Connect with us

Region

PRIJETI LI HRVATSKOJ NOVI TALAS ISELJAVANJA? Evro donio novu inflaciju i poskupljenja

Kako se Hrvatska uvođenjem evra i u situaciji visoke inflacije suočila s novim poskupljenjima, nametnulo se pitanje kako će se to odraziti na iseljavanje ljudi iz Hrvatske, piše Večernji list, navodeći da Hrvatskoj prijeti nam novi talas iseljavanja.

Ako mladi s prosječnom platom od hiljadu evra ne mogu sebi da priušte stan koji po kvadratu košta dve, tri ili više hiljade evra, niti su im dostupni povoljni stanovi za iznajmljivanje, šta će ih ovde zadržati, pišu hrvatski mediji.

Kakva korist preduzetnicima od slobodnog tržišta ako nema potrošača, ako u zemlji ostane samo manjina bogatih i sirotinja?

U državi iz koje iseljavanje nije zaustavljeno, koja muku muči s nestašicom radnika i u kojoj će ove godine broj rođene dece pasti ispod 35 hiljada, što je negativni istorijski rekord, nikome nije mudro pretiti novim poskupljenjima ili samovoljom koja nije u interesu opšteg dobra.

Demograf doc. dr. sc. Stjepan Šterc, voditelj Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Fakulteta hrvatskih studija, ističe:

“Koliko god to političari negirali, činjenica je da ulaskom u Šengen i uvođenjem evra postajemo još ranjiviji u odnosu na sve one negativnosti koje su pre uticale na odlazak mladih. To će zajedno s poskupljenjima biti faktor za iseljavanje. Inflacija je visoka, sve se uzdrmalo, događalo se to i u drugim zemljama. Sada ponovno postajemo granični prostor EU pa ćemo imati popriličan migracijski pritisak na Hrvatsku”, kaže Šterc.

Šterc tvrdi da je politički sistem zatvoren i ne uvažava mišljenje struke.

“Jeftina radna snaga koja dolazi u Hrvatsku tu praktično egzistira i nema mogućnosti veće potrošnje, a s obzirom na starenje hrvatske populacije, i ta će se potrošnja smanjivati, kao i ulazak sredstava EU u proračun. Sve će to imati ozbiljne posledice kao rezultat neozbiljnog pristupa demografskoj problematici”, zaključuje Šterc.

Region

VUČIĆ OBJASNIO šta se krije iza Kurtijevih šest uslova za ZSO

Šest zahtjeva koje je postavio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti za formiranje Zajednice srpskih opština su sprdnja, i to više sa međunarodnom zajednicom nego sa Beogradom, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na posebnoj sjednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o KiM.
Vučić je podsjetio da su među Kurtijevim uslovima to da ZSO mora da bude u skladu sa ustavom i zakonima tzv. Kosova, da ne može da bude jednonacionalna, odnosno samo srpska, da mora da se promijeni naziv, da bude dio konačnog sporazuma i da Vučić povuče pismo upućeno članicama UN da ne prihvate članstvo Kosova, koje je on uputio.

Na pitanje poslanika koji je odgovor Vlade i predsjednika Srbije na te zahtjeve, Vučić je kazao “ne može”.

– Da li to znači da neće da formiraju, možda neće, ali ovo je sprdnja sa međunarodnom zajednicom više nego sa nama – kazao je Vučić.

Vučić ističe da je Zajednica srpskih opština definisana prvim i osnovnim sporazumom te da o sadržini Zajednice postoje četiri sporazuma.

Prema njegovim riječima, nakon sastanka sa diplomatskom petorkom ništa nije predstavljao kao ultimatume, već kao tešku situaciju.

– Demantovali su me oni koji nisu bili na tom sastanku, a ne oni koji su prisustvovali – kazao je Vučić odgovarajući na kritike da su ga predstavnici međunarodne zajednice demantovali za ultimatume.

Kada je riječ o posljedicama koje bi Srbija mogla da trpi zbog neprihvatanja predložene evropske platforme, Vučić je naglasio da nije nikada rekao sankcije.

– Rekao sam prekid evropskih integracija, dotoka investicija i povlačenje stranih investicija i ostale sveobuhvatne mjere protiv Srbije – podsjetio je Vučić.

Nastavi čitati

Region

NOVI DAN, NOVI TEROR! Srpski mladić izboden nožem na Kosovu i Metohiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas u Skupštini da je srpski mladić sa Kosova i Metohije izboden nožem.

“Mladić 20 godina ima, Đuzić Boban, od strane dvojice Albanaca, izboden je u rame, u selu Mogila, opština Vitina”, rekao je predsjednik Srbije na sjednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji.

Đuzić je zadobio dve ubodne rane.

Vučić je rekao da je ovo rezultat mržnje koju režim Aljbina Kurtija i njegovi mediji promovišu protiv Srba.

Vučić je rekao da očekuje da će naši zapadni partneri da reaguju sa tim „da se dve strane umire”.

Glas

Nastavi čitati

Region

POLICIJA POZVALA NA OPREZ! Otkrivene lažne novčanice od 50 evra

Novčanica od 50 evra izdvojena kao sumnjiva 9. januara u mjenjačnici u Buzetu u Hrvatskoj, lažna je, dobrog kvaliteta, a stavljena je u opticaj u trgovini na području tog grada, saopštila je u petak policija dok traga za osobom koja je koristila pomenutu novčanicu.
Upravo zbog ovog slučaja istarska policija upozorava građane da budu oprezni i dobro provjere novčanice koje primaju.

Podsjećaju da je na stranicama Hrvatske narodne banke objavljeno da su u opticaju dvije serije evro novčanica.

Prva se serija sastoji od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 evra), a druga, koja se još naziva i serija Evropa, ima iste apoene, osim apoena od 500 evra. Taj se apoen više ne štampa, ali i dalje se može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja.

“Ukoliko posumnjate u ispravnost primljenih novčanica, nazovite policiju ili svoje sumnje prijavite najbližoj policijskoj postaji”, naveli su iz policije, prenosi N1.

Nastavi čitati

Aktuleno