Connect with us

Politika

PROPADA U POLITICI Borenović se počeo baviti reklamiranjem restorana

Published

on

Nakon što je Nebojša Vukanović neskriveno na svojoj interent stranici prodavao vile po Crnoj Gori još jedan od lidera opozicije je odlučio da se počne baviti marketingom.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović na svom Fejsbuk profilu reklamira hotel u jednom banjalučkom naselju.

„Jedna od najljepših banjalučkih terasa, na krovu motela M… na Čairama, preporučujem“, napisao je Borenović uz prigodnu fotografiju.

,,Otvoreno reklamiranje i prodaja nekretnina na svojim zvaničnim internet nalozima je očigleno postao novi trend ili je ponestalo novca za kampanju. Drugog objašnjena nema”, komentarišu čitaoci ovih objava.

Nastavi čitati

Politika

Gradonačelnik najavio: Od narednog mjeseca besplatan prevoz za penzionere sa najnižom penzijom

Published

on

By

U Banjoj Luci će od narednog mjeseca biti potpuno besplatan javni prevoz za sve penzionere sa najnižom penzijom. Najavio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako je naveo, riječ je o sugrađanima sa penzijom do 285 KM, koji će se prvi put u istoriji voziti besplatno gradskim prevozom, a u narednim danima biće objavljen poziv sa svim detaljima u vezi sa prijavom za besplatne karte za prevoz.

-Grad Banja Luka je u proteklom periodu za javni prevoz izdvojio maksimalan iznos subvencija. I u okviru novog cjenovnika, nastavljamo da subvencionišemo javni prevoz kako za penzionere, tako i za studente i srednjoškolce iz porodica sa četvoro i više djece, a od narednog mjeseca prevoz za penzionere sa najnižom penzijom biće potpuno besplatan – kazao je gradonačelnik, koji je ovom novom mjerom ispunio još jedno dato obećanje.

Kako je rekao, uloženi su maksimalni napori da teret poskupljenja, izazvanog enormnim rastom cijena goriva, građani što manje osjete.

-Zahvaljujući upravo subvencijama koje izdvajamo za prevoz, penzioneri imaju povoljniji prevoz nego što je ikada bio i imaju najpovoljnije karte u regionu. Osim toga, srednjoškolci i studenti iz višečlanih porodica imaju potpuno besplatan prevoz – naveo je on.

Naime, aktuelna gradska administracija od početka je opredijeljena da Banju Luku učini ljepšim mjestom za život naših sugrađana, te da kroz različite vidove podrške stvori optimalnije uslove za sve stanovnike.

Osim besplatnog prevoza za penzionere sa najnižom penzijom, i ostali sugrađani iz ove populacije osjetiće podršku Grada koji priprema i neke nove olakšice.

Nastavi čitati

Politika

Rejting Mirka Šarovića u padu – evo šta je razlog

Published

on

By

Nedostatak energije u ključnom periodu kampanje, veliki problemi sa sastavljanjem liste i trzavice koje su nastale tokom sastavljana kompezacionih lista za NSRS i PDPS BiH uticale su na pad rejtinga lidera SDS-a Mirka Šarovića što je izazvalo nezadovoljstvo u stranci gdje sve veći broj pristalica da su postojali bolji kandidati, a najčešće pominjano ime je Milan Miličević, aktuelni načelnik Teslića.

-Mislim da je imalo uticaja, ali treba reći da je taj rejting u blagom padu već nekoliko mjeseci i zbog toga je ta nervoza i zato su svi motori upaljeni. Mislim da je zasigurno 5 do 7 posto manji od rezultata koje su objavili mediji bliski opoziciji – otkriva nam izvor iz vrha SDS-a.

Za razliku od prethodnih kampanja u najstarijom stranci u Srpskoj nedostaje euforija, a da li će pronaći rješenje za spas situacije vidjećemo u narednom periodu.

Izvor: Nacional.live

Nastavi čitati

Politika

EVO KO SU KANDIDATI ZA POTPREDSJEDNIKA NA IZBORIMA U OKTOBRU: Begić veliki favorit

Published

on

By

Uz dobro poznata imena na domaćoj političkoj sceni, iza kojih su ozbiljne partijske strukture, u izbornu trku za predsjednika i potpredsjednike Srpske i ovaj put idu brojni drugi kandidati, među kojima je najviše onih koji se predstavljaju kao nezavisni.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je za učešće na predstojećim opštim izborima 2. oktobra, ovjerila 31 prijavu kandidata koji mjerkaju fotelje u Palati Republike. Za predsjednika, odnosno potpredsjednika Republike, osim kandidata koji su prijedlozi parlamentarnih partija sa sjedištem u Srpskoj kao što su Milorad Dodik (SNSD), Jelena Trivić (PDP), Radislav Jovičić (DNS), Neđo Đurić (SPS) te drugi među kojima su Senad Bratić u ime pokreta Država, Davor Pranjić kao izbor hrvatskih stranaka na čelu sa HDZ-om, na glasačkom listiću biće i drugi iz manje poznatih stranaka i ukupno 17 nezavisnih kandidata.

Prvi put u izbornoj trci šansu traži Miroslav Ilić iz Doboja. Smatra da je BiH dobro mjesto za život, ali je potrebno promijeniti navike i prema društvenoj svojini i ukupan odnos u društvu.

– Zbog porodice, dragih prijatelja hoću da pokušam. Ne gajim neke iluzije da ću pobijediti niti idem na to “Miroslav Ilić”, ali imam tu obavezu i čisto prema sebi – rekao je Ilić za “Glas Srpske”.

S druge strane, njegov sugrađanin Slavko Dragičević već ima iskustva. Za istu poziciju je bio kandidat i na opštim izborima 2018, kada je osvojio nešto više od 650 glasova.

– I prvi put i sad sam kandidat zbog mog sociopsihološkog posmatranja i shvatanja ovog društva. Profesor sam sociologije. Znam da ne mogu proći u ovom odnosu snaga, ali hoću da mi ostane negdje zapisano da sam se trudio, nastojao, htio, želio. Jesam za promjene, ali ne vjerujem u ove koje zagovara postojeća partijska oligarhija, već da se vratimo AVNOJ-u i sistemu u kojem sam odrastao – rekao je Dragičević, uz opasku da nije kandidat nijedne partije, kako vlada mišljenje kada su u pitanju nezavisni kandidati.

Na spisku kandidata za predsjednika i potpredsjednika Srpske ponovo su, uz Dragičevića, kao i 2018. godine, Ćamil Duraković iz Srebrenice, Igor Gašević iz Istočnog Sarajeva i Slavko Sekulić iz Doboja. Tu je i nekadašnji PDP-ovac Ivan Begić, sada kao nezavisni kandidat, Zoran Kalinić (Naša priča Republika Srpska), Dejan Pejić (Liberalna stranka) i drugi.

Politički analitičar Vojislav Savić za “Glas Srpske” ističe da je većini kandidata za pozicije u Palati koji nisu poznati široj javnosti motiv za kandidaturu drugačije prirode, jer su svjesni da nemaju šanse za pobjedu.

– Međutim, tom kandidaturom i osvojenim brojem glasova oni licitiraju i trguju za druge privilegije u političkom spektru, odnosno pregovaraju sa partijama oko postizborne kombinatorike i kroz kandidature opstaju kao relativno relevantni faktori u političkom životu – kazao je Savić.

Dodaje da ne bi trebalo zanemariti činjenicu da se potpredsjednici RS takođe biraju na istoj listi što, kako kaže, dodatno usložnjava listu i zbunjuje birače.

– Zbog toga i broj kandidata djeluje nerealno velik, ali treba uzeti u obzir da se faktički biraju tri funkcionera, iako su dva od tri (potpredsjednici) u suštini kozmetičke prirode – zaključio je Savić.

Pravilo

Republika Srpska ima jednog predsjednika i dva potpredsjednika. Izborna pravila definišu da se kandidati biraju iz svih konstitutivnih naroda, a predsjednik postaje onaj koji dobije najveći broj glasova. Dva kandidata koji se, po broju osvojenih glasova, nalaze na drugom i trećem mjestu biraju se za potpredsjednike.

Izvor: Glas Srpske

Nastavi čitati

Aktuleno