Connect with us

Svijet

Putin zabranio upotrebu stranih riječi: Postoji samo nekoliko izuzetaka

Zakon o ograničavanju upotrebe stranih riječi u ruskom jeziku Državna duma je usvojila 16. februara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se zabranjuje upotrebe stranih riječi, sa izuzetkom onih koje nemaju analoga u ruskom jeziku, prenijeli su strani mediji.

Prema dokumentu objavljenom na zvaničnom sajtu za pravne informacije, Zakon obezbjeđuje status ruskog jezika kao državnog jezika širom Rusije i “uspostavlja kontrolu nad načinom na koji zvaničnici i stanovništvo poštuju norme savremenog ruskog književnog jezika”.

U dokumentu su navedeni novi pojmovi, kao što su normativni rječnici, normativne gramatike i normativne referentne knjige, koji određuju norme savremenog ruskog književnog jezika. Kako prenosi Izvestija, u slučajevima kada se kao državni jezik koristi ruski nije dozvoljena upotreba riječi i izraza koji ne odgovaraju književnim normama.

To se posebno odnosi na sve oblike opscenog jezika. Takođe nije dozvoljeno koristiti strane riječi ako imaju uobičajene analoge na ruskom jeziku, a lista izuzetaka koji nemaju uobičajene analoge u ruskom jeziku naći će se u standardnim rječnicima.

Zakon precizira spisak oblasti u kojima se ruski jezik mora koristiti kao državni, među kojima su informacije za potrošače i korisnike usluga, kao i za obrazovne, državne i opštinske informacione sisteme. Zakon o ograničavanju upotrebe stranih riječi u ruskom jeziku Državna duma je usvojila 16. februara.

Prethodno je Putin 25. januara u osnove državne kulturne politike zemlje uvrstio borbu protiv nepristojnih riječi i prekomjerne upotrebe stranog rečnika.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno