Connect with us

Svijet

Putin i Šolc razgovarali: Glavne teme nuklearka Zaporožje i gasovod Sjeverni tok

Reklamni prostor


Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) u telefonskom razgovoru u utorak razgovarali su o situaciji oko snabdijevanja energijom i o nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, navodi se u saopćenju Kremlja, prenosi Reuters.

Putin je takođe rekao Šoolcu da Rusija “omogućava komitetu Crvenog krsta pristup ukrajinskim ratnim zarobljenicima dok ukrajinske vlasti to odbijaju”.

Predsjednik Rusije je u razgovoru sa Šolcom naveo da su problemi sa opskrbom Evrope gasom kroz plinovod Sjeverni tok-1 uzrokovani zapadnim sankcijama Moskvi, prenosi TASS.

O Sjevernom toku 1
Opisujući trenutnu situaciju u evropskom energetskom sektoru, Vladimir Putin je naglasio da je Rusija bila i ostala pouzdan snabdjevač energetskim resursima, ispunjavajući sve svoje ugovorne obaveze.

Za prekide u radu gasovoda Sjeverni tok 1 rekao je da su “uzrokovani antiruskim sankcijama koje ometaju njegovo održavanje”.

Putin je rekao da su bilo kakvi pokušaji da se okrivi Moskva za energetske probleme Evrope cinični, s obzirom na to da su vlasti pojedinih zemalja zatvorile isporuku gasa preko Ukrajine i Poljske kao i odbijanje da se izda dozvola za rad gasovodu Sjeverni tok 2.

Također, jedna od glavnih tema bila je Ukrajina u kontekstu “ruske specijalne vojne operacije”. Vladimir Putin je posebno skrenuo pažnju Šolcu na eklatantno kršenje međunarodnog humanitarnog prava od ukrajinske strane, neprekidno granatiranje gradova u Donbasu, što je rezultiralo smrću civila i namjernim oštećenjem civilne infrastrukture, navodi TASS.

Razgovarali su i o sigurnosti nuklearne elektrane Zaporožje (ZNPP).

“Nema napretka”
Predsjednik Rusije je detaljno govorio o mjerama koje se poduzimaju u koordinaciji s IAEA kako bi se osigurala fizička zaštita nuklearne elektrane Zaporožje.

Putin tvrdi da je elektrana izložena stalnim raketnim napadima iz Ukrajine, “što stvara realne rizike od katastrofe velikih razmjera.”

U razmjeni mišljenja o implementaciji sporazuma o prometu žita potpisanog u Istanbulu 22. jula, Vladimir Putin je naglasio “prirodu tog paketa sporazuma“ i objasnio suštinu zabrinutosti zbog “neuravnotežene raspodjele zaliha ukrajinskog žita pomorskim putem, jer samo mali dio tih pošiljki stiže do zemalja kojima je to najpotrebnije.”

– Istovremeno nema napretka u otklanjanju prepreka za izvoz ruskih proizvoda i đubriva – naglasio je Putin.

Ruska strana je potvrdila spremnost da velike količine žitarica isporuči na strana tržišta, kao i da besplatno preveze đubriva koja su blokirana u evropskim lukama u zemlje kojima je to potrebno, navodi se u saopćenju iz Kremlja.

Putin i Šolc su se dogovorili da će nastaviti kontakte.

Svijet

U požaru poginulo 17 ljudi, vatra progutala restoran

Reklamni prostor


U požaru, koji je izbio danas u restoranu na sjeveroistoku Kine, poginulo je 17 ljudi, a tri osobe su povrijeđene, javila je državna televizija ČTV.

Vatra je izbila oko 13 čsova po lokalnom vremenu u malom restoranu u Čengčuenu, glavnom gradu provincije Jilin, prenosi Rojters.

Svi povrijeđeni su prebačeni u bolnicu, a toku je istraga nadležnih kako bi se utvrdio uzrok nesreće, prenosi b92.

Nastavi čitati

Svijet

Ambasada SAD pozvala Amerikance da hitno napuste Rusiju

Reklamni prostor


Ambasada SAD u Moskvi pozvala je američke državljane da hitno napuste Rusiju, dok još imaju mogućnost za to, navodi se u preporukama objavljenim na internet stranici Ambasade.

“Američki državljani ne treba da putuju u Rusiju, a oni koji su već tamo ili putuju ka Rusiji treba smjesta da napuste tu zemlju, dok još postoji ograničena mogućnost za komercijalna putovanja”, saopšteno je iz Ambasade.

Poruka sadrži upozorenje da bi Rusija mogla da odbije da prizna državljanstvo SAD onima koji imaju dvojno državljanstvo, da im zabrani pristup američkim konzularnim uslugama, spriječi njihov odlazak iz Rusije i mobiliše ih, prenio je TASS.

Ambasada tvrdi da su trenutno opcije za putničke letove ekstremno ograničene i uglavnom nedostupne u kratkom roku.

“Kopnene rute automobilom i autobusom i dalje su otvorene. Ako želite da napustite Rusiju, treba da što prije napravite nezavisan plan”, dodaje se u saopštenju.

Bugarska i Poljska su juče preporučile svojim državljanima da razmisle o mogućnosti hitnog napuštanja Rusije i da se suzdrže od putovanja u tu zemlju.

Nastavi čitati

Svijet

ANGELA UPOZORILA! Putinove riječi treba shvatiti ozbiljno

Reklamni prostor


Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi trebalo ozbiljno shvatiti reči ruskog predsednika Vladimira Putina.
Merkel je, u govoru na svečanosti povodom otvaranja Helmut Kol fondacije, naglasila da se to eksplicitno odnosi i na Putinove nuklearne prijetnje.

“Riječi shvatiti ozbiljno. Ne odmah odbaciti tvrdnjom da su blef, već se sa njima ozbiljno suočiti. To nije znak slabosti već dokaz političkog pametnog djelovanja”, poručila je ona.

Helmut Kol bi sve učinio da očuva i zaštiti suverenitet i integritet Ukrajine, ali nikada ne bi ispustio iz vida “dan poslije”, ukazala je bivša njemačka kancelarka.Merkel je tim riječima indirektno iznijela svoj stav o situaciji u vezi sa Ukrajinom.

Merkelova je, nakon odlaska sa vlasti, rekla da se neće izjašnjavati o dnevnopolitičkim pitanjima, pa je svoj stav “uvila“ u odgovor kako bi kancelar Kol reagovao na krizu 2022.godine.

Ona je kazala da bi Kol “paralelno uvek uzeo u obzir i ono što se trenutno čini nezamislivim, a to je kako odnose sa Rusijom ponovo razviti, prenosi Blic.

Nastavi čitati

Aktuleno