Connect with us

Društvo

PRIJEDOR siguran za ulaganje investitora! ČEKAJU SE da prepoznaju priliku!

Gradu Prijedoru je nedavno na konferenciji “Partnerstvo za konkurentniji region” u Dubrovniku uručen BFC sertifikat, koji je prvi put dobio 2012. godine

Grad Prijedor se, zahvaljujući sertifikatu za povoljno poslovno okruženje – BFC, svrstao među lokalne zajednice koje lakše dolaze do donatorskih i kreditnih sredstava domaćih i međunarodnih institucija.

 

Načelnik gradskog Odjeljenja za privredu i preduzetništvo Rade Rosić rekao je da je ovaj sertifikat potvrda da Prijedor razvija povoljan poslovni ambijent i poruka domaćim i stranim investitorima da u gradskim vlastima imaju pouzdanog partnera.

Rosić kaže da je za očuvanje ovog sertifikata neophodno zadovoljiti 12 veoma zahtjevnih kriterijuma i 74 podkriterijuma.

– U prethodnom periodu smo prošli kroz niz sertifikacija i resertifikacija i to nam je pomoglo da domaćim i stranim investitorima pokažemo da mogu biti sigurni da Gradska uprava ima sve podsticaje i procese koji su neophodni da se investitori mogu osloniti i da imaju pouzdanog partnera – izjavio je Rosić.

 

Rukovodilac Privredne komore, područnog centra Prijedor, Dijana Đaković istakla je da je do sada samo 12 lokalnih zajednica ispunilo neophodne kriterijume za dobijanje BFC sertifikata.

Ona je navela da sertifikate dodjeljuje Privredna komora, koja je tehnički sekretarijat regionalnog BFC programa sertifikacije.

– Standard su prepozale lokalne samouprave i mnoge su zainteresovane za njegovo uvođenje, upravo iz razloga što on nudi konkretan vodič za aktivnosti kako izgraditi ili unaprijediti već postojeće organizacione strukture ka privrednom razvoju – istakla je Đakovićeva.

Ona je dodala da standard povećava transparentnost rada, što je važno za investitore i donatore i isto tako nameće da se odluke koje su važne za privredu donose kroz dijalog.

 

Sertifikat se stalno unapređuje, a u Republici Srpskoj u primjeni je treća edicija sertifikacije i u pripremi četvrta.

Vlasnik preduzeća za proizvodnju plastične galanterije “M i M” Drago Mandić rekao je da ovaj sertifikat koristi svima koji se bave bilo kakvim biznisom.

On je naveo da sertifikat koristi svim privrednicima jer mogu lakše doći do podataka o firmama i šta se sve može postići u okruženju kao što je Prijedor.

– Komunikacija je na daleko višem nivou nego što je kod lokalnih zajednica koje nemaju takav sertifikat – rekao je Mandić.

Privrednici ističu da su prednosti BFC sertifikata, odnosno povoljnog poslovnog okruženja, vidljive u praksi, pogotovo kada je u pitanju saradnja sa domaćim i inostranim partnerima.

Gradu Prijedoru je, među 30 lokalnih samouprava sa Zapadnog Balkana, nedavno na konferenciji “Partnerstvo za konkurentniji region” u Dubrovniku uručen BFC sertifikat, koji je prvi put dobio 2012. godine. ž

Biznisinfo / Srna

Društvo

SKANDALOZNO: U SNSD zakazuju preglede pacijentima na UKC, Đajić obećava: Mimo reda i uputnica (VIDEO)

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i predsjednik GrO SNSD Banjaluka, Vlado Đajić danas je u prostorijama SNSD zakazivao preglede ultrazvuka krvnih sudova vrata i glave, koje će, kako je sam rekao obavljati ljekari UKC.

-Pregledi se neće obavljati ovdje, obavljaće se u registrovanim ordinacijama, prošli put su se obavljali baš na UKC gdje smo pregledati preko 2.000 pacijenata besplatno, mimo reda i bez uputnice. To su radili ljekari UKC i sad će raditi oni, da li na Paprikovcu ili u nekog ordinaciji. Ovdje se samo drže predavanja – rekao je Đajić, ali nije pojasnio kako je moguće da se u stranačkim prostorijama zakazuju pregledi, koje će realizovati ljekari UKC.

I dok stotine građana mjesecima čeka na preglede, director UKC javno govori da će oni koji dođu u SNSD preglede moći obaviti mimo red i uputnica.

Podsjećamo, Savjet za zdravstvo Gradskog odbora SNSD Banjaluka organizovao je danas predavanje o prevenciji moždanog udara.

Predavanje i zakazivanje besplatnih pregleda ultrazvuka krvnih sudova vrata i glave održava se prostorijama SNSD, odnosno u multimedijalnoj sali u krugu Čajaveca.

Kao predavači su najavljeni ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić i načelnik Klinike za neurologiju UKC-a Siniša Miljković.

Nastavi čitati

Društvo

Ukradeni brojevi na “Vocapu”, među njima i od korisnika iz Srbije i Hrvatske

Popularna aplikacija za razmjenu poruka “Vocap” našla se na meti hakera, koji su ukrali 500 miliona brojeva mobilnih telefona, među kojima i iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Telefonski brojevi skoro 500 miliona korisnika “Vocapa” iz baze podataka ažurirane ove godine prodaju se na hakerskim forumima, što znači da je skoro jedna četvrtina procijenjenog broja svih aktivnih korisnika izložena riziku.

Prema skrinšotu koji je objavljen na portalu “Sajber vijesti” /Cyber News/, iz Srbije na prodaju skoro 163.000 brojeva, Hrvatske 659.000, a iz Slovenije 230.000.

Baza podataka koja je na prodaju sadrži mobilne brojeve korisnika “Vocapa” iz 84 zemlje, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Egipat, Italiju, Saudijsku Arabiju, pa čak i Indiju.

Prema objavljenim podacima, u njoj se nalazi više od 32 miliona američkih brojeva, 45 miliona iz Egipta, 35 miliona iz Italije, 29 miliona iz Saudijske Arabije, 20 miliona iz Francuske, 20 miliona iz Turske i skoro 10 miliona iz Rusije.

Hakeri su objavili cijene prodaje, tako da za američke podatke traže 7.000 dolara, a za britanske 2.500.

Korisnicima “Vocapa” se savjetuje da ne odgovaraju na pozive i poruke sa nepoznatih brojeva.

Teh mediji pišu da je riječ o jednom od “najvećih curenja podataka ikada”.

Iz kompanije “Meta” u čijem je vlasništvu “Vocap” za sada nisu odgovorili da li su ove tvrdnje tačne.

Nastavi čitati

Društvo

PELETARE KOŠTALA ALAVOST Evo za koliko su skuplje prodavali tonu peleta, a nisu smjeli

Zbog nepoštovanja odluke o ograničenju visine cijene peleta, inspektori su proizvođačima ove vrste ogreva za desetak dana izrekli 22.300 KM kazni.

Kako kažu u Inspektoratu Republike Srpske, od donošenja Odluke o privremenoj mjeri ograničenja visine cijene peleta, 14. novembra, Republička tržišna inspekcija krenula je u kontrole prometa visine cijena ogrevnog peleta.

– Kontrole traju sve do danas, a u periodu od 14. do 23. novembra sprovedeno je 27 kontrola, od čega je osam bilo neuredno. Povodom toga, izdato je 15 prekršajnih naloga, u vrijednosti od 22.300 KM – rekli su za Srpskainfo u Inspektoratu Republike Srpske.

Kako saznajemo, proizvođači su pelet prodavali i do 200 KM skuplje, nego što su smjeli.

Podsjetimo, u Republici Srpskoj prije dvije sedmice stupila je na snagu odluka o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta. Po njoj je propisana najviša prodajna cijena od 480 KM plus PDV po toni. Ovom odlukom, najviša prodajna cijena ne može prelaziti 561,60 KM u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima.

Vlada Srpske je 3. novembra usvojila odluku o ograničenoj cijeni peleta u svim pakovanjima, u trgovini na malo.

– Kazne predviđene za kršenje pomenute mjere za privredno društvo kreću se od 10.000 do 20.000 KM, a za odgovorno lice u privrednom društvu od 5.000 do 10.000 KM. Novčanom kaznom od 1.000 do 5.0000 KM kazniće se preduzetnik ako postupi suprotno odluci Vlade RS.

Takođe, u navedenim kontrolama zatečeno je 30 tona peleta bez potrebne dokumentacije o porijeklu. Zatečena količina bez porijekla je oduzeta – poručuju iz Inspektorata RS.

Nastavi čitati

Aktuleno