Connect with us

Svijet

Prijeti li “ledeni armagedon” Balkanu

Snježna oluja – “ledeni armagedon” koja je prethodnih mjeseci paralisala SAD i Kanadu sada stiže i u Evropu.

Prva je na udaru Velika Britanija, gdje su temperature poslednjih dana u znatnom padu, a procjenjuje se da će u sljedeća dva dana da padnu rekordne količine snijega.

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže za RTS, da je još rano za pakovanje kaputa, čizama i šalova.

-Još nije kraj pravoj zimi. Gledajući po temperaturama, kada podelimo godinu na godišnja doba, dobijamo da je mart prolećni mesec, s tim da je ovo rano proleće kada pored visokih temperatura bude i kratkotrajnih zahlađenja sa snegom – istakao je Todorović.

Hidrometeorološki zavod Velike Britanije objavio je da se očekuje oko 40 centimetara snijega, a zatvorene su škole, otkazani su letovi.

Odgovarajući na pitanje da li može nešto tako da se dogodi na Balkanu ovih dana, Todorović kaže da bi se kod nas samo periferno osjetio uticaj tog ciklona sa padavinama, a to bi bilo 15. i 16. marta.

Za nekoliko dana, kako kaže, dolazi samo dio toga događaja, tada bi kod nas moglo da bude snijega u nižim predjelima, a bilo bi više padavina nego ovih dana, biće i više snijega u planinskim predelima i to 20 do 30 centimetara.

Todorović dodaje da se to dešavalo u ovo doba godine, pogotovo kada je reč o Britaniji. Obično cikloni, odnosno vrtlozi hladnog vazduha koji dolaze sa Atlantika više donose prvenstveno kišu ali taj ciklon sa padavinama dolazi pravo sa sjevera, tako da je veća šansa da bude snijega do polovine Velike Britanije.

Nešto je hladnije u Njemačkoj i Poljskoj – danas dolazi i do nas, kaže on, perifernim dijelom pad temperature što bi se osjetilo sutra. To će biti jedan od hladnijih dana sa temeraturom oko desetak stepeni, ali bi moglo da bude mraza u nedjelju i u ponedjeljak ujutru.

Prema njegovim riječima, nakon toga opet dolazi toplo vrijeme – u utorak će biti topao dan sa maksimalnom temperaturom blizu 20 stepeni, što je uvod u zahlađenje 15. i 16. marta.

Todorović kaže da u svakom slučaju otopljenje, sa temperaturama od preko 20 stepeni, možemo da očekujemo krajm marta.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno