Connect with us

Banjaluka

Problem sa redom vožnje, GRAD NAŠAO RJEŠENJE

Reklamni prostor


Naime, već duži period na gradskim stajalištima ne postoji odštampan red vožnje, što je građanima predstavljalo veliki problem, posebno za one starije i turiste.

Ovo je naročito problematično za putnike iz drugih gradova, koji u prolazu kroz Banjaluku čekaju autobus da ih odveze do ili od autobuske stanice u gradu.

Kako je kazala jedna mještanka, iako je zapamtila stari red vožnje, kada se okrene da vidi da li je bilo izmjena, na tabli i dalje ne može naći informaciju.

“Ja se i dalje vodim redom vožnje koji znam i nadam se da je isti, jer na stajalištu red vožnje već dugo ne piše”, kazala je ona.

Naime, tačni redovi vožnje nisu odštampani još od početka pandemije izazvane virusom korona, odnosno već unazad dvije godine.

Kako su iz Gradske uprave kazali prije nekoliko mjeseci, u toku su bile pripreme, a najavili su da će ubrzo na svako stajalište javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika biti postavljeni redovi vožnje.

Redukovane linije trebalo je da važe do 31. avgusta, no sada, kada smo već ušli u septembar i početak školske godine, situacija građanima nije ništa jasnija, te često ostanu zatečeni na autobuskim stajalištima kada ne znaju kada im treba doći autobus, on ne dođe, ili kasni, a oni nemaju raspored ni da pogledaju.

Bojan Kresojević, gradski menadžer, kazao je za “Nezavisne” da autobusi trenutno voze po redu vožnje koji je bio na snazi u maju ove godine, dakle prije redukcije.

“Kada govorimo o redu vožnje, trenutno se radi na implementaciji projekta koji se odnosi upravo na ovaj problem”, kazao je Kresojević.

Naime, na pomolu je rješenje ovog problema, jer kako navodi Kresojević, grad je spremio 31 novo autobusko stajalište kojim će zamijeniti stara u užem centru grada, a ova stajališta kao nova i unaprijeđena će imati istaknut red vožnje na njima.

To dalje znači da će starija stajališta iz centra grada koja su i dalje u dobrom stanju biti premještena u prigradska naselja, te će zamijeniti njihova dotrajala.

“Starija stajališta ćemo prebaciti u prigradska naselja, gdje ćemo zamijeniti dotrajala, a planiramo ih staviti i na novim lokacijama gdje do sada nisu bila”, kazao je Kresojević.

Sve ovo je u sklopu projekta koji se odnosi na postavljanja novih i savremenih autobuskih stajališta u gradu koja bi trebalo građanima da riješe brojne probleme, kao i nejasnoće u vezi s redom vožnje.

Banjaluka

Table banjalučkih legendi na putu ka Banj brdu

Reklamni prostor


Sedam tabli sa fotografijama i biografijama sportskih legendi Banjaluke Milorada Karalića, Slađane Golić, Antona Josipovića, Abasa Arslanagića, Nebojše Popovića, Zlatana Arnautovića i Zdravka Rađenovića postavljeno je pored staze koja vodi ka Banj brdu.

Ovu akciju je organizovalo udruženje “Banjalučani za svoj grad” kako je navedeno, sa namjerom da fantastični poduhvati proslavljenih sportskih asova nikada ne padnu u zaborav.

Nastavi čitati

Banjaluka

Stanivuković: Ako bude potrebno, ustupićemo Dragičeviću lokaciju štanda PDP

Reklamni prostor


Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković danas je, odgovarajući novinarima, rekao da je Davoru Dragičeviću i grupi Pravda za Davida, koliko je on upoznat, dozvoljeno postavljanje info pulta na Trgu Krajine u petak 30.septembra.

– Ukoliko Dragičeviću, odnosno grupi Pravda za Davida, ne bude odgovarala pozicija koju dobiju, ponudićemo im poziciju na kojoj se nalazi štand PDP-a koji služi u izborne svrhe. Zaista, ni to neće biti nikakav problem i time želimo da pokažemo da je trg slobodan za sve građane Srpske – rekao je Stanivuković.

Podsjećamo, <a href=”https://blink.ba/davor-dragicevic-umjesto-presude-ubicama-mog-sina-danas-se-sudi-meni-zbog-borbe-za-istinu/”>Dragičević je danas pred Osnovnim sudom u Banjaluci rekao da, za sada, nije dobio dozvolu za postavljenje info pulta grupe “Pravda za Davida” na Trgu Krajine</a>, ali i ako ne dobije dozvolu od Grada Banjaluka da će on postaviti pult.

Nastavi čitati

Banjaluka

GRADONAČELNIK OBARA SVE REKORDE Završen još jedan vrtić u Banjaluci, kao i nekoliko igrališta (VIDEO)

Reklamni prostor


Na radost mališana i njihovih roditelja, vrtić u Vrbanji uskoro će otvoriti vrata za smještaj 50 mališana.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je obišao ovaj vrtić, kazao je da su svi radovi na novom vrtiću završeni, te da će ovaj objekat uskoro biti stavljen u funkciju.

-Kada je riječ o predškolskom obrazovanju, napravili smo najveći iskorak da djeca ne čekaju mjesto u vrtiću, što znači da naši mališani imaju na raspolaganju dodatne kapacitete u javnim vrtićima, a oni koji nemaju mjesta u javnom vrtiću mogu da upišu privatni i u tom slučaju Grad subvencioniše troškove boravka djece – kazao je on.

Nova politika podrške privatnim vrtićima, kako je kazao – naišla je na veliku podršku roditelja.

– Paralelno s tim otvaramo nove vrtiće, i to nedavno smo otvorili prvi vrtić u Kuljanima, a uskoro i ovaj u naselju Vrbanja. Radovi su ovdje završeni i uspješno su savladani svi izazovi koji su bili u vezi sa gradnjom kanalizacije zbog pristupnih parcela – pojasnio je gradonačelnik.

Dodao je da Grad nastavlja dalje sa ulaganjima, te da se završava dječije igralište za vrtić na Petrićevcu i da se sagledavaju mogućnosti obnove vrtića u gradu u koje se decenijama nije ulagalo.

Vrijednost objekta u Vrbanji je oko 800.000 KM. Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije Republike Srpske je učestvovao u sufinansiranju radova u iznosu od 47.500 KM.

Savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić-Banjac kazala je da se mnogo toga polaže na ravnomjeran razvoj svih naselja.

-Decetralizacija u svakom pogledu je naša politika i tako ćemo i dalje da nastavimo kako bi i se i mjesta udaljenija od grada razvijala isto kao i ona u gradu – poručila je Savić – Banjac.

Direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović je kazala da je vrtić završen, da su prezadovljni što se otvara 31 objekat u sastavu Centra.

-Vrtić ćemo nazvati „Zvončica“ i u njemu će biti formirana jedna jaslička i vrtićka grupa. Sjajno je opremljen na radost i veselje naših najmlađih iz Vrbanje – zaključila je ona.

S obzirom na to da je objekat sagrađen u neposrednoj blizni škole u Vrbanji, što graniči sa Debeljacima, korist će imati roditelji iz oba naselja.

Nastavi čitati

Aktuleno