini iz doba Starog Egipta u hramu Ramzesa Drugog u Abidosu.

Lokalitet na oko 435 kilometara južno od Kaira potiče iz perioda dugog više od hiljadu godina, od šeste dinastije do doba junaka, što čini neka od otkrića stara preko 4.300 godina.

Osim glava ovnova, arheolozi sa Univerziteta u Njujorku otkrili su i grupe mumificiranih pasa, divljih koza, krava, jelena i jednog noja.

Veruje se da su mumificirani ostaci ostavljeni kako bi se ukazala čast Ramzesu Drugom hiljadu godina nakon njegove smrti.

Arheolozi smatraju da su ovnovi i druge životinje korišćene kao darovi obožavanja ovnova u Abidusu.

Tim je pronašao i ogromnu građevinu sa zidovima debelim i do pet metara iz šeste dinastije Starog kraljevstva. U njemu su otkrili veliki broj statua, ostataka drveća, obuće, odjeće i papirusa, prenosi Rts

Nastavi čitati

Aktuleno