Connect with us

Svijet

Prošle godine zabilježena najviša temperatura okeana u istoriji

Prošle godine zabilježene su najviše temperature okeana u istoriji, što je već sedma godina zaredom kako ovaj neslavni rekord biva oboren.

Zagrijavanje okeana prvenstveno je podstaknuto ljudskim aktivnostima i to je najprecizniji indikator globalnog zagrijavanja, mišljenja su naučnici

– Toplota okeana na globalnom nivou neumoljivo raste, što je jasni indikator klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem – rekao je Kevin Trenbert, klimatski naučnik iz Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja u Koloradu i koautor ovog istraživanja.

Njegovi i zapisi njegovih kolega, počevši od 1958. godine, pokazuju neumoljiv porast temperature okeana, uz nagli porast zagrijavanja nakon 1990. godine.

Poznato je da toplije okeanske vode pridonose osnaživanju oluja, uragana i ekstremnih padavina, navodi se u pomenutom istraživanju.

Zagrijana voda iz okeana širi se i izjeda ogromne grenlandske i antarktičke ledene ploče, a oba ova procesa potiču i porast nivoa mora.

Dugotrajno zagrijavanje okeana najbrže se događa u Atlantskom okeanu, iako je i sjeverni Pacifik imao “dramatično” povećanje topline od 1990. godine, a i Sredozemno more prošle je godine zabilježilo snažan rast temperatura.

Zagrijavanje okeana i utcaji na ekstremne vremenske prilike će se povećavati sve dok čovječanstvo ne dostigne neto nultu emisiju, prenosi Gardijan.

Svijet

OGLASILE SE SIRENE! Vazdušna opasnost širom Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je danas u svim ukrajinskim regionima, prenose lokalni mediji.

Uzbuna je proglašena u 16.48 časova po lokalnom vremenu, a prvo upozorenje izdato je u regionu Dnjipropetrovsk, javlja Srna.

Ovo je druga vazdušna opasnost koja je proglašena tokom dana u Ukrajini, prenio je TASS.

Srpska Cafe

Nastavi čitati

Svijet

FRANCUSKA SMIRUJE JAVNOST “NATO nije u sukobu sa Rusijom”

NATO nije u ratu sa Rusijom, rekla je danas portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova An-Kler Ležandre i dodala da su isporuke oružja zemlji koja koristi pravo na samoodbranu dozvoljene Poveljom UN.
“Mi nismo u ratu sa Rusijom. NATO nije u ratu sa Rusijom. Niko od naših evropskih i američkih partnera nije u ratu sa Rusijom. Isporuke oružja zemlji koja je u samoodbrani dozvoljene su članom 51 Povelje UN i ne predstavljaju učešće u neprijateljstvima”, rekla je Ležandreova stanici RTVI.

Ona je dodala da se, bez obzira na vrstu isporučenog oružja, takve isporuke ne kvalifikuju kao učešće u neprijateljstvima.

Komentarišući prijavu Ukrajine za članstvo u NATO savezu, ona je napomenula da to pitanje “danas nije na dnevnom redu”, prenio je “Sputnjik”.

Ona je dodala da se Pariz zalaže za održavanje kanala komunikacije sa Moskvom, prvenstveno između predsjednika Emanuela Makrona i Vladimira Putina.

“Znamo veoma dobro da pozivi Makrona Putinu nisu donijeli odgovore kakve smo svi željeli, ali je važna činjenica da je ovaj kanal komunikacije otvoren i da pokušavamo da ostvarimo napredak u vezi sa nekim pitanjima koja pokreću Ukrajinci”, rekla je Ležandreova.

Moskva je u aprilu 2022. poslala notu članicama NATO saveza i osudila njihovo slanje vojne pomoći Kijevu nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini.

Nastavi čitati

Svijet

UŽAS U AUSTRALIJI! Tinejdžerku usmrtila ajkula

Šesnaestogodišnju djevojku napala je i usmrtila ajkula dok je plivala u rijeci u Zapadnoj Australiji, saopštila je danas australijska policija.

Djevojka je proglašena mrtvom nakon što je izvučena iz rijeke Svon, u predrgrađu Perta.

Vjeruje se da je tinejdžerka prethodno koristila skuter za vodu sa prijateljima.

Inspektor Pol Robinson izjavio je da je moguće da je tinejdžerka skočila u vodu da bi plivala sa delfinima koji su viđeni u blizini, prenio je Bi-Bi-Si.

Stručnjaci za vodeni svijet kažu da je neobično da ajkula uđe u ovaj dio rijeke.

U Australiji se bilježi dvadesetak napada ajkula na ljude godišnje, a većina se desi u Novom Južnom Velsu i Zapadnoj Australiji.

U 2021. godini zabilježena su dva fatalna napada ajkula, a tokom 2020. sedam.

Srpska Cafe

Nastavi čitati

Aktuleno