Connect with us

Region

PRIŠTINA TVRDI SUPROTNO! “Patrijarhu nije zabranjen ulaz, ALI JESTE USLOVLJEN”

Ministarstvo spoljnih poslova privremenih institucija u Prištini saopštilo je da nije odbijen zahtjev NJegove svetosti patrijarha srpskog Porfirije da posjeti Kosovo i Metohiju već se od njega traži da se distancira od “akata nasilja na sjeveru Kosova”.

Iz tog ministarstva su naveli da je u petak, 23. decembra, zvanično stigao zahtjev da se dozvoli trodnevna posjeta, od 26. do 28. decembra patrijarhu Porfiriju.

Nakon razmatranja zahtjeva, kako ističu, u odgovoru je navedeno da posjeta može biti odobrena nakon što Srpska pravoslavna crkva ogradi od djelovanja lica za koja tvrde da su “ilegalno ušla na sjever i daju podršku odgovornima za postavljanje barikada”.

U saopštenju navode da su posredstvom Kancelarije za vezu u Beogradu kontaktirali predstavnike diplomatskih misija zemalja Kvinte kojima je, kako tvrde, jasno stavljeno do znanja da zahtjev patrijarha Porfirija nije odbijen, već se dovodi u vezu sa njegovim distanciranjem od nasilja.

Vlasti u Prištini zabranile su juče patrijarhu Porfiriju da doputuje u Pećku patrijaršiju, pred veliki praznik Rođenja Hristovog, koji proslavlja cio hrišćanski svijet, saopšteno je iz kabineta patrijarha srpskog.

Patrijarh Porfirije, kako se ističe, ne odustaje od namjere da služi Svetu liturgiju u Pećkoj patrijaršiji i očekuje da ova krajnje diskriminatorska odluka bude stavljena van snage.

Premijer privremenih institucija Aljbin Kurti sastao se predstavnicima Kfora i Euleksa, nakon kojeg je iz Kurtijevog kabineta saopšteno da treba vratiti slobodu kretanja i da ni na jednom putu ne treba da bude barikada.

– Dogovoren je nastavak bliske međuinstitucionalne saradnje i koordinacije delovanja, u službi mira i bezbednosti za sve građane što je zajednički cilj i prioritet institucija u Prištini, Kfora i Euleksa – navodi se u saopštenju.

Srna

Region

JOŠ JEDAN U NIZU! Priveden Albanac koji je pucao u Gračanici

Policija je privela Albanca iz okoline Gračanice koji je u tom mjestu pucao iz automobila u pokretu, potvrđeno je iz policije.

Komandir policije u Gračanici Bratislav Trajković rekao je da je priveden Albanac koji je bio u alkoholisanom stanju, prenosi RTS.

“Protiv njega je pokrenuta prijava zbog pucanja i procedura je u toku”, dodao je Trajković.

Iz automobila u pokretu protekle noći ispaljeno je nekoliko hitaca u vazduh u blizini spomenika Milošu Obiliću u Gračanici.

Prema izjavama očevidaca, vozilo se potom uputilo u pravcu Gnjilana, a policija je pokrenula istragu.

Nastavi čitati

Region

LJUDI POGUBILI ŽIVCE! Potukli se nakon sudara, hitna jednu osobu odvezla u bolnicu

Na uglu Bulevara kralja i Aleksandra i Gusinjske ulice u Beogradu nešto poslije 17 časova došlo je do saobraćajne nezgode, a poslije toga i do tuče.

Kako “Telegraf.rs” saznaje, u samoj saobraćajnoj nezgodi niko nije povrijeđen i tako bi i ostalo da jedan od učesnika nije udario drugog u glavu šakom.

Povrijeđenog je Hitna pomoć odvezla u Urgentni centar.

Nastavi čitati

Region

HAOS U HRVATSKOJ! Vjetar prevrnuo kamionsku prikolicu u Hrvatskoj (VIDEO)

Olujni vjetar od ranog jutra širom Slavonije stvara probleme vatrogascima i ostalim dežurnim službama.
Probleme je tako stvorio i vozačima, a čitatalac portala SiB poslao je snimak kako vjetar tokom vožnje prevrće kamion.

Na putu između mjesta Kula i Kutjevo vjetar je tako prevrnuo prikolicu kamiona i on se u tren oka našao u kanalu.

Nastavi čitati

Aktuleno