Connect with us

Svijet

PROGOVORILA PRIJATELJICA ANE VOLŠ! Objavila nove detalje

Američka policija i dalje traga za nestalom Beograđankom Anom Volš (39) kojoj se svaki trag gubi 1. januara, a polako se gubi i nada da je ona među živima. Njeni prijatelji i dalje su optimistični i ne gube nadu da će se ona pojaviti odnekud živa i zdrava.

Na društvenoj mreži sada su se pojavile potresne riječi Anine koleginice i prijateljice S. A. koja je između ostalog navela da je upravo zbog nje postala bolji čovjek i napredovala u karijeri.

– Vidjela sam mnogo stranica, blogova koji pišu o Ani, a ne poznaju je, pa ću sada ja svima sa moje tačke gledišta da kažem ko je Ana Volš. Ona je najpažljivija, najljubaznija, iskrena, najpametnija i najvrijednija osoba koju sam ikad srela. Ništa od ovoga nema smisla… Srce me boli za tobom, za tvojim sinovima, za tvojom majkom. Ana je nevjerovatna – kaže S. A.

Prijateljica je potom navela da je Ana bila veoma prizemna osoba iako je radila na visokoj poziciji i da je joj ništa nije bilo teško da uradi vezano za posao.

– Sve je radila sa osmijehom na licu uz nekoliko pozitivnih riječi kako bi uljepšala dan. Upoznala sam je kao novog menadžera koja je došla kod nas u firmu. Međutim, negdje između je postala moja prijateljica – napisala je ona i nastavila:

– Bila je uz mene tokom duboke depresije. Podigla me je i rekla da sam ja spremna za veću poziciju nego što sam bila u tom trenutku. Razgovarale smo o majčinstvu i prije nego što je postala majka.

S. A. je u svojoj potresnoj objavi na društvenoj mreži navela i da je nestala Ana Volš nakon što neko vrijeme nisu dobijali platu u firmi, ponudila da joj da novac iz svog džepa.

– Sjećam se da naše odjeljenje nije dobilo platu dvije nedjelje zaredom i morala sam da platim račune, a ona me je pitala: “Koliko treba da ti dam čekova?” i ja sam joj rekla. Bez oklijevanja je rekla da će se odmah vratiti i htjela je da plati iz svog džepa. Kada sam prešla u sektor menadžmenta, pozdravila me i dala mi je do znanja da sam sposobna za taj posao i bila je ponosna na mene. To mi je zaista značilo! Nikad joj nisam rekla da sam zbog nje donijela odluku da konačno pređem u menadžment – napisala je prijateljica.

Anina koleginica i prijateljica ispričala je da je bilo nemoguće vidjeti Beograđanku neraspoloženu.

– Nikada je nisam vidjela ljutu ili uznemirenu ili bez rješenja za sve što se dešavalo. Ana je inspirisala i podigla mnoge koji su imali sreće da se ukrste s njom. Ona je prava. Ona je sve što biste željeli i trebali da imate od povjerenja, prijatelja, vođe… – istakla je ona, pa osudila pojedine ljude:

– Sram vas bilo za sve blogove, veb stranice koji imaju nešto negativno i nemarno da kažu o njoj. Ana, toliko te svi vole, i tako mi je žao što je ovo postala tvoja priča, ali za one koji vas istinski poznaju i vole, uvijek ćemo se postarati da se govori istina. Moje srce je uz tebe i momke.

Ispod ove objave redali su se mnogobrojni komentari podrške uz nadu da će Ana biti nađena, piše Kurir.

– Hvala ti za ovo. To je sve čega se sjećam o Ani, samo dobre stvari i osjećanja. Tako srceparajuće. Neka njene sinove usvoje ljudi koji će ih zaista voljeti! Neka jednog dana nađu mir. Kada monstrum donese ovu odliku da li znaju šta će biti sa djecom. Tako uznemirujuće! Muka mi je od toga – stoji u jednom od komentara.

Podsjetimo, Ana Volš, nestala je 1. januara oko četiri sata ujutru kada je izašla iz porodičnoj kući u američkoj državi Masačusetsu, gdje je trebala taksijem da ode na bostonski aerodrom kako bi odletjela za Vašington gdje je morala hitno da se javi na posao.

Srpska info

Svijet

U VREMENU DUBOKE KRIZE! Deutsche Bank ima najveću dobit u petnaest godina

Generalni direktor Deutsche Banke Kristijan Suving izjavio je da je njena dobit u 2022. godini bila najveća u 15 godina, zahvaljujući novoj strategiji, kao i da je u tome pomogao i veliki poreski kredit.

Dobit banke prije oporezivanja porasla je 65 odsto prošle godine i dostigla 5,6 milijardi evra, dok se neto prihod više nego udvostručio na godišnjem nivou na oko 5,7 milijardi evra.

Suving je opet potvrdio da je cilj postizanje održivog rasta u predstojećim godinama i dalje povećanje povrata za akcionare.

Nakon odbitka plaćanja kamata vlasnicima obveznica, deoničari su imali više od pet milijardi evra dobiti, u odnosu na 1,9 milijardi evra godinu ranije. Banka je takođe imala koristi od jednokratnog poreskog kredita od 1,4 milijarde evra.

Najnoviji podaci pokazuju i da se banka vratila na visoke nivoe profita o kojima je izveštavala prije finansijske krize 2008. godine.

U 2007. rekordnoj godini, Deutsche Bank je ostvarila dobit prije oporezivanja od više od 8,7 milijardi evra.

Ipak, banka je bila prisiljena na značajne promjene nakon krize, nakon koje je pet uzastopnih godina poslovala s gubicima, zaključno sa 2019. godinom.

U toj godini je Suving, koji je unaprijeđen na mjesto direktora nešto više od godinu dana ranije, temeljno preusmjerio grupu, smanjivši njene aktivnosti investicionog bankarstva, okončavši globalno trgovanje akcijama i nastavivši s integracijom njemačke Postbanke u njeno poslovanje s stanovništvom.

“Transformacija Deutsche Bank u protekle tri i po godine bila je uspešna. Fokusirajući se na naše snage, postali smo znatno profitabilniji, diverzifikovaniji i efikasniji”, ocenio je on.

Poslovanje Deutsche Bank sa privatnim klijentima i korporacijama bilo je posebno dobro, pri čemu je korporativna banka više nego udvostručila dobit prije oporezivanja na 2,1 milijardu evra.

Sa dvije milijarde evra banka privatnih klijenata zaradila je više od pet puta više nego godinu dana ranije. Ta dva segmenta zajedno dala su više od investicione banke, koja je bila pokretač uspeha Deutsche Bank.

U 2022. godini dobit investicione banke pala je za šest procenata na 3,5 milijardi evra.

Upravljanje imovinom i nižim prinosima, s padom dobiti prije oporezivanja u internoj fondovskoj kompaniji DWS Group za 27 odsto na 598 miliona evra.

Nastavi čitati

Svijet

Kina se oglasila o navodnom špijunskom balonu iznad SAD

Navodni kineski špijunski balon uočen iznad SAD je “civilni balon” koji je skrenuo s planirane rute, objavila je Kina. To je prva službena reakcija koju je Kina poslala o navodnom špijunskom balonu iznad SAD.

Američki dužnosnici rekli su kako vjeruju da je balon, viđen iznad “osjetljivih” područja, zapravo uređaj za “nadzor na velikim visinama”. No, u saopćenju je kinesko ministarstvo vanjskih poslova reklo da je korišten “uglavnom u meteorološke” svrhe.

Kina u saopćenju o ‘špijunskom balonu’ “žali zbog nenamjernog ulaska” balona u američki zračni prostor, dodaje se u saopćenju.

Podsjetimo, Pentagon je objavio da sumnja da kineski špijunski balon leti iznad SAD već nekoliko dana. Visoki američki dužnosnici savjetovali su predsjedniku Joeu Bidenu da ga se ne obara zbog bojazni da bi krhotine mogle predstavljati sigurnosnu prijetnju. “Jasno je da je namjera ovog balona nadzor”, rekao je novinarima kasno sinoć visoki dužnosnik američke odbrane.

Pentagon je pratio balon nekoliko dana dok je prolazio iznad sjevera SAD, rekao je glasnogovornik Pentagona, brigadni general Patrick Ryder. “Primjeri ovakve aktivnosti primijećeni su tokom proteklih nekoliko godina, uključujući i vrijeme prethodne administracije”, rekao je.

Lebdio iznad osjetljivog područja
Balon je, kako se naveli dužnosnici, preletio Aleutske otoke na Aljasci i iznad Kanade prije nego što se u srijedu pojavio iznad grada Billingsa u saveznoj državi Montana. Upravo u toj rijetko naseljenoj američkoj saveznoj državi se nalazi jedan od tri kompleksa američkih podzemnih silosa za interkontinentalne balističke rakete Minuteman III.. To bi mogla biti, kako tvrde službenici, jedna od potencijalnih meta kineske špijunaže.

Između Kine i SAD, dvije najveće svjetske ekonomije, u zadnje vrijeme rastu napetosti zbog sukoba oko Tajvana i kineskih vojnih aktivnosti u Južnom kineskom moru. Washington prati taj balon otkako je ušao u američki zračni prostor prije nekoliko dana.

Dužnosnici su odbili reći koliko visoko balon leti, ali su priznali da je djelovao iznad civilnog zračnog prometa i ispod “svemira”. Visoki američki vojni dužnosnici razmatrali su obaranje balona iznad Montane. Ali su na kraju preporučili da se to ne radi zbog potencijalnog sigurnosnog rizika od krhotina.

Nastavi čitati

Svijet

FON DER LAJEN PORUČILA UKRAJINI! “Kijev mora da ispuni određene ciljeve zarad ČLANSTVA U BLOKU”

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da nema striktnog vremenskog okvira za pridruženje Ukrajine EU, kao i da Kijev treba da ispuni određene ciljeve kao dio programa za članstvo.
Ona je na konferenciji za novinare nakon samita u Kijevu sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim rekla da će meta novog paketa sankcija Rusiji biti komponente koje se koriste u ruskim dronovima u Ukrajini.

– Nema striktnih vremenskih okvira, ali postoje ciljevi koje morate da ispunite – rekla je ona odgovarajući na pitanje o ukrajinskim aspiracijama za članstvo u EU.

Nastavi čitati

Aktuleno