Connect with us

Društvo

Promjenljivo oblačno i toplo, na putevima oprez zbog magle

U BiH danas će biti promjenljivo oblačno vrijeme uz sunčane periode.

Oko rijeka i po kotlinama magla će se zadržati tokom prijepodneva.

Vjetar će biti slab do umjeren, sjeveroistočnog smjera ili promenljiv, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Najviša temperatura vazduha biće od 18 do 25 stepeni Celzijusovih.

Temperatura vazduha izmjerena u 7.00 časova: Sokolac minus jedan, Bileća pet, Han Pijesak, Bugojno, Sarajevo šest, Rudo, Zenica sedam, Bijeljina, Mrkonjić Grad, Novi Grad, Tuzla osam, Banjaluka, Čemerno devet, Doboj, Prijedor, Bihać, Livno deset, Trebinje 12, Mostar 14 stepeni Celzijusovih.

STANJE NA PUTEVIMA
Na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraćaj se odvija po pretežno suvim kolovozima, a u kotlinama i duž riječnih tokova mjestimično je smanjena vidljivost zbog magle.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske upozoravaju na moguće odrone zemlje i kamenja na kolovoz na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina.

Na svim putnim pravcima iz AMS savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu.

Zbog sanacije magistralnog puta Mostar – Nevesinje u dnevnom terminu obustavljen je saobraćaj od Nevesinja do entitetske granice.

Vozila se preusmjeravaju na alternativne putne pravce Nevesinje – Zijemlje – Ruišta – Mostar ili Nevesinje – Berkovići – Stolac – Mostar.

Usporeno, zbog radova, vozi se na dionici auto-puta od petlje Johovac do Vukosavlja, te na putevima Banjaluka – Srpske Toplice, Gradiška – Nova Topola – Klašnice, Brod na Drini /Foča/ – Hum /Šćepan Polje/, Čelinac – Kotor Varoš, Čelinac – Ukrina, Teslić – Podjezera /entitetska granica/.

Saobraćaj je zbog radova usporen i u tunelima “Čeljigovići” na dionici magistralnog puta Lapišnica – LJubogošta i “Stambolčić” na putu Pale – Podgrab.

U toku su radovi na putevima Stari Majdan – Banjaluka, Bakračuša – Nevesinje, Prijedor – Stara Rijeka, Prijedor – Kozarac, Srbac – Gornja Vijaka – Razboj, Razboj – Tedin Han i Tedin Han – Teslić.

Zbog rekonstrukcije raskrsnice na ukrštanju Ulice Cara Lazara i magistralnog dionice magistrapnog puta Sokolac – Podromanija, izmjenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog opasnosti od pojave klizišta, na regionalnom putu Stari Ugljevik – Glavičice zabranjen je saobraćaj za sva vozila, a za teretna vozila između preduzeća “Ruding”, u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji.

Putnička vozila se preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran – Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje – Donja Trnova – Glavičice – Mezgraja. Zabrana se ne odnosi na vozila Rudnika i Termoelektrane “Ugljevik”.

Klizišta usporavaju saobraćaj i na dionici magistralnog puta Foča – Goražde, u mjestu Filipovići i na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka.

Na području FBiH na magistralnom putu Bihać – Bosanski Petrovac, dionica Ripač – Dubovsko, zbog radova, biće obustavljen saobraćaj od 13.00 do 14.00 i od 16.00 do 17.00 časova.

Za vrijeme obustava alternativni pravac je Bihać – Bosanska Krupa – Krnjeuša – Bosanski Petrovac.

U ostalom periodu saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog radova na dionici Žitomislići – Počitelj, obustavlja se saobraćaj u terminima od 9.00 do 12.15 i od 13.15 do 15.00 časova.

Na magistralnom putu Tarčin – Bradina zbogradova obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na vozne trake novoizgrađene poddionice auto-puta Tarčin – Ivan u oba smjera, bez naplate putarine od Vlakova do Bradine.

Zbog radova na ugradnji opreme u tunelu “Crnaja” na dionici Konjic – Jablanica u noćnim časovima od 22.00 do 7.00 časova, saobraćaj se odvija jednom trakom, naizmjenično.

Zbog izgradnje obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Na magistralnom putu Jajce – Donji Vakuf zbog radova u tunelu “Skela” tokom dana saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom.

U noćnim časovima, od 22.00 do 6.00 časova saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraćaj se odvija i na dionici auto-puta Zenica sjever – Zenica jug.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Društvo

Proizvođačke cijene u oktobru veće za petinu nego lani

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u oktobru ove godine veće su za 21,2% nego u tom mjesecu lani, dok su niže za 0,1 odsto nego ovogodišnje septembarske, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u oktobru, u poređenju sa prethodnim mjesecom niže su za 0,1 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec lani više za 20,8 odsto.

Na stranom tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u oktobru niže su za 0,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec, te više za 21,6 odsto u odnosu na oktobar 2021. godine.

U oktobru u poređenju sa prethodnim mjesecom proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u trajnim proizvodima više su za 0,3 odsto, netrajnim proizvodima za 1,2 odsto, dok je pad od 0,4 odsto zabilježen u energiji, intermedijarnim proizvodima za 0,3 odsto, te kapitalnim proizvodima za 0,6 odsto.

Proizvođačke cijene u energiji u oktobru više su za 23,6 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, intermedijarnim proizvodima za 23,9 odsto, kapitalnim proizvodima za 10,2 odsto, trajnim potrošačkim dobrima za 20,1 odsto, te netrajnim proizvodima za 16 odsto.

(eKapija)

Nastavi čitati

Društvo

ZA UREDNIJI GRAD Stanivuković najavio veliki projekat gradnje podzemnih kontejnera

Nacrtom budžeta Grada za 2023. godinu, prvi put predviđena i sredstva za ovaj projekat.

Grad Banjaluka u narednoj godini počinje veliki projekat gradnje podzemnih kontejnera u užem gradskom području, kako bi naš grad bio što uredniji.

Ovu novinu najavio je gradonačelnik Draško Stanivuković ističući da su Nacrtom budžeta Grada za 2023. godinu, prvi put predviđena i sredstva za izgradnju podzemnih kontejnera u gradu.

-To znači novi izgled, novo ljepše lice našeg grada – poručio je gradonačelnik.

Kako je kazao, predložiće i da investitori koji grade stambene ili stambeno-poslovne objekte budu obavezni da sagrade podzemne kontejnere, a u skladu sa prostorno-planskom dokumentacijom.

Nastavi čitati

Društvo

Još uvijek ima DOBRIH LJUDI, jedan takav je i MILAN

Poljoprivrednik iz Foče Milan Gagović podijelio je 200 kilograma svinjskog mesa porodicama koje žive teško, a taj njegov gest imao je veliki odjek, pa su mu, osim poziva za pomoć, stizali i pozivi sa raznih strana od ljudi koji žele na sličan način da pomognu.

Tako je Danko Petrović, Fočak koji duže vremena živi u Banjaluci, na Gagovićev račun odmah uplatio 500 maraka, a taj novac biće iskorišćen za nabavku prehrambenih paketa za najugrožnije.

Bilo je još poziva, ne samo iz Srpske, već i Srbije, onih koji su zainteresovani da učestvuju u sličnim akcijama i koji su u Milanu prepoznali iskrenu namjeru da se pomogne nemoćnima, prenosi Srna.

Gagović, koji je prethodno ostavio svoj broj telefona da bi mu se mogli javiti oni kojima je potrebna pomoć, kaže da je imao pozive od velikog broja građana teškog imovnog stanja i da je meso sa svog gazdinstva dostavio na više adresa širom opštine Foča.

Pozivi su stizali ne samo iz Foče, već i drugih opština, između ostalog iz Gacka i Ugljevika, a Gagović kaže da ovaj put nije mogao svima izaći u susret jer je teško poslati svježe meso na udaljene adrese, pa će se potruditi da im dostavi prehrambene pakete, za čiju nabavku će iskoristiti pomoć Danka Petrovića iz Banjaluke.

Uz svinjsko meso, Gagović je odlučio da pokloni i dvije ovce iz svog tora, kako kaže, da ne bi izostavio i komšije Bošnjake. Ovčije meso podijelio je ugroženim porodicama iz Ustikoline.

Gagović je poznat po ovakvim akcijama i ovo je samo jedno u nizu njegovih dobrih djela, kojima plodove svog rada dijeli sa nemoćnima.

Nastavi čitati

Aktuleno