Connect with us

Svijet

PUTIN ODREDIO KURS! “Potrebno obezbijediti ekonomski suverenitet zemlje”

Povratak na putanju rasta ruske ekonomije ne bi trebalo da opusti činovnike, neophodno je obezbijediti ekonomski suverenitet, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na sastanku Vlade zemlje.

– Potrebno je podržati i ojačati pozitivne trendove u našoj privredi, povećati njenu efikasnost, obezbijediti tehnološki, kadrovski i finansijski suverenitet – ocijenio je Putin.

On je naglasio da se mora djelovati brzo i bez suvišne birokratije i odlaganja.

Tokom sastanka Putin je istakao i da:

– Ruska ekonomija pokazuje pozitivnu dinamiku, uključujući i kroz razvoj niša koje su ostale nakon odlaska zapadnih kompanija;

– Vodeći faktor privrednog rasta je stalni porast domaće potražnje;

– Vlasti Rusije na svim nivoima treba da djeluju bez birokratije i odlaganja;

– Dinamika domaće potražnje treba da odgovara orijentirima za inflaciju, važno je spriječiti ili njeno ubrzanje ili prekomerno usporavanje;

– Raste obim spoljnotrgovinskog prometa zemlje sa glavnim inostranim partnerima;

– Rusija i Kina odredile su osam glavnih oblasti saradnje;

– Potrebno je da se ne odlaže uvođenje novih mjera podrške industriji u zemlji;

– Prioritet mora biti oporavak grana industrije pogođenih sankcijama, uključujući automobilsku industriju;

– Vlada i regioni su dužni da održavaju rekordan tempo izgradnje stanova i puteva u zemlji;

– Realne zarade u Rusiji rastu, iako za sada skromnim tempom;

– Nezaposlenost u Rusiji i dalje je rekordno niska, ali to ne znači da su svi problemi na tržištu rada riješeni;

– Inflacija u zemlji u martu će pasti ispod četiri odsto i može nastaviti da se smanjuje.

Sputniknews.com

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno