Connect with us

Društvo

Proizvođači peleta PRED GAŠENJEM, traže pomoć Vlade

Proizvođači peleta u Republici Srpskoj uputili su dopis premijeru RS Radovanu Viškoviću u kojem su naveli da je domaće tržište u potpunosti snabdjeveno peletom te će da svako dalje produženje zabrane izvoza dovesti do uništenja ove industrije u RS, saznaje CAPITAL.

Proizvođači su zatražili hitan sastanak sa premijerom kako bi mu još jednom predstavili probleme sa kojima se suočavaju zbog zabrane izvoza koja je na snazi od polovine prošle godine.

„Zahvaljujemo Vam se za prethodnu reakciju sa početka novembra 2022. godine i inicijativu prema Savjetu ministara za hitno ukidanje zabrane izvoza peleta. Međutim, svjedoci smo da je ukidanje te zabrane blokirano od strane odlazećih ministara u Savjetu ministara i da je odluka o zabrani izvoza peleta još uvijek na snazi“, navodi se u dopisu.

Ističu da su dovedeni u katastrofalnu situaciju jer prodaje peleta nema na domaćem tržištu i da većina proizvođača nije u prilici obezbjediti dalje normalno funkcionisanje.

„Otežana je isplata plata, izmirenje obaveza prema bankama, nabavka sirovine. U slučaju propasti proizvodnje peleta u Srpskoj pored gubitka velikog broja radnih mjesta, opet će biti oštećeni krajnji potrošači jer će se ovaj jedan od rijetkih proizvoda sa kojim smo dosad imali konkurentu prednost regionalno i u EU, morati uvoziti po znatno višim cijenama“, navedeno je u dopisu.

Proizvođači optužuju Račića da radi u interesu političara
Prema nezvaničnim informacijama CAPITAL-a zabrana izvoza izazvala je i oštru raspravu među članovima Područne privredne komore Banjaluka tokom koje su proizvođači optužili predsjednika Gorana Račića da ne radi u interesu privrednika već politike.

Generalni direktor „Fagusa“ Miroslav Malijević kaže za CAPITAL da će zbog ovakve odluke koja je neustavna sigurno uslijediti tužbe proizvođača protiv BiH teške desetine miliona KM jer su toliku štetu prethodnih mjeseci pretrpjeli proizvođači.

„Zabrana izvoza je izazvala gubitke preduzećima jer smo ostali bez tržišta, nemamo prodaje već puna tri mjeseca zbog čega su neke firme u potpunosti zaustavile proizvodnju, a neke su je održale uz pomoć banaka. Trenutno u Republici Srpskoj sigurno ima 50.000 tona zaliha peleta, a ne možemo ispoštovati ugovore koje imamo sa svojim ino-partnerima“, kaže Malijević.

Ističe da je potpuno besmisleno da se dozvoli izvoz sirovine od koje se proizvodi pelet, a da se ne dozvoli izvoz gotovog proizvoda.

Proizvođači smatraju da su na takvu odluku vjerovatno uticali i lični interesi ministara koji o tome odlučuju.

Odluka o zabrani izvoza peleta na snazi je do 31. januara, a proizvođači još nemaju informaciju da li će ona biti produžena.

Podsjećamo, Vlada RS je početkom decembra prošle godine zatražila od Savjeta ministara BiH da na 60 dana dozvoli izvoz peleta, ali se od tada ništa nije promijenilo i zabrana je i dalje na snazi.

Mjesec dana prije toga Vlada je donijela odluku da do kraja marta 2023. ograniči cijenu peleta na 480 KM plus PDV.

Iako je zabrana izvoza donesena kako bi se stabilizovalo domaće tržište i smirilo “divljanje” cijena, malo ko je osjetio bilo kakve benefite.

CAPITAL

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA: Umjereno do pretežno oblačno vrijeme

Danas u Bosni i Herceogovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Nešto manje oblačnosti i sunčanije očekuje se u Hercegovini. Tokom dana, u Bosni u nizinama se očekuje kiša ili susnježica, a na planinama snijeg. Vjetar u Bosni umjeren do pojačan sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini pojačana na momente i olujna bura. Jutarnja temperatura od -2 do 4, na jugu do 6, a najvša dnevna od 3 do 9, na jugu zemlje do 13 stupnjeva.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana se očekuje susnježica i snijeg. Jutarnja temperatura oko -2, a najviša dnevna oko 3 stupnja.

Nastavi čitati

Društvo

ZBOG OLUJNOG VJETRA: Izdato narandžasto upozorenje za cijelu BiH

ederalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine izdao je narandžasto upozorenje za područje cijele BiH.
Upozorenje je izdato zbog vjetra čiji intenzitet može biti umjeren do pojačan, a na trenutke i olujan brzine 60 km/h i više.

Svjetska meteorološka organizacija inače preporučuje da građani budu spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Moguće su smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar.
Vremenski interval za koji se izdaje upozorenje je od 4. februara 2023. od 00:00 sati do 4. februara 2023. do 23.59.

Stručnjaci ističu da narandžasti meteoalarm označava predviđanje opasnih vremenskih pojava koje mogu biti takvog intenziteta da uzrokuju materijalnu štetu i izazivaju opasnost po ljude. U tom slučaju se preporučuje poseban oprez kao i praćenje vremenske prognoze.

Izvor: banjaluka.net

Nastavi čitati

Društvo

SUTRA OBLAČNO SA PADAVINAMA! Na planinama novi snijeg

U Republici Srpskoj i FBiH sutra će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme, mjestimično sa padavinama.
U nižim predjelima očekuje se kiša, a u višim snijeg, sa najvišom temperaturom od četiri do devet stepeni Celzijusovih.

Na jugu će biti suvo uz sunčane periode i toplije nego u ostalim predjelima dok se uveče od zapada preko centralnih predjela sve do istoka očekuje snijeg.

U centralnim i istočnim predjelima očekuju se padavine i tokom naredne noći, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Nastavi čitati

Aktuleno