Connect with us

Politika

PREMIJER DIREKTAN “Srbi su davno naučili šta znači LICEMJERJE MEĐUNARODNE zajednice”

Kampanja masovnih vazdušnih napada na jednu suverenu zemlju, pokrenuta je pod lažnim izgovorom i sa ciljem da se srpskom narodu oružjem otme njegova sveta zemlja, izjavio je predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića povodom 24. godišnjice od početka NATO agresije na tadašnju SR Јugoslaviju.

– Prije 24 godine, na današnji dan, na tadašnju Saveznu Republiku Јugoslaviju nemilosrdno se sručila ubilačka mašinerija NATO alijanse, pokrećući kampanju masovnih vazdušnih napada na jednu suverenu zemlju, pod lažnih izgovorom i sa ciljem da se srpskom narodu oružjem otme njegova sveta zemlja – kaže Višković.

Kako on dodaje, ono što je svjetskoj javnosti kao podvala, bilo predstavljeno kao humanitarna intervencija, u svojoj suštini bio je klasičan akt agresije na jednu suverenu državu, u nastojanju da se protivpravno otme dio njene teritorije.

– Danas, 24 godine poslije, mi imamo moralnu i ljudsku obavezu prema hiljadama brutalno ubijenih ljudi, prema sjenima trogodišnje Milice Rakić, da svakog 24. marta obilježavamo ovu tužnu godišnjicu, podsjećajući svijet da je NATO-ov “Milosrdni anđeo” bio nemilosrdni napad na narod tadašnje Savezne Republike Јugoslavije.

Višković ističe, da sva objašnjenja i opravdanja za brutalnu agresiju zvuče licemjerno.

– Upravo zato, licemjerno, da ne može biti licemjernije, izgledaju objašnjenja svih onih koji su te 1999. godine, kršeći međunarodno pravo, tražili opravdanje za brutalnu agresiju u navodnim humanitarnim razlozima, da bi se sada, najednom – u svjetlu aktuelnih geopolitičkih okolnosti – pretvorili u najvećeg zaštitnika međunarodnog prava – ističe Višković.

Kako predsjednik Vlade Srpske navodi, Srbi su na teži način davno naučili šta znači licemjerje takozvane međunarodne zajednice, te da svijetom i odnosima među državama ne vlada međunarodno pravo, nego pravilo gole, brutalne sile, kao i da za svaku silu, svaku sručenu bombu na neku zemlju, oni sa moći lako nađu opravdanje.

– Mi u Republici Srpskoj to smo naučili još u ljeto 1995. godine, kad su položaje naše vojske napale NATO snage. Ono što su oni svjetskoj javnosti predstavili kao humanitarnu akciju, bila je, zapravo, oružana podrška jednoj od strana u sukobu, baš kao što je to bio slučaj četiri godine poslije, kod napada na Saveznu Republiku Јugoslaviju – govori Višković.

Navodi da je, te 1999. godine, trajno je polomljen sistem međunarodnog prava i nepovratno urušen princip rješavanja sporova između država, kroz sistem Ujedinjenih nacija.

– Posljedice takvog djelovanja danas prepoznajemo u ratovima širom svijeta, i onim koji su u žiži interesovanja svjetske javnosti, ali i i onim drugim, koji jednako tako traju, ali ih niko ne spominje jer to ne odgovara generatorima sukoba – rekao je Višković.

Dodaje, iza onih koji pišu scenarija ostaje materijalni i svaki drugi profit.

– Iza onih koji pišu scenarija ovakvih ratova, potpaljujući narode na međusuobno istrebljenje, ostaju prah i pepeo na terenu, a njima profit, materijalni i svaki drugi – zaključuje Višković.

RTRS

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno