Connect with us

Svijet

Protest vlasnika i radnika španskih seks klubova

Reklamni prostor


Vlasnici i radnici španskih seks klubova protestovali su ispred španskog parlamenta zbog prijedloga zakona koji bi kažnjavao korisnike prostitucije i vlasnike seks klubova ili makroe kaznama do četiri godine zatvora.

Prijedlogom zakona koji podržava vladajuća ljevičarska partija PSOE uvelo bi se proširenje definicije podvodništva, i kojom bi se po prvi put u Španiji kažnjavali i korisnici usluga.

Demonstranti su nosili maske za lice i koristili jarko crvene kišobrane da prikriju svoj identitet, prenio je AP.

-Tražimo od socijalističke partije da povuče prijedlog zakona, koji podrazumijeva stvarno ukidanje prostitucije i osuđuje nas na rad u podzemlju – rekla je Susana Pastor, predsjednica “Platforme protiv ukidanja”.

Ona posjeduje stan u Valensiji gdje žene iznajmljuju sobe za pružanje seksualnih usluga.

-Došla sam danas da zaštitim svoj posao – izjavila je učesnica protesta Sandra, samohrana majka koja se bavi prodajom seksualnih usluga već 12 godina.

Novi sindikat seksualnih radnika “Otras” nije podržao današnji protest zato što su ga, kako su naveli iz “Otrasa”, organizovali vlasnici seksualnih klubova.

-Oni uopšte ne vode računa o pravima seksualnih radnika – rekla je za AP generalni sekretar “Otrasa” Konča Borel.

Borel zahteva legalne ugovore za seksualne radnike i procjenjuje da ih u Španiji ima oko 200.000.

Vlasnici seksualnih preduzeća negiraju zvanične podatke vlade da je 90 odsto seksualnih usluga u zemlji prisilno.

Policija je saopštila da je 491 žrtva trgovine ljudima i seksualne eksploatacije spasena u Španiji 2021.

Na evropskom nivou, Evropski parlament procjenjuje da ima do 180.000 žrtava trgovine ljudima eksploatisanih u prostituciji, a industrija generiše 10,8 milijardi evra godišnje.

Smatra se da Španija ima jedan od najlabavijih zakonskih okvira za prostituciju u Evropi, pošto se kažnjava samo kada se eksploatacija ili zlostavljanje može dokazati.

Novim prijedlogom zakona, koji tek treba da prođe kroz parlament, bili bi kažnjeni i klijenti i omogućioci usluga.

Španija je nedavno zabranila i reklamiranje prostitucije.

Svijet

U požaru poginulo 17 ljudi, vatra progutala restoran

Reklamni prostor


U požaru, koji je izbio danas u restoranu na sjeveroistoku Kine, poginulo je 17 ljudi, a tri osobe su povrijeđene, javila je državna televizija ČTV.

Vatra je izbila oko 13 čsova po lokalnom vremenu u malom restoranu u Čengčuenu, glavnom gradu provincije Jilin, prenosi Rojters.

Svi povrijeđeni su prebačeni u bolnicu, a toku je istraga nadležnih kako bi se utvrdio uzrok nesreće, prenosi b92.

Nastavi čitati

Svijet

Ambasada SAD pozvala Amerikance da hitno napuste Rusiju

Reklamni prostor


Ambasada SAD u Moskvi pozvala je američke državljane da hitno napuste Rusiju, dok još imaju mogućnost za to, navodi se u preporukama objavljenim na internet stranici Ambasade.

“Američki državljani ne treba da putuju u Rusiju, a oni koji su već tamo ili putuju ka Rusiji treba smjesta da napuste tu zemlju, dok još postoji ograničena mogućnost za komercijalna putovanja”, saopšteno je iz Ambasade.

Poruka sadrži upozorenje da bi Rusija mogla da odbije da prizna državljanstvo SAD onima koji imaju dvojno državljanstvo, da im zabrani pristup američkim konzularnim uslugama, spriječi njihov odlazak iz Rusije i mobiliše ih, prenio je TASS.

Ambasada tvrdi da su trenutno opcije za putničke letove ekstremno ograničene i uglavnom nedostupne u kratkom roku.

“Kopnene rute automobilom i autobusom i dalje su otvorene. Ako želite da napustite Rusiju, treba da što prije napravite nezavisan plan”, dodaje se u saopštenju.

Bugarska i Poljska su juče preporučile svojim državljanima da razmisle o mogućnosti hitnog napuštanja Rusije i da se suzdrže od putovanja u tu zemlju.

Nastavi čitati

Svijet

ANGELA UPOZORILA! Putinove riječi treba shvatiti ozbiljno

Reklamni prostor


Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi trebalo ozbiljno shvatiti reči ruskog predsednika Vladimira Putina.
Merkel je, u govoru na svečanosti povodom otvaranja Helmut Kol fondacije, naglasila da se to eksplicitno odnosi i na Putinove nuklearne prijetnje.

“Riječi shvatiti ozbiljno. Ne odmah odbaciti tvrdnjom da su blef, već se sa njima ozbiljno suočiti. To nije znak slabosti već dokaz političkog pametnog djelovanja”, poručila je ona.

Helmut Kol bi sve učinio da očuva i zaštiti suverenitet i integritet Ukrajine, ali nikada ne bi ispustio iz vida “dan poslije”, ukazala je bivša njemačka kancelarka.Merkel je tim riječima indirektno iznijela svoj stav o situaciji u vezi sa Ukrajinom.

Merkelova je, nakon odlaska sa vlasti, rekla da se neće izjašnjavati o dnevnopolitičkim pitanjima, pa je svoj stav “uvila“ u odgovor kako bi kancelar Kol reagovao na krizu 2022.godine.

Ona je kazala da bi Kol “paralelno uvek uzeo u obzir i ono što se trenutno čini nezamislivim, a to je kako odnose sa Rusijom ponovo razviti, prenosi Blic.

Nastavi čitati

Aktuleno