Connect with us

Društvo

Pumpadžije i trgovci kažnjeni s tri miliona KM jer su zakidali građane

Uredbe Vlade RS koje se odnose na određivanje marži prilikom formiranja cijena nafte i naftnih derivata, te osnovnih životnih namirnica, donesene da bi se građanima olakšalo usljed enormne inflacije, za pojedine distributere goriva i trgovce bili su samo mrtvo slovo na papiru.

To potvrđuju informacije koje su “Nezavisnim novinama” dostavljene iz Inspektorata RS, a u kojima se navodi da su pumpadžije i trgovci od marta ove godine neprestano i nezakonito dizali cijene svojih usluga, zbog čega su im izrečene kazne od tri miliona KM.

Nakon što je predsjednik Vlade RS Radovan Višković naložio da republički inspektori krenu u kontrole benzinskih pumpi u Srpskoj, iz Inspektorata RS poručuju da nadležne inspekcije u proteklih devet mjeseci nisu ni prestajale sa kontrolama, te da je u skoro svakoj drugoj utvrđena nepravilnost.

“Od početka marta ove godine je izvršena ukupno 241 kontrola, od toga su 154 bile neuredne”, kazali su iz Republičkog inspektorata, dodajući:

“Tom prilikom je izdato 314 prekršajnih naloga u vrijednosti od 2.123.500 KM. Utvrđene nepravilnosti uglavnom su se odnosile na formiranje cijena naftnih tečnih derivata”, rečeno je za “Nezavisne” iz Inspektorata RS.

A samo u novembru od 10 posjeta benzinskim pumpama tržišni inspektori utvrdili su nezakonitosti u čak sedam kontrola.

“Od 1. do 24. novembra 2022. godine je izdato 16 prekršajnih naloga u vrijednosti od 106.100 KM”, poručili su iz Inspektorata ističući da su kontrole i dalje u toku.

Poražavajuće vijesti za građane stižu i kada je u pitanju kupovina osnovnih životnih namirnica. Iako je i u ovom slučaju Vlada RS stavila na snagu ograničenje cijena, veći trgovački centri i marketi na to nisu obraćali posebnu pažnju pa su novčanike građana ostavili tanje za više stotina hiljada KM.

“Od 1. marta ove godine izvršeno je 149 kontrola, od čega je 100 kontrola bilo neuredno, a izdato je 119 prekršajnih naloga u vrijednosti od 886.000 KM. Za druge prekršaje vezane takođe za cijene u tržnim centrima izdato je 89 prekršajnih naloga u vrijednosti od 63.000 KM”, kazali su iz Inspektorata.

Samo u tekućem mjesecu 31 kontrola je bila neuredna.

“Izdata su 34 prekršajna naloga u vrijednosti od 267.000 KM, dok je za ostale prekršaje koji se odnose takođe na cijene izdato 25 prekršajnih naloga u vrijednosti od 16.300 KM”, navodi se u izvještaju koji je dostavljen “Nezavisnim”.

Novčane kazne koje inspektori izdaju nisu nikakva mjera jer to i pumpe i trgovci nadomjeste veoma brzo, i to iz džepa potrošača, smatraju stručnjaci.

“Mi smo na samom početku kontrola vidjeli, u stvari, koliko potrošači ispaštaju. I tada je osnovno pitanje bilo šta pored novčane kazne, ko će potrošačima namiriti novac koji im je nezakonito uzet? Ali i kazne koje se izdaju trgovcima su zanemarive, čak i one najveće. Ovakve kaznene mjere ne govore potrošačima da su zaštićeni. Sve dok se ne imenuju svi ti koji krše uredbe ili dok potrošači možda ne odustanu od kupovine u takvim objektima – neće uroditi plodom”, ističe Murisa Marić iz Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora.

Ona podsjeća i da je na žalbe građana i udruženja odgovoreno da se obrate sudu.

“A tek to je dug put, za koji niko od potrošača ne želi da se odluči jer znaju koliko koštaju ti sudski troškovi i podizanje te tužbe”, rekla je Marićeva. I ekonomista Milenko Stanić smatra da prinudne mjere poput novčanih kazni nisu dugoročno rješenje, što se vidi prema dostupnim podacima. Prema njegovim riječima, ključ je u povećanju konkurencije na tržištu.

“Da se jednostavno ponuđači bore za kupce i potrošače i da u toj borbi oni shvate koliko je važno da sačuvaju svakog kupca/potrošača. U tom smislu oni će se sigurno odreći takvih stvari i privilegija”, smatra Stanić.

U ovakvim situacijama, kaže on, rješenje bi bilo i da država ima svoje robne rezerve, kako bi mogla da reaguje u kriznim situacijama.

“Upravo tada bi povećanjem ponude natjerala neodgovorne distributere i proizvođače da snize marže koje su očigledno u ovim uslovima, pogotovo na mjestima gdje je monopol, zaista problematične”, zaključio je Stanić.

Društvo

POSTIGNUT DOGOVOR: Cijena struje za privrednike u Srpskoj 65 evra

Poslodavci u Srpskoj postigli su danas dogovor sa “Elektroprivredom” da cijena struje u idućoj godini bude 65 evra po megavatu, rekao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

– Dogovorili smo da cijenu struje za privrednike. Tražimo još da nam ponude dvogodišnje ugovore i da tu pokušamo dogovoriti cijenu. Neki najveći potrošači imaju direktne razgovore sa “Elektroprivredom” i da oni pokušaju dogovoriti cijenu – rekao je Trivić.

Privrednici u Srpskoj su ove godine plaćali struju od 53 evra po megavatu.

(Glas Srpske)

Nastavi čitati

Društvo

Proizvođačke cijene u oktobru veće za petinu nego lani

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u oktobru ove godine veće su za 21,2% nego u tom mjesecu lani, dok su niže za 0,1 odsto nego ovogodišnje septembarske, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u oktobru, u poređenju sa prethodnim mjesecom niže su za 0,1 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec lani više za 20,8 odsto.

Na stranom tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u oktobru niže su za 0,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec, te više za 21,6 odsto u odnosu na oktobar 2021. godine.

U oktobru u poređenju sa prethodnim mjesecom proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u trajnim proizvodima više su za 0,3 odsto, netrajnim proizvodima za 1,2 odsto, dok je pad od 0,4 odsto zabilježen u energiji, intermedijarnim proizvodima za 0,3 odsto, te kapitalnim proizvodima za 0,6 odsto.

Proizvođačke cijene u energiji u oktobru više su za 23,6 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, intermedijarnim proizvodima za 23,9 odsto, kapitalnim proizvodima za 10,2 odsto, trajnim potrošačkim dobrima za 20,1 odsto, te netrajnim proizvodima za 16 odsto.

(eKapija)

Nastavi čitati

Društvo

ZA UREDNIJI GRAD Stanivuković najavio veliki projekat gradnje podzemnih kontejnera

Nacrtom budžeta Grada za 2023. godinu, prvi put predviđena i sredstva za ovaj projekat.

Grad Banjaluka u narednoj godini počinje veliki projekat gradnje podzemnih kontejnera u užem gradskom području, kako bi naš grad bio što uredniji.

Ovu novinu najavio je gradonačelnik Draško Stanivuković ističući da su Nacrtom budžeta Grada za 2023. godinu, prvi put predviđena i sredstva za izgradnju podzemnih kontejnera u gradu.

-To znači novi izgled, novo ljepše lice našeg grada – poručio je gradonačelnik.

Kako je kazao, predložiće i da investitori koji grade stambene ili stambeno-poslovne objekte budu obavezni da sagrade podzemne kontejnere, a u skladu sa prostorno-planskom dokumentacijom.

Nastavi čitati

Aktuleno