Connect with us

Društvo

PROBLEM OTPADA NA DRINI Nisu mogli usaglasiti termine za sastanak

Problem velikih kolčinina otpada na rijeci Drini svake zime bude aktuelizovan u javnosti, međutim zajednička akcija nadležnih godinama izostaje.

Još prošlog mjeseca ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Bojan Vipotnik najavio je sastanak resornih ministara iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i Federacije BiH o problemu plutajućeg otpada na Drini, koji se sakuplja nedaleko od Hidroelektrane “Višegrad”.

– Sastaćemo se u Višegradu da svi dođu i vide šta je to kako bi krenuli u rješavanje problema – istakao je Vipotnik početkom februara.

Međutim, kako sada kažu iz ovog ministarstva, najavljeni sastanak nije održan jer ministri iz Srbije i Crne Gore nisu mogli usaglasiti termine.

– Čim budemo imali dogovoren termin, obavijestićemo javnost – poručili su.

Iz resornog ministarstva navode da izvor ovog problema, nije u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, već u susjednim državama, Republici Srbiji i Crnoj Gori, odakle i otpad dolazi vodenim tokovima koji su u slivu rijeke Drine.

– Rješenje je u intenziviranju svih mjera koje moraju provesti susjedne zemlje, kako bi se problem plutajućeg otpada u slivu Drine trajno riješio- poručuju. Dodaju da je problem plutajućeg otpada na Drini to ministarstvo prepoznalo u strateško-planskim dokumentima, kao mjesto većeg zagađenja životne sredine tzv. „crna tačka“.

Godišnje se na ovom mjestu nakupi između šest i osam hiljada kubika otpada, a problem je posebno izražen kada je povećan dotok vode. Smeće iz rijeke svakodnevno kupe radnici HE na Drini kako bi se spriječilo da on ugrozi rad hidroelektrane.

– Lančanica koju smo improvizovali i napravili 2021. godine je izdržala ovogodišnji nalet vode i smeća – pojasnio je ranije direktor HE na Drini Nedeljko Perišić.

Silni otpad uglavnom dolazi rijekom Lim iz Srbije i Crne Gore, a ostatak je iz BiH.

– Taj otpad je najbolja slika lošeg stanja životne sredine u sve tri zemlje. Problem se može riješiti samo ako sve tri zemlje spreče odlaganje otpada na obalama rijeka, međutim, sve to sporo ide i bojim se da ćemo ovakve prizore sa Drine još dugo gledati – upozorava Anes Podić iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Podsjeća da se otpad sa Drine odvozi na višegradsku deponiju, gdje su česti požari, a što stvara dodatni problem lokalnom stanovništvu.

Rijeke pune smeća
Anes Podić napominje da se problem sa Višegradskog jezera, manje-više ponavlja na svim našim rijekama. Kako ističe, više od petine teritorije BiH uopšte nije pokriveno organizovanim odvozom otpada, zbog čega stanovništvo smeće baca na divlje deponije koje se često nalaze na obalama rijeka i potoka.

– Nakon velikih kiša, kada rijeke nabujaju, smeće završava u vodi. Specifičnost Drine je što tu imamo veliku branu, pa smeće postane vidljivo, ali naše rijeke su prepune otpada i to je, nažalost, tužna činjenica, a vlasti ništa ne pokušavaju da sistemski riješe problem. Sve što se uradi jeste da se otpad skloni sa gradskih ulica, a šta će posle sa njim biti, to jedva da je koga briga – ističe Podić.

Društvo

POLICIJA uhapsila “Tapkaroše”, oduzete karte za Srpska open

Policija je identifikovala pet lica koja su na internetu preprodavala ulaznice za teniski turnir Srpska open.

– Policijski službenici MUP-a Srpske identifikovali su do sada pet lica na području Srpske (troje lica u Banjaluci, jedno u Gradišci i jedno u Novom Gradu) koji su putem interneta pokušali preprodati karte za predstojeći teniski turnir Srpska open, saopšteno je iz policije.

Karte su od ovih lica oduzete i iste će biti poništene od strane organizatora turnira, a lica su sankcionisana u skladu sa članom 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Pripadnici MUP-a Srpske nastavljaju sa aktivnostima pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

Nastavi čitati

Društvo

SAZNANJA KAPITALA: Ljubiju ponovo žele Amerikanci, šta se krije iza tajnog sastanka sa Đokićem?

Vlada Republike Srpske obnovila je pregovore sa američko-kanadskim konzorcijem „SE – GEDC Corp.“ u vezi sa dokapitalizacijom Rudnika željezne rude (RŽR) „Ljubija“ u Prijedoru.

Naime, prema saznanjima portala CAPITAL, u Banjaluci je 13. marta ove godine održan sastanak gdje su predstavnike ove kompanije ugostili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, a na kojem su dvije strane izrazile spremnost za nastavak saradnje.

Pozivajući se na dogovor sa tog sastanka, predsjednik „SE – GEDC Corp.“, Ajzak Sigelje nedavno ponovo uputio prijedlog o dokapitalizaciji „Ljubije“, a koja je naprasno obustavljena u avgustu prošle godine.

On u njemu pored 50,7 miliona maraka namijenjenih za „Ljubiju“ obećava i osnivanje Američkog biznis Hab-a sa početnim kapitalom od 250 miliona dolara u koji bi bile pozvane vodeće svjetske korporacije kao što su „General Electric“, „Wabtec“, „Bloomberg“ i druge.

Taj novac bi se dalje investirao u projekte širom Srpske, od rude do željeznica.

Međutim, Siegal traži da se za početak završi postupak dokapitalizacije kroz emisiju akcija.

Takođe on iznosi i svoje viđenje razvoja rudnih resursa Republike Srpske koji su trenutno podređeni samo jednoj kompaniji.

„Strategija i ključni prioritet biće najefikasniji razvoj svih rudnih resursa Republike Srpske u skladu sa međunarodnim standardima koji treba da budu jednaki za sve. Monopolističko/kolonijalističko ponašanje jedne kompanije u Republici Srpskoj treba promjeniti na model koji ista kompanija koristi u SAD i Evropi“, stoji u dokumentu u koji je CAPITAL imao uvid.

U njemu se dodaje da godišnja proizvodnja treba da bude na nivou od 3,5 miliona tona rude godišnje.

Isporuku željezne rude treba podijeliti na nekoliko tržišta, koja će oni obezbijediti.

„Prodaja željezne rude treba da bude striktno u skladu sa međunarodnim standardima i to sa formulom cijene zasnovanom na kotacijama na međunarodnom tržištu uz prilagođavanje stvarnom kvalitetu i logistici. Isporuke željezne rude sa područja Prijedora možemo odmah dogovoriti preko luke Ploče po formuli koja se balansira na nivou 120-130 dolara po toni“, navodi Siegal.

Bolja prodajna cijena uglja, prema njegovom obećanju, dovešće i do višestruko većih plata radnicima.

Sav novac od dokapitalizacije, odnosno 50,7 miliona maraka prema njegovoj ocjeni treba potrošiti u istraživanje resursa.

Pretpostavka iz „SE – GEDC Corp.-a“ je da se proizvodnja može povećati nekoliko puta, pa, kako ocjenjuju „Ljubija“ može biti interesantna i na međunarodnom tržištu.

„Mi ćemo promovisati „RŽR Ljubija“ na Njujorškoj berzi. Na sadašnjem tržišnom nivou kapitalizacija neće biti manja od milijarde dolara. To znači da će svi državni i privatni akcionari imati dividende na desetine puta veće nego sada, a imaće priliku da prodaju akcije na najvećoj svjetskoj berzi u Njujorku po desetostrukoj većoj cijeni nego sada“, stoji u pismu koje potpisuje Siegal.

Jedan od akcionara ovog konzorcijuma je Evgenij Zotov koji je i prethodnih godina sa svojom firmom Israeli Investment Group pokušavao da kupi udio RS u RŽR „Ljubija“.

Podsjećamo, „RŽR Ljubija“ je u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srpske.

RŽR je suvlasnik 49 odsto preduzeća „Arcelor Mittal“ Prijedor koje se bavi iskopavanjem i eksploatacijom rude u Prijedoru. Većinski vlasnik ove firme je istoimena kompanija poznata na svjetskom nivou.

Nastavi čitati

Društvo

Tragedija kod Zenice: VOZ USMRTIO DIJETE

U zeničkom naselju Donja Vraca oko 15.45 sati dogodila se saobraćajna nesreća, u kojoj je voz udario jedno lice – potvrdio je za Fenu dežurni Operativni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUPZDK).

– Za sada samo imamo informaciju da je voz udario jedno lice, a da je nesreća završila sa smrtnim posljedicama, kazao je operativni službenik MUP-a ZDK.

Smrtno je stradalo dijete, ali u MUP-u ZDK u ovom trenutku ne mogu dati više informacija, odnosno o razlozima uzroka nesreće.

Nastavi čitati

Aktuleno