Connect with us

Hronika

PRIZNALI DA SU TRAŽILI NOVAC ZA ZAPOŠLJAVANJE u „Elektroprenosu“, sudija „važe“ kaznu

Vinko Đuragić, Želimir Rokvić i Dalibor Simić, koje terete da su od Saše Radića tražili 15.000 KM kako bi ga zaposlili u „Elektroprenosu BiH” u Okružnom sudu u Banjaluci danas su priznali krivicu nakon što su im do sada dva puta odbijani sporazumi sa tužiocem.

Sva trojica su pred sudijom Blagojem Dragosavljevićem izjavili da su krivi i da se kaju za ono što su uradili. Priznanja su nakon razmatranja dokaza prihvaćena, a presuda će biti izrečena u ponedjeljak.

Pomenuti trojac je do sada u dva navrata sa Republičkim tužilaštvom zaključivao sporazume o priznanju krivice, ali ih je sudija odbijao zbog neadekvatnih kazni. Posljednjim sporazumom bilo je predviđeno da im se izrekne po godina zatvora što je minimalna kazna. Osim zatvorske bile su predviđene i novčane kazne i to 5.000 KM za Đuragića, 4.000 KM za Rokvića i 3.000 KM za Simića.

Đuragić je bio izvršni direktor u “Elektroprenosu” i sada je u penziji, a Simić je radio kao monter. Rokvić je zaposlen u Gradskoj upravi Banjaluka. Ranijim sporazumima bilo je predviđeno da Đuragić dobije 10 mjeseci, Rokvić devet, a Simić osam mjeseci zatvora što je ispod zakonskog minimuma.

Republički tužilac Sanja Tadić Stojisavljević je u završnoj riječi istakla da su optuženi pomogli da se slučaj rasvijetli te su od početka sarađivali. Od suda je zatražila da, cijeneći sve okolnosti, među kojima su priznanje i saradnja, kao i način izvršenja krivičnog djela izrekne adekvatne kazne kojima će se postići svrha.

Odbrana svih optuženih od suda je zatražila što blaže kazne, a oštećeni Radić nije tražio odštetu od optuženih te je istakao da nema stav o kažnjavanju.

Branilac Đuragića i Rokvića, advokat Milenko Ljubojević istakao je da na strani njegovih klijenata nema otežavajućih, već samo olakšavajuće okolnosti.

– To je bio eksces u njihovom životu i oni nisu osuđivani. Od početka su priznali krivicu i izrazili iskreno kajanje – rekao je Ljubojević.

Đuragić je ponovio da se kaje te da je to bio incident u njegovom životu, a Rokvić je naglasio da mu je žao zbog svega.

Simićev advokat Aleksandar Stanojević je istakao da u slučaju njegovog klijenta postoje brojne olakšavajuće okolnosti za ublažavanje kazne, te je od suda tražio da, ako ne bude ublažena, bude u zakonskom minimumu. Istakao je i stav oštećenog Radića koji je rekao da Simiću ne zamjera i da mu oprašta. Simić je naglasio da je cijeli slučaj teško pogodio njega i porodicu te da je zbog stida i dao otkaz te otišao iz zemlje.

Tokom suđenja u sudnici je pregledan i video snimak “spornog” sastanka Radića i Rokvića na kome navodno dogovarano zaposlenje za novac.

Optužnica
Đuragića, Simića i Rokvića optužnica tereti da su od Saše R. iz Doboja tražili 15.000 KM kako bi mu omogućili da se zaposli kao monter u “Elektroprenosu BiH” nakon objave konkursa za zapošljavanje više radnika u pomenutu kompaniju krajem oktobra 2021. godine.

Navodi se da se Đuragić sastao sa Rokvićem, preko kojeg je za sebe zahtijevao nagradu, da bi korištenjem svog službenog položaja posredovao u zapošljavanju prijavljenih na konkurs.

Predao mu je spisak sa podacima kandidata, zahtijevajući za sebe 10.000 KM za kandidate sa visokom stručnom spremom i 8.000 KM za one sa srednjom stručnom spremom. Rokvićev zadatak je bio da kontaktira kandidate i pronađe one koji su voljni da plate navedeni iznos, a on je potom spisak predao Simiću, kako bi ostvario kontakt s kandidatima i od njih tražio novac.

Dodaje se da su „ kako bi se ugradili” iznos uvećali na 13.000 i 15.000 maraka zavisno od stručne spreme kako a razliku su, u skladu s dogovorom, trebali podijeliti na “ravne časti”. Nabavili su i mobilne telefone, pa je Simić pozvao kandidata Sašu R. i predstavio se kao „Željko ispred komisije“ i zahtijevao 15.000 KM kako bi posredovao u njegovom zapošljavanju te mu rekao da „mora da se odluči najkasnije do sutra”.

Saša R. mu je naknadno poslao poruku: “Donio sam odluku, pristajem”, pa su se sastali u jednom tržnom centru u Banjaluci. Međutim, Saša R. je sve prijavio policiji, a trojica optuženih su uhapšeni u akciji “Napon”.

Istraga protiv policajaca
Republički tužilac Sanja Tadić Stojisavljević kazala je da je tokom istraživanja ovog slučaja primjenjivano tajno praćenje i snimanje telefonskih komunikacija optuženih, ali da to nije dalo rezultate.

– Pojedini rukovodeći policijski službenici uključeni u ovu istragu počinili su nezakonitosti i došlo je do curenja informacija. Tužilaštvo je zbog toga pokrenulo i vodi istragu protiv određenih policijskih službenika. Saradnja optuženih je pomogla da se cijeli slučaj rasvijetli i utvrdi šta je ko radio – rekla je tužilac Tadić Stojisavljević.

Hronika

U Motikama povrijeđena žena u saobraćajnoj nezgodi

U banjalučkom naselju Motike došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je jedna žena zadobila teške povrede, saznaje Glas Srpske.

“Nesreća se dogodila u blizini svadbenog salona “Delfina“. Vozač je iz pravca grada prešao u drugu saobraćajnu traku, te udario u automobil za čijim volanom je bila žena.

Ubrzo nakon udesa je stiglo vozilo Hitne pomoći i odvezlo povrijeđenu”, ispričao je za “Glas“ očevidac saobraćajne nesreće.

Prema njegovim riječima vozač koji je skrivio nesreću najvjerovatnije nije poznavao put, te je pri neprilagođenoj brzini prešao na drugu stanu ulice.

Policija je na terenu, te obavlja uviđaj. Više detalja uskoro.

Nastavi čitati

Hronika

ZAKON JASAN: ovo čeka “tapkaroše” koji su preprodavali karte!

Policija Republike Srpske identifikovala je pet lica koja su preprodavala ulaznice za turnir Srpska open na internetu, a oni su prekršili Član 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Osumnjičena lica su ulaznice za turnir preprodavala za višestruko veći iznos od realne cijene ulaznice, a prema Zakonu, čeka ih kazna od 300 KM do 900 maraka.

Članovi zakona:
(1) Ko vrši, organizuje ili omogućava preprodaju ulaznica za sportske i druge priredbe po cijeni većoj od stvarne cijene ulaznice kazniće se novčanom kaznom od 300 KM do 900 KM.

(2) Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se privredno društvo ili drugo pravno lice novčanom kaznom od 2.000 KM do 6.000 KM.

(3) Odgovorno lice u privrednom društvu i drugom pravnom licu kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom od 400 KM do 1.000 KM.

Nastavi čitati

Hronika

MUP SRPSKE istražuje preprodaju ulaznica za Srpska open

– Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzimaju sve potrebne mjere i radnje kako bi predstojeći teniski turnir Srpska open protekao u povoljnom bezbjednosnom ambijentu, ali i kako bi spriječili zloupotrebu i preprodaju karata, odnosno ulaznica za ovaj turnir, saopšteno je na današnjem sastanku direktora policije Republike Srpske Siniše Kostreševića sa organizatorima ATP turnira Srpska open.

Na četvrtom radnom sastanku, na kome su prisustvovali i drugi rukovodioci operativnih i neoperativnih organizacionih jedinica u MUP-u Republike Srpske, definisane su naredne konkretne mjere i radnje, a Kostrešević je naglasio da MUP Republike Srpske preduzima planske aktivnosti u pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

– Sve se radi u cilju definisanja neophodnih mjera kako bi se ispoštovali svi bezbjednosni aspekti i procedure koji predstavljaju standarde za ovu vrstu međunarodnog turnira, navedeno je iz MUP-a Srpske.

Nastavi čitati

Aktuleno