Connect with us

Svijet

PUTIN POVODOM SASTANKA SA SI ĐINPINGOM “Odnosi Moskve i Pekinga doprinose jačanju multipolarnog sveta”

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je Moskva proučavala prijedloge Pekinga za rješenje sukoba u Ukrajini i da je otvorena za pregovarački proces.

On je to rekao tokom susreta sa predsjednikom Kine Si Đinpingom i istakao da zna da Kina polazi od principa pravde i poštovanja osnovnih odredbi međunarodnog prava.

Ruski predsjednik je saopštio da je pažljivo proučio plan Kine za rešavanje krize u Ukrajini.

“Uvijek smo otvoreni za pregovarački proces i svakako ćemo razgovarati o svim ovim pitanjima, uključujući i vaše inicijative, koje bezuslovno poštujemo”, naglasio je Putin, prenosi Tass.

Prema riječima ruskog lidera odnosi Moskve i Pekinga doprinose jačanju multipolarnog sveta.

“U cjelini, naša interakcija na međunarodnoj sceni nesumnjivo doprinosi jačanju temeljnih principa svjetskog poretka i multipolarnog sistema”, rekao je Putin.

Putin je rekao da Moskva i Peking imaju mnogo zajedničkih ciljeva i zadataka i istakao da zna da kineski predsjednik lično, kao prijatelj Rusije, poklanja veliku pažnju razvoju kinesko-ruskih odnosa, prenosi Ria Novosti.

On je izrazio uvjerenje da će Kina na čelu sa Si Đinpingom nastaviti da se razvija i ostvaruje svoje ciljeve.

“Kina je poslednjih godina napravila kolosalan iskorak u svom razvoju i uspostavila prilično efikasan sistem ekonomskog razvoja i jačanja zemlje. To izaziva istinsko interesovanje širom svijeta, a mi vam čak pomalo i zavidimo. Siguran sam da će pod vašim rukovodstvom Kina napraviti dalje korake u svom razvoju i ostvariti ciljeve koje ste postavili”, rekao je Putin.

Istakao je i da mu je drago što je mogao i lično da čestita Siju na reizboru za predsjednika.

“Poštovani gospodine predsjedniče, dragi prijatelju. Drago mi je što imam priliku da Vam lično čestitam na ponovnom izboru za predsjednika Kine. To je postalo moguće zahvaljujući činjenici da kineski narod i njegov predstavnici vide pravu vrijednost vašeg rada tokom prethodnih decenija”, rekao je Putin.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno