Connect with us

Hronika

Prijedorčani se potukli, koristili metalne šipke i auto dizalice

Okružno javno tužilaštvo Prijedor podiglo je optužnicu protiv dva lica iz Prijedora koja ih tereti za međusobno nanošenje teških tjelesnih povreda, objavilo je danas ovo tužilaštvo.
U optužnici se navodi da su se B.G. i B.D. 29. aprila 2019. godine u Miskoj Glavi kod Prijedora fizički sukobili i zadali jedan drugom više udaraca u glavu i tijelo.

Navodi se i da je B.G. metalnom auto dizalicom dva puta udario B.D, a potom njome razbio vjetrobransko staklo na teretnom vozilu u vlasništvu B.D, te da je B.D. metalnom šipkom udario B.G. u glavu.

Članom 131 stav 2 Krivičnog zakonika Republike Srpske propisana je novčana ili kazna zatvora do tri godine za onoga ko drugog tjelesno povrijedi sredstvom podobnim za nanošenje teških tjelesnih povreda.

Hronika

Spasio djevojku iz hladne Bosne: Pitao sam je zašto to radiš

rava drama odvijala se u ponedjeljak naveče na Japanskom mostu u Doboju, kada je djevojka (34) iz Gračanice pokušala da skokom u Bosnu izvrši samoubistvo, ali su je hrabri građani i pripadnici Policijske uprave Doboj spasili.

– Išao sam s posla. I ja sam tu djevojku prošao ovdje na pola mosta, ona je stajala i gledala u vodu. Držala je neku vrećicu, mislio sam da će bacati hljeb ribama, kao po običaju kada prođem. Međutim, prošao sam je, okrenula je glavu, pogledala u mene, ja sam dalje produžio. Nakon možda deset, petnaest metara preticao je kamion, svirao, zakočio. Ja sam se okrenuo, ona je već bila prekoračila zaštitnu ogradu, na stubu i vidio sam kada je skočila dolje. Potrčao sam, vratio se, vidio sam da je neka žena izašla iz auta, vikala. Nije isplivala odmah, već za nekoliko sekundi, i neko joj je vikao: ‘Opusti se, opusti se, mlati rukama.’ Počela je malo mlatiti rukama, vidio sam da je voda nosi ovamo prema obali, da je ne nosi u dubinu dolje dalje. Vidio sam sugrađanina, već je bio dotrčao, i ja sam sišao za njim dolje – ispričao je Dragomir Stojanović iz Kostajnice.

U povratku sa obližnje benzinske pumpe, Branislav Katanić je na mostu ugledao grupu građana na mostu koji su uzbuđeni i gestikuliraju.

– Zaustavio sam auto, pogledao preko mosta i ugledao djevojku u Bosni kako doziva u pomoć. Pošto niko do tada nije došao, prišao da joj pomogne, ja sam strčao, došao do korita rijeke. Bila je udaljena možda tri metra od obale. Ušao u sam u vodu, izvukao sam je iz vode. Skinuo sam joj jaknu i zagrlio da joj bude toplo, pošto je bila ljubičaste boje, već je bila na kraju snaga – ističe on.

Kaže da nije zaplivao jer je Bosna tu bila plitka.

– Bila je plitka tu gdje je ona bila, a kada je skočila s mosta, tu nije bilo plitko. Ja sam je pitao: ‘Djevojko, zašto to radiš?’ Ona nije ništa odgovorila – objašnjava on.

Na pitanje da li je oklijevao da uđe u vodu jer je bila hladna i nije ni znao kolika je dubina, odgovorio je:

– Pa, nisam, zato sam zaustavio auto, da idem, da je treba spasiti. Zato što je tu bilo već 15 ljudi, niko nije prišao da je spasi – kazao je Katanić.

U akciji spasavanja djevojke svoj doprinos su dali i Milanko Lazendić i Nemanja Jović, pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Doboj, koji su se službenim vozilom u kobnom momentu kretali mostom u pravcu Stanić Rijeke.

Oni su sišli do korita rijeke u kojem se već nalazio Katanić nastojeći da izvuče djevojku.

– Građanin je već bio došao do djevojke, prišli smo, pomogli smo je izvući. Ja sam skinuo jaknu, malo je umotao – kazao je Lazendić.

– To se sve odigralo relativno brzo, to su sekunde u pitanju, ne razmišlja se puno u tom trenutku – rekao je Jović.

Ovakvo iskustvo pamtiće i Vladan Nedinić, pripadnik Policijske stanice Doboj 1, kao i policijski pripravnik Dalibor Krečar.

– Žensko lice je bilo vidno dezorijentisano, uplašeno, promrzlo, umotali smo je u službene jakne, iznijeli do mosta, predali je Službi hitne medicinske pomoći – naveo je Nedinić.

– Skoro smo izašli sa akademije, sa te obuke i mislim da smo dovoljno obučeni za tako te neke stvari, a naravno, usvajamo i dobre stvari od naših starijih kolega, ali je ovo nešto novo za nas”, dodaje.

Na pitanje da li na akademiji rade simulacije ovakvih situacija, odgovorio je:

“Pa, imamo i takvih nekih sličnih simulacija, ali ne baš ovakvih, ne znamo uopšte u kakvoj situaciji ćemo se naći svakim radnim danom u službi.”

Nezavisne

Nastavi čitati

Hronika

“JA SAM ŽRTVA MEDIJSKOG TERORIZMA” Sudija Perić zatražio izuzeće u predmetu “Respiratori”

Sudija Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić je zatražio izuzeće u predmetu “Respiratori”.
Kratko je kazao da ga u obavljanju sudijske dužnosti spriječava “medijski terorizam”, rekao je za “Klix” sudija Perić.

Predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu je podnio zahtjev za izuzeće, ali konačna odluka o eventualnom izuzeću nije na predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine.

Naime, shodno zakonodavstvu, predsjednik Suda BiH ga nije imenovao u ovom predmetu, tako da ga i ne može ni izuzeti. Izgledno je da će konačnu odluku donijeti Opšta sjednica.

Perić je zatražio izuzeće nakon što je 24. novembra objavio oslobađajuću presudu svim optuženima u predmetu “Dženan Memić”. Osim Perića, u sudskom vijeću u ovom predmetu bili su Nenad Šeleda i Izo Tankić. Međutim, Perić, kao nekoga ko je pročitao prvostepenu presudu, oštro je kritikovan od onih koji su nezadovoljni presudom.

Perić je do sada bio i u sudskom vijeću u predmetu “Respiratori” za kojeg takođe postoji veliki interes javnosti.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA), ministarka finansija FBiH Jelka Milićević (HDZ), suspendovani direktor entitetske civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik kompanije “Srebrena malina” Fikret Hodžić optuženi su za nezakonitu kupovinu 100 respiratora kineskog proizvođača za 10 miliona KM.

Zašto se Perić odlučio na ovaj potez nije teško zaključiti te je očigledno želio izbjeći potencijalno novi pritisak javnosti u slučaju da presuda u predmetu “Respiratori” u cijelosti ili u određenom dijelu bude oslobađajuća, prenosi “Klix”.

Nastavi čitati

Hronika

RUSKI MILIJARDER poginuo u PADU HELIKOPTERA kod Monaka

Ruski milijarder Vjačeslav Taran je poginuo u padu helikoptera kod Monaka. 53-godišnji Taran je posljednjih deset godina živio u Monaku. Osim njega, u helikopterskoj nesreći koja se dogodila 25. novembra je smrtno stradao i 35-godišnji pilot koji je upravljao helikopterom, prenosi portal Monaco Daily News.

Taran je još 1997. osnovao Libertex, platformu za online trgovanje, a u posljednje vrijeme se bavio kriptovalutama. “Libertex grupa s velikom tugom potvrđuje smrt svog saosnivača i predsjednika Upravnog odbora Vjačeslava Tarana, u pada helikoptera koji se dogodio na putu za Monako u petak 25. novembra 2022.”, poručili su u saopštenju iz Libertexa.

Nastavi čitati

Aktuleno